Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 6

Курс на Сінгапур?

Останнім часом, розглядаючи варіанти виведення України з кризи, все частіше згадують Сінгапур. Економічне диво, азійський тигр, який вистрибнув за рекордно короткий термін з країн "третього світу" в найпередовіші держави. Багато економічних індексів та індикаторів сьогоднішнього Сінгапуру - на рівні або навіть вище найбільш розвинених країн Європи і навіть США.

syngapur-karta.gif

Сінгапур - «столиця» Азії
Сінгапур - «столиця» Азії

На дату отримання незалежності Сінгапур був бідною країною. Не було ніяких ресурсів, доводилося імпортувати навіть воду.

Третина населення симпатизувала комуністам. Близько 40% - неписьменні. Шанси на блискуче майбутнє були рівні нулю.

Однак, Сінгапуру пощастило: витягати його з традиційної бідності взялпвся талановита людина - Лі Куан Ю. Він побудував новий Сінгапур. У ньому немає корупції, і це в Азії, де корупція традиційна. У ньому професійне високооплачуване уряд - прем'єр Сінгапуру є найбільш високооплачуваним держслужбовцям у світі.

У ньому легкі і прозорі умови ведення бізнесу, невеликі податки, постійний величезний приплив іноземних інвестицій. Гроші там заробляються в самих "смачних" галузях: фінансовій сфері, фармацевтиці, торгівлі, електроніці, біотехнологіях, на транспорті.

Довідка

Площа Сінгапуру - 714,3 км ². Для порівняння: площа Києва - 843 км ².

Населення - 5 млн осіб.

ВВП, номінальний, 2011 рік - 315 млрд дол

ВВП на душу населення, 2010 рік - 62,1 тис дол

В індексі глобальної конкурентноздатності Сінгапур посідає друге місце у світі, поступаючись Швейцарії.

Зростання економіки в Сінгапурі: в середньому 8% щорічно з 1960 року по 1999 рік.

На початок будівництва нового Сінгапуру економічна ситуація була важкою. "Ми мали лише працьовитих людей, гарну інфраструктуру та уряд, який вирішив бути чесним", - згадує Лі Куан Ю.

А що в Україні? Її площа - 603 623 км ², населення - 45,2 млн чіл. ВВП на душу населення - 7421 дол Частка промисловості в структурі ВВП - 34,4%, послуг - 56,2%. Індекс розвитку людського потенціалу високий - 0,74.

Україна багата природними ресурсами: водою, чорноземами, рудами чорних і кольорових металів, вугіллям, сланцевим газом. Є небагато нафти.

Проте, в 2011 році журнал Forbes помістив Україну на четверте місце після Гвінеї в рейтингу десяти найгірших економік світу.

Хоча Україна має багаті землі, мінеральні ресурси і може стати провідною європейською економікою, її ВВП на душу населення знаходиться далеко позаду навіть таких країн, як Сербія і Болгарія, йдеться в статті.

Фото livejournal.com

Держдепартамент США відзначає такі недоліки України: складні закони та постанови, погане корпоративне управління, слабке здійснення договірного права судами, високий рівень корупції. Перший проміжний висновок: "вхідні умови" Україна значно краще, ніж у Сінгапуру.

Однією з перших завдань влади Сінгапуру було викорінення корупції. Для України це теж проблема. Знаючи її рівень, важко повірити, що це можна подолати. Проте, досвід Сінгапуру показує: можна. Для цього в Сінгапурі зробили наступні кроки.

1. Спрощення процедур прийняття рішень і видалення двозначності в законах, видання простих правил, аж до відміни дозволів.

2. Різке збільшення зарплати суддів. Після люстрації на суддівські посади були залучені кращі приватні адвокати. Зарплата судді виросла до декількох сотень тисяч доларів на рік, а пізніше - перевалила 1 млн дол

3. Заміна особового складу міліції. Недисциплінованих малайців замінили на більш організованих китайців.

4. Жорстке подавленін тріад - мафіозних угруповань.

5. Збільшення зарплати держслужбовців, які займають відповідальні пости. У Сінгапурі зарплати підняті до рівня топ-менеджерів приватних корпорацій.

6. Створення незалежного органу для боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади.Розслідування були ініційовані навіть проти близьких родичів Лі Куан Ю. Ряд міністрів, викритих у корупції, були засуджені до різних термінів ув'язнення або покінчили життя самогубством.

Якщо розглянути ці пункти, виникають сумніви в їх здійсненності в Україні. Деякі речі зробити складно, але можливо. До здійсненним відносяться: спрощення процедур і прийняття ясних законів, люстрація, створення незалежного органу з боротьби з корупцією.Складно, але здійснимо.

Проте як бути з підняттям зарплат суддів та держслужбовців? Тільки заїкнися про це - і нова революція змете все на своєму шляху. Втім, інакше не вийде. Який талановита людина піде працювати на зарплату чиновника?

Талановиті топ-менеджери рідкісні. Їх обов'язково переманять з держчиновників, заберуть в успішні бізнесструктури, де будуть платити європейську зарплату.

Якщо Україна дійсно хоче подолати корупцію, то напівзаходами не обійтися. Чи готова вона пройти шляхом Сінгапуру? Тільки точне дотримання рецепта гарантує незабутній смак страви. Лі Куан Ю попереджав: "Якщо нагорі - слабші люди, то вся система повільно руйнується. Це неминуче".

Фото varlamov.me

Він не шкодував листяних порівнянь: "Успішні керуючі - як перлини в піску. На пляжі багато красивих камінців, але це просто галька. Іноді натрапляєш на справжню коштовність, підбираєш її, поліруешь. Для цього потрібні енергія, запал, вміння спілкуватися з людьми".

Стратег розумів сумніваються і журився: "Мені потрібно якийсь час, щоб зрозуміти: талановиті люди - найбільш цінне надбання країни". Другий проміжний висновок: щоб викорінити корупцію, потрібно різко збільшити зарплати держчиновникам і суддям.

У Сінгапурі невеликі податки. Податок на прибуток - 17%, щорічний податок на нерухомість - 4% від вартості нерухомості за умови власного проживання і 10% - при здачі в оренду.Податок з продажу - 7%, податок при виплатах нерезидентам Сінгапуру - 10-20%, податок на доходи фізосіб - 0-20%.

Є ще ряд "неосновних" податків: гербовий збір, транспортний податок, митні збори та акцизи, податок на ставки (лотерея, тоталізатор), податок на доходи казино, збір за використання іноземних робітників.

Основні ставки податків в Україні: податок на прибуток підприємств - 18%,

податок на додану вартість - 20%, податок на доходи фізосіб 15-17% (на деякі доходи існують знижені ставки - 0%, 5%. Є кілька "неосновних" податків і пільгових систем оподаткування (єдиний податок).

Тобто ставки оподаткування в Україні цілком порівнянні з сінгапурськими, а в деяких випадках сінгапурські податки значно вище.

Наприклад, податок на володіння квартирою вартістю 1 млн дол для власного проживання - нерухомість в Сінгапурі дуже дорога - складає 40 тис дол на рік. В Україні така квартира може взагалі не обкладатися податком, оскільки ставка оподаткування прив'язана до площі квартири, а не до її вартості.

Обговорювати можна тільки 20-відсотковий український ПДВ, який в Сінгапурі замінений 7-відсотковим податком з продажів. Взагалі кажучи, поледнего в світі вважається надзвичайно великим і регресивним. Чому ж в Сінгапурі він сприяє розвитку економіки, а не її занепаду?

Податок з продажу - непрямий податок, він "накручується" на ціну і сплачується при кожному продажу товару. Основний недолік податку - "кумулятивний ефект", що робить неконкурентноспроможною високотехнологічну продукцію і перетворює країну на сировинний придаток.

Класичний приклад, для ставки податку з продажів 10%, виглядає так. При продажу руди сплачується податок з продажів у розмірі 10%. Невеликий розмір податкової складової в ціні товару "руда" робить вигідним його видобуток.

Фото slontour.com

При продажу авто утворюється велика кількість "переділів" - перепродажів: руда - мідь - дріт - стартер - двигун - автомобіль. У підсумку, на "чисту" собівартість товару накручується сумарний податок з продажів у розмірі 77%.

Такий великий відсоток в ціні високотехнологічного товару робить його надмірно дорогим і неконкурентноспроможним на світовому ринку. Виходить, що чим високотехнологічних товарів, тим більше невигідно його виробляти. У цьому полягає суть "кумулятивного ефекту" податку з продажів.

Чому ж в Сінгапурі податок з продажів працює по-іншому, стимулюючи виробництво високотехнологічної продукції? Все просто: Сінгапур - надзвичайно маленька країна. У ній неможливо здійснити повний цикл виробництва автомобіля, починаючи від руди і кінчаючи готовим продуктом.

Сінгапур вирішив взяти на себе тільки одну операцію з ланцюжка, ту, яка дає максимальну додаткову вартість - саму високотехнологічну операцію. У зв'язку з цим Сінгапур, наприклад, не видобуває кремній, не виробляє з нього напівфабрикати, а виробляє електроніку. Всього один цикл "продаж".

