Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Змін в Україні не буде, якщо ми не будемо їх вимагати - Віталій ШАБУНІН

Спецтема:

«Реформувань потребує вся система. І цих змін в Україні не буде, якщо ми не будемо їх вимагати. Потрібно створювати зовнішній тиск різними способами», - наголосив Віталій ШАБУНІН під час Дискусійного клубу «Відкрий Світ» на тему «Завтра без корупції. Діємо сьогодні!»

140502-shabunin.jpg

Віталій ШАБУНІН - голова правління Центру протидії корупції
Віталій ШАБУНІН - голова правління Центру протидії корупції

Досвідчений експерт наголосив, що в Україні реформи відбуваються «під тиском зовнішніх донорів. Влада не буде контрольована, якщо суспільство не буде наполягати на цьому контролі».

Він висловив переконання, що тільки інституції перемагають інституції. «Імпульс Майдану можна зберегти, якщо будуть створені інституції, які підтримуватимуть цей імпульс. Це незалежні медіа, громадянські організації, бізнес асоціації та політичні опоненти».

Він підкреслив, що «багато громадських донорів пропонує гроші на проекти по боротьбі з корупцією. І я не розумію, чому в громадянському секторі України так мало таких груп, як наша».

Голова правління Центру протидії корупції зазначив, що ключовим та найнеобхіднішим елементом боротьби з корупцією є прозорість органів державної влади. Саме тому він зауважив, що перший крок в боротьбі з корупцією є виявлення «корупційних дир» в законі, внесення змін та лобіювання їх прийняття. Це, на його думку, «надає можливість зменшити можливість красти і дає можливість бачити ці крадіжки». Крок другий за його баченням - моніторинг, але експерт зазначив, що «тільки наш Центр точно не зможе все контролювати. Тому ми розробляємо інструментарій контролю та вчимо ним користуватися громадських активістів, представників ЗМІ та місцевих депутатів».

«В світі політика - це оптимальне використання суспільного ресурсу, а в Україні політика - це крадіжка цього ресурсу. Обсяги корупції в країні неосяжні. Нашої команди та наших партнерів не вистачає, щоб моніторити навіть 20 відсотків об’єму державних закупівель. Саме тому є критична потреба, щоб громадянське суспільство народжувало більше професійних організацій. Чим більше нас буде, тим більша вірогідність, що наші гроші будуть більш ефективно використовуватись», - наголосив  Віталій ШАБУНІН. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

А таки так!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

А таки так!