Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Financial Times. Війна з Україною загрожує Росії катастрофою

Спецтема:

"Раз вже президент Барак Обама і лідери ЄС зібралися разом цього тижня, вони будуть намагатися виглядати згуртованими і рішучими. Насправді, як відомо Володимиру Путіну, вони роз'єднані і невпевнені", - стверджує Гідеон Рахман на сторінках Financial Times.

"Росія поглинула Крим швидше ніж за тиждень, майже без єдиного пострілу. Зараз вона стягнула війська на східному кордоні України - і все, що Захід наразі запропонував українській армії, це постачання американських військових пайків", - іронізує журналіст.

Однак уявлення про те, що Путін здобув блискучу перемогу, вводить в оману, вважає автор статті. На його думку, вторгнення в Східну Україну буде загрожувати Росії катастрофою.

"Рішення Путіна захопити Крим стало відчайдушною реакцією на українську революцію, яку Кремль не зміг ні зупинити, ні контролювати. Замість того щоб увійти в історію як слабак, який дивився в Сочі танці на льоду, коли Росія "втратила" Україну, Путін вирішив рушити на Крим", - йдеться в статті.

"Але, захопивши Крим, Росія гарантувала те, що зрештою втратить Україну", - пише Рахман, аргументуючи це втратою проросійського кримського електорату і затятістю решти українських виборців перед обличчям російської загрози.

"Західні військові аналітики не сумніваються в тому, що попервах російська армія швидко здобула б гору над українськими силами. Але недавня історія дозволяє припустити, що, коли провідні світові держави вдаються до військової інтервенції проти вороже налаштованого місцевого населення, вони майже завжди зазнають стратегічної поразки в довготривалому періоді", - зазначає журналіст.

Найпевніше, почнуться дії сил опору. Сучасні повстанці звичайно добре озброєні. У їхньому розпорядженні також є соціальні мережі і мобільний зв'язок, що значно полегшує організацію, наводить Рахман думку колишнього співробітника відділу політичного планування Держдепу США Джеремі Шапіро. "Якщо повстання також підтримують могутні прихильники ззовні - як в Афганістані, Сирії та Іраку - його майже неможливо придушити", - йдеться в статті.

"З цієї причини Путін може віддати перевагу - на даний момент - застосувати військову силу проти менших цілей, таких як Молдова", - припускає автор.

"Навіть якщо Путін поки що не зважується вдиратися в Східну Україну, економічна і політична війна може викликати низку подій, які врешті-решт приведуть до збройного конфлікту", - вважає він.

 

Переклад InoPressa

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи