Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Командир батальйону "Донбас": Переможемо тоді, коли змінимо державну машину

Спецтема:

Командир батальйону "Донбас" ніколи не знімає балаклаву, коли спілкується з журналістами. Толком невідомо, Семен Семенченко - це його справжнє ім'я або псевдонім. Йому не потрібна зайва слава, хоча про важливі операції батальйону на сході України Семен звітує в соціальних мережах. Зараз він приїхав до Києва, щоб сформувати новий батальйон Національної гвардії.

Кожен день дзвонять 100-150 людей. Добровольців відбирають, потім вони проходять медкомісію і відправляються в тренувальний табір внутрішніх військ. 

Семен досить молодий чоловік, батько 4-х дітей. Він народився і виріс у Донбасі, ніколи не готував себе до політичної діяльності і, тим більше, не міг припустити, що зі зброєю в руках доведеться захищати територіальну цілісність України.

- Чому ви весь час у масці, чому не показуєте своє справжнє обличчя?

- Командира Луганського батальйону МВС викрали, він досі сидить в СБУ в Луганську (будівля СБУ була захоплено озброєними людьми. Тепер усіх , кого затримують, терористи везуть туди - УП) .
Творець батальйону Яроша, якого так і не існує до цих пір, Василь Будик, сидить в підвалі у "Беса" (Ігор Безлер, один з командирів терористів - УП) в Горлівці. Він нафотографувався з Ярошем в обнімку, його на другий день і зцапали.

Інші батальйони МВС не добрали навіть взводу. Їх з'єднали разом. Туди не особливо хтось хоче йти. У нас зараз фактично формується три батальйони - один на базі Нацгвардії, другий в Луганській області - батальйон територіальної оборони займатиметься охороною держкордону, і третій - добровольчий.

Я думаю, що я маю право на таку примху, як ходіння в масці. У мене є для цього підстави.

- Семен - це ваше справжнє ім'я або позивний?

- Я залишу це без коментаря.

- Звідки ви родом?

- Я родом з Донецька. І я росіянин. До війни був дрібним підприємцем. Займався охоронними системами, відеоспостереженням та іншим. Бізнес після Майдану дав дуба, тому що я два місяці їм не займався.

- Ви були учасником Майдану?

- Так. Ми створювали Євромайдан в Донецьку.

 

 

- Як ви прийшли до ідеї, що треба створювати батальйони територіальної оборони?

- Я здивувався, що ніхто інший до неї не прийшов. Просто було бажання якось цей бандитський бєспрєдєл припинити. Тим більше, що ми були в складі "Самооборони" Донецької області і бачили, що відбувається в нашій області і серед проросійських груп .

Ніякого там справжнього сепаратизму немає зараз на Донбасі. Є місцева Партія регіонів, криміналітет, ну і Росія включилася на другому етапі.

Я бачив, як міліція розступається, а людей на мітингах за єдину Україну вбивають, і зрозумів, що треба реально проводити пошукові операції. У нашій області заблокували створення батальйону територіальної оборони. Генштаб побоювався озброювати, як вони говорили, армію майже вже чужої держави, і місцевій владі це було не потрібно. А потім місцева влада загралися в сепаратизм і пішла неконтрольована реакція.

Так от, коли я побачив, що табанять цей процес, ми вирішили створювати самі. Поїхали до Дніпропетровська. Я зрозумів, що там треба формуватися, тому що в Донецьку вже не встигнемо. Тут вже били призовників. Я приїхав, оголосив у Фейсбуці заклик прямо під стіни адміністрації, ні з ким не домовлялися. Почали приходити люди, потихеньку пішов діалог.

- "Донбас" складається тільки з донецьких ?

- На 70-80%.

- Коломойський має відношення до вашого батальйону ?

- Коломойський має відношення як голова Дніпропетровської обладміністрації. Він нам виділив колишній піонерський табір. Навіть не він виділив, а на його прохання - місцева рада. І все. Нам нічим більше тоді не допомагали. Та й ми відносин ніяких і не хочемо. Ми зараз більше спираємося на людей, у нас зараз з фінансами, слава богу, налагодилося. Тому що люди вірять. І ми фактично зараз всі свої потреби, за винятком озброєння, можемо закривати за рахунок пожертвувань.

- А як до вас ставиться губернатор Донецької області Тарута ?

- Російська пропаганда подає це так, що це місцеві фашисти, "права рука" Яроша Семен Семенченко. На жаль, з боку патріотичних сил багато підспівують російським ЗМІ. А що стосується Тарути, так вони нас вже визнали. Ми були недавно в "уряді Донецької області у вигнанні" - вони сидять в Києві зараз - вони зобов'язалися допомагати. Закуповуватимуть нам озброєння ексклюзивне, тепловізори всякі та інше. Поки подарували старенький автобус. Тобто, визнали нас. Але, на жаль, визнали вже, коли пізно було, коли вже їх самих звідти вигнали.

- Коли, на ваш погляд, стався перелом, коли влада втратила контроль над Донецьком? Той же Тарута, Ахметов, київська влада.

- Перелом стався, коли пішла активна перевезення туди чеченов і кримських "Беркута" з " Альфою " - професійних негідників. Це було десь одразу після травневих свят. Я зустрічався з Тарутою кілька разів. Він, як мені здавалося, щиро вважав, що він з цим впорається, з усіма домовиться. А в цей час в піонерських таборах Донецької та Луганської області вільно готували бойовиків. І зараз вони просто вилазять. Коли під Карлівкою ми кілька днів тому в цю засідку потрапили, зовсім випадково побачили чеченов, побачили, яка велика їхня кількість. До цього ми їх якось не зустрічали, вони по базах ховалися.
 

- А ще раніше, коли в Донецьку в березні бандити побили майданівців, і загинув Дмитро Чернявський ...

- Ми саме охороняли цей мітинг ...

- ... Як ви вважаєте, тоді місцева влада загравала з сепаратистами?

- Вони ж створювали цей сепаратизм. Місцева влада чітко з самого початку є творцем всього цього сепаратистського руху.

Криміналітет, Партія регіонів, місцеві промисловці та підприємці, які використовували мерів міст, використовували людський ресурс, звозили з усієї області і створювали масовку для проросійських мітингів. Поки не пішла ланцюгова реакція. Тобто, насправді, це проблема, саме породжена всередині самої області. А Росія підключилася ...

- А Ахметов?

- Я не тримав з Ахметовим свічку, не знаю. Але я б не місці Ахметова не допустив цього. Раз він допустив, значить, напевно, щось є. Багато, крім Ахметова, я знаю точно, в цьому брали участь. Що далеко ходити? Коли нещодавно громили офіси Партії регіонів по деяких районах, там знаходили цілі пачки георгіївських стрічок .

- Ви говорите, що охороняли той проукраїнський мітинг у Донецьку ...

- Так. І фактично міліція розступилася, пропустила велику кількість людей з битами, сокирами, ланцюгами, зброєю, в тому числі. Їх було в кілька разів більше, ніж нас. Нас просто змели. Це весь той ресурс, який стягувався спеціально, щоб придушувати у людей волю до опору. Потім люди стали просто побоюватися висловлювати свої переконання, погляди. Останній мітинг був, наскільки я пам'ятаю, у травні. Закінчився побиттям. Після цього ніхто вже не висовується. Зараз же йде так звана заколот-війна. Це війна на першому етапі проти населення та інфраструктури. Тобто б'ють по мізках населенню, створюють образ визволителя. Як тільки відсоток підтримки зашкалює, починається вже друга частина операції, як зараз - вводяться безпосередньо якісь війська або бойовики .

На першому етапі велася інформаційна війна з допомогою цієї кримінальної структури з Партії регіонів, місцевих бандитів і окремих промисловців. Чому я це знаю  Тому що ці чотири райони, які ми взяли... , ми їх від таких людей чистили. Ніхто, до речі, не помер. Але коли деякі люди посиділи в підвалі трошки, відразу все це зійшло нанівець ... І підтримка Росії, всього цього буйства - відсотків 15-20. Все інше - це телевізійна картинка, спеціально створювалася. Просто потім творці всього цього пазла втратили над ним контроль. Що ми зараз і бачимо.

- Ваша сім'я з Донецька?

- Так.
- Вона залишилася там або ви її вивезли?

- Я її вивіз ще два місяці тому. Я міг уявити, до чого все йде. Першу балаклаву я надів ще чотири місяці тому. Якщо люди вміють прогнозувати свої дії та дії опонента, видно було, до чого все котиться. Тим більше, наша державна машина занепала, реально чинити опір цьому не може. Її потрібно міняти. От коли ми її змінимо, тоді ми переможемо. А до цього будуть багатомісячні тупцювання, жертви, кров і т.д. Невтішний прогноз, але реальний.

- Чому ви так самозабутньо воюєте за Україну?

- Я скажу банальність. Тому що мої діди за неї ж билися в складі радянської армії. Як співають сепаратисти: їх "діди воювали". У мене створюється враження, що вони воювали в поліції і у колабораціоністів. Тому що не можуть діди-герої породити онуків, які катують, вбивають, викрадають. Я виховувався на радянському патріотизмі. Я вважаю, що якщо приймав присягу, де написано, що до останньої краплі крові захищаєш країну, то треба якось цьому відповідати. Зрозуміло, що таких людей не дуже багато. Але, слава богу  на батальйон набралося. У нас більше половини росіян. І я дуже люблю Росію, я нормально ставлюся до Радянського Союзу.

Але те, що зараз будується в Росії, ніякого відношення до слов'янського світу, до "російської весни", до СРСР взагалі не має. Це якась помісь фашизму православного ... все це неправильно. У нас дуже багато росіян і білорусів, навіть просто громадян Росії та Білорусі, грузини є. "Дуже багато" - це до 20%. Більшість все-таки або місцеві жителі або максимум із Запоріжжя. Видно, що не становлять ці сили "російського світу". Людей, звичайно, тимчасово зомбували, але це ж не надовго.

Мені не особливо подобається Україна зараз, але після Майдану я якось уявляю, якою вона може бути. І заради цього готовий боротися.

Далі інтерв'ю можна дочитати російською тут

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ольга Олешка.
0
Ще не підтримано

Дуже хочеться вірити,що таких людей на Донбасі,не кажучи вже про інші регіони,є достатньо,щоб навести лад!Хай будуть мужні і сильні!

Все буде так,як ми захочемо!

Коментарі

Зображення користувача Ольга Олешка.
0
Ще не підтримано

Дуже хочеться вірити,що таких людей на Донбасі,не кажучи вже про інші регіони,є достатньо,щоб навести лад!Хай будуть мужні і сильні!

Все буде так,як ми захочемо!