Сінгапур не видобуває нафту, але переробляє її, це одна з найважливіших статей експорту. Відбираючи з "ланцюжка переділів" тільки одну операцію, що має максимально високу додаткову вартість, Сінгапур нейтралізував негативний кумулятивний ефект податку з продажів.

Україна значно більше Сінгапуру. Крім того, велика частина виробництва має повний цикл, тому застосування податку продажів в умовах України неефективно. Замість цього застосовують "розподілений податок з продажів" - ПДВ. Цей податок знімає негативні нюанси податку з продажів.

Отже, податки в Сінгапурі цілком порівнянні з українськими. Говорити про "маленьких сінгапурських податки" можна лише в порівнянні з великими європейськими та американськими податками. Наприклад, ставка корпоративного податку в США - 35%.

Більшість експертів погоджуються з тим, що податкове навантаження в Україні цілком прийнятна. Безумовно, тут є місце для вдосконалення, але основна проблема в іншому: заплутаності податкового законодавства, складності ведення обліку та адміністрування, корупції.

На що ще необхідно звернути увагу при аналізі сінгапурського дива? Лі Куан Ю робив все можливе для залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату. Ось як він пояснює чудові результати.

Фото realt.onliner.by

"Якби мені довелося описати одним словом, чому Сінгапур досяг успіху, то цим словом було б« довіра ». У боротьбі за виживання ми керувалися принципом: Сінгапур має стати більш організованим, ефективним, енергійним, ніж інші країни регіону.

Якби ми були просто так само хороші, як і наші сусіди, у підприємців не було б жодних підстав будувати свій бізнес в Сінгапурі. Ми повинні були створити для інвесторів можливості працювати в Сінгапурі успішно і прибутково, попри відсутність внутрішнього ринку і природних ресурсів ".

Отже, основні кроки, які потрібно зробити Україні, зрозумілі. Проте в Україні найближчим часом зробити це не вийде. Є три причини.

1. Відсутність національного лідера рівня Лі Куан Ю. На політичному Олімпі немає настільки розумного, сильного, енергійного, талановитого і рішучого лідера.

2. Різниця в менталитетах. Сінгапур - Азія, Україна - Європа. Для Європи звичні і обов'язкові принципи демократії. У Сінгапурі такого немає. Лі Куан Ю не вважав, що європейська демократія є необхідністю.

"До того як суспільство зможе успішно використовувати подібну демократичну політичну систему, народ повинен досягти високого рівня освіти та економічного розвитку, створити значний середній клас, а життя людей повинна перестати бути боротьбою за виживання", - говорив він.

3. МВФ. Україна найближчим часом отримає значне фінансування від МВФ, а там - свої умови. Багато хто - несумісні з сінгапурської практикою.

Ймовірно, Україні потрібно йти більш "європейським шляхом", по можливості використовуючи сінгапурський досвід. Польща, Угорщина, Чехія, країни Балтії також показали хороший економічне зростання. Швидше за все, істина десь посередині.

***

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Сінгапур
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Світе. Згоден: Швидше за все, істина десь посередині.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Світе. Згоден: Швидше за все, істина десь посередині.

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Тоді у нас ситуація ще складніша, бо нам доведеться шукати не Лі Куан Ю, а українського Будду з його Золотою Стежкою. Одного доля нам вже подарувала - це Г. Сковорода. Але то давно було.
?Чи ж пощастить нам усім ще раз?

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Головна складність - у втручанні зовнішніх сил, що ревниво не хочуть допустити розквіту України. І в тому, що ці зовнішні сили багато чого досягли у своїй підривній діяльності. Тому і вихід з кризи можливий через прийняття ідеї українства в Україні і визнання необхідності відслідковувати зовнішні втручання. (Ідея українства - це не тільки мова, а і практична, правильна духовність, відична)
От взяти "проблему" двомовності. Як би не було ззовні сотнями років навіювано про меншовартість українства, то кому був би потрібен той болгаро-український суржик з мордовським акцентом? По всім ознакам він бідніший та гірший за українську мову. Одне те, що він був нав’язаний силою та кров’ю, повинно бути причиною відмовитися від приниження балакати російською.
Можливо, сенс сучасної кризи якраз не в пошуці особистості, яка всіх спасе, а в "покозаченні" всього народу. Це набагато надійніше, коли свідомим є весь народ, а не лідер (leader), бо може проскочити ледар на це місце.
Яку б гарну модель економічного розвитку не прийняли б в Україні, через декілька десятилітть, не маючи національного імунітету, на Україні знову будуть качати права зрадники, бо є зовнішні втручання. Якщо московія розчиниться у китайцях, то китайці будуть чинити те саме, у них є досвід Тибету.

VAKULA