Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Все для фронту: чого війна навчила промисловців

Цього тижня президент України Петро Порошенко, перебуваючи у звільненому від ополченців Слов’янську, повідомив, що Україна збільшить обсяги виробництва власної зброї.

«Сьогодні українське виробництво буде завантажено системами високоточної зброї, українськими безпілотниками, всім, чого потребує українська армія − починаючи від бронежилетів і закінчуючи тепловізорами», − пообіцяв глава держави.

Подібна зміна курсу призведе до переорієнтації багатьох галузей промисловості, а отже – і до коректив певних статей держбюджету задля забезпечення військових потреб. «Стан війни, в якому ми зараз знаходимось, змушує внести в бюджет значні корективи та непередбачувані  витрати на українську армію і озброєння. Це дасть змогу багатьом підприємствам, що виробляють зброю та супутні товари, отримати нові, більші замовлення та почати працювати на повну потужність», – вважає голова комітету економістів України Андрій Новак.

Необхідність у стислі терміни забезпечувати боєздатність власної армії стала для України суворим випробуванням. За 2013 рік лише 3% виробленої військової продукції залишилися в Україні, інші ж 97% пішли на експорт. Проте виробництво зброї лише для потреб власної країни  не зможе серйозно вплинути на динаміку розвитку українських підприємств військового комплексу.

«Потреби української армії обмежені, їх можна виконати за рік-два. Ефект від модернізації Збройних сил України є довготривалим та масштабним для нашої економіки. Тому потрібно домагатися серйозних контрактів, у тому числі, від країн-членів НАТО», – вважає Новак.

Та поки президент за підтримки економістів розмірковує, як перекваліфікувати виробничі потужності з огляду на східний фронт, деякі українські підприємці не чекають наказів від держави. Forbes пропонує 5 прикладів того, як можна швидко перепрофілювалися та почати працювати для Збройних сил України.

Пересувний блокпост

Передвижной блокпост

У зв’язку із численними обстрілами блокпостів сил АТО Миколаївський бронетанковий завод після двох місяців вишукувань представив результат свого першого дослідницького проекту – пересувний блокпост. «Завдяки винаходу бронетанкового заводу на формування блокпосту потрібно потратити дуже мало часу», – розповідають інженери заводу.

На сьогодні пересувний блокпост, розроблений на базі розвідувально-дозорної машини, уже передали Азово-Чорноморському управлінню Держприкордонслужби.

Голова Миколаївської ОДА Микола Романчук після презентації цієї розробки, що відбулася 24 червня, надіслав лист у Міністерство оборони з пропозицією підтримати випуск цього модернізованого технічного засобу.

Броньовані вантажівки

Бронированные грузовики

На Миколаївському тепловозоремонтному заводі почали проводити ремонт вантажних «КамАЗів», які постраждали під час боїв на сході України. Зараз корпуси вантажівок обшивають броньованими листами для захисту від зброї різного виду.

«Однією з причин поранень і загибелі військовослужбовців є відсутність умов для безпечної передислокації. Бронемашини їдуть повільно, чим дають можливість терористам застосувати артилерійський вогонь, а обладнані таким чином «КамАЗи» дозволять нашим військовим пересуватися швидко», – розповів директор тепловозоремонтного заводу В’ячеслав Симченко.

Безпечна «швидка»

Безопасная «скорая»

У Міністерстві оборони України звернули увагу на пропозицію Миколаївського бронетанкового заводу, який розробив проект броньованого автомобіля швидкої допомоги. «В цій машині можливо перевозити одразу до 10 поранених. Крім того, аналогів такого автомобіля у світі немає», – розповідають у прес-службі миколаївського заводу.

На підприємстві зацікавлені у якнайшвидшому направленні автомобілів у зону АТО – для прикордонників, а також миколаївським десантникам із 79-ї повітряно-дестантної бригади.

Українські сухпайки

Украинские сухпайки

30 березня Збройні сили США передали українській