Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Віктор Чумак: "Правоохоронна система України - це ракова пухлина, яку треба видалити"

Спецтема:

Народний депутат України Віктор Чумак вважає, що правоохоронна система протягом 23 років існувала для тиску на політичних опонентів та бізнесових конкурентів. Це була система заробляння грошей. Міністерство внутрішніх справ - це орган вироблення політики в дуже широкій сфері діяльності держави, і  політик-міністр не має права віддавати накази керівникам функціональних підрозділів.

Про це він розповів в ефірі радіо Ера-ФМ 8 травня. 

Суспільство сумнівається, чи варто довіряти у нинішніх умовах українським правоохоронцям? Чи варто сподіватися на те, що вони забезпечать захист. З огляду на те, як міліція повела себе у Криму, на сході, в Одесі, як нині працівники прокуратури залишають без бою свій офіс на Луганщині – українцям варто думати про оборону себе і своєї родини самостійно.  А коли ми переможемо, то найперше, що треба зробити – кардинально почистити міліцію від зрадників і непрофесіоналів.

Віктор Чумак: 

"Правоохоронна система прогнила наскрізь, це - ракова пухлина, яку треба видаляти. Правда, це питання дуже складне, бо перед тим, як видаляти, потрібно щось придумати взамін. Правоохоронна система протягом 23 років існувала для тиску на політичних опонентів, на бізнесових конкурентів. Це була система заробляння грошей. 

Чи могла б ця система працювати в кризових умовах, коли застосовується зброя? Вона для цього не готова - ні психологічно, ні фізично, ні матеріально, ні морально. Люди спочатку платять гроші, щоб їх влаштували у міліцейські навчальні заклади, а потім приходять працювати, щоб ці гроші "відбити". 

Звичайно, є багато нормальних міліціонерів, які адекватно сприймають ситуацію і готові діяти адекватно. Але їх абсолютна меншість. Якби це була критична більшість, ми б давно цю ситуацію переламали. Цю меншість треба вишукувати і плекати, і саме на базі цієї меншості нам прийдеться будувати нову правоохоронну структуру. Сьогодні зсередини самої міліції її буде важко переробити. Напевне, прийдеться створювати якісь паралельні структури поруч з міліцією та Міністерством внутрішніх справ. Тому що у нас біда з самим міністерством. Всі політики хочуть мати ручного міністра. 

Міністерство внутрішніх справ - це орган вироблення політики в дуже широкій сфері діяльності держави. Там є структурні підрозділи, які відповідають за правопорядок - це і кримінальна поліція, і міграційна служба, і прикордонна служба. Політик-міністр не має права віддавати накази керівникам функціональних підрозділів, а ті не повинні їх виконувати, тому що вони мають діяти виключно в межах закону. Яка парадоксальна ситуація в Одесі: керівник прокуратури віддає наказ відпустити людей - керівник міліції відпускає"

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи