Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські прикордонники здали журналістів ICTV російським спецслужбам

Категорія:

Спецтема:

Знімальна група програми «Дістало!», готуючи сюжет про дірки в українсько-російському кордоні, потрапила до рук співробітників ФСБ, які вивезли журналістів у Білгород і протягом доби допитували. Найскандальніше те, що кореспондента та оператора російським прикордонникам здали… їх українські колеги! Імітація АТО триває!

 

Журналіст Юрій Мамон та оператор Дмитро Поденко вирушили на Харківщину, аби дізнатися, як виглядає насправді українсько-російський кордон, через який, попри заяви генералів та міністрів, у східні області досі потрапляють диверсанти зі зброєю. Результати експедиції були вражаючими: цілі кілометри державного рубежу відкриті для перетину всіх бажаючих.

Межа між двома країнами суто номінальна не лише у селах та на безлюдних полях: речі пасажирів приміських поїздів Харкова та вантажівок на блок-постах в області ніхто не перевіряє. Водії навіть на камеру зізнаються, що уникнути огляду вантажу можна за допомогою звичайного хабара.

Проте знімальну групу «Дістало!» очікувало набагато сильніше відкриття: українські прикордонники здали журналістів ICTV своїм російським колегам. Журналіст та оператор були затримані у приміському електропоїзді відразу після того, як потяг перетнув кордон. Росія зустріла запахом тривоги.  У Козачій Лопані українські прикордонники пішли, на наступній станції — у Наумівці —  російські зайшли.  І одразу  попросили документи у знімальної групи. Судячи з того, що інтерес до інших пасажирів був млявий – знали, кого зустрічали.

Прикордонники забрали документи та повідомили українцям, що відвезуть їх у Білгород, де відбудуться слідчі заходи. Знімальну групу під охороною привезли в російський обласний центр, де їх зустріли з підкріпленням. Далі українців завели у місцеве управління ФСБ, де все і почалося: після ретельного обшуку почався перший шестигодинний допит… — Питали про Майдан, питали про ситуацію в країні, питали, що ми з цього приводу думаємо, — згадує оператор Дмитро Поденко.

Журналісту та оператору ICTV закидали шпигунство та підривну діяльність, хоч офіційно не висували обвинувачень. Протягом довгих годин допитували, не даючи ні спати, ні їсти, ні пити, ні вийти в туалет. Люди у цивільному із виправкою себе не називали. Коли один обшук і допит закінчувався – починався інший.

Особисті  електронні пристрої відібрали, все що було на них – скопіювали. Зроблені фото у електричці – видалили. Чекісти цікавилися метою приїзду, шукали зв’язки з «Правим сектором» і навіть візитку Яроша, не забуваючи нагадувати, що українці і росіяни — брати. «По-братськи» ж у журналістів вилучили всю техніку.

І так минула доба.  Зрозумівши, що брати з журналістів більше нічого – Юрія та Дмитра відпустили. Під конвоєм привели до потяга і відправили до України. Українські прикордонники  у потязі зустріли хитрими посмішками. Документи не питали. Знали, хто їде. 

Найцікавіше, що жодного розслідування цього факту не відбулося. Антитерористична операція триває! 

Відео дивіться на сайті fakty.ictv.ua

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дайте цей сюжет Майклу Щуру! Він його так "причеше"! :)
у-у-у! Срамота і ганьба!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дайте цей сюжет Майклу Щуру! Він його так "причеше"! :)
у-у-у! Срамота і ганьба!!!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Таки ганьба, а найперше Миколі Литвину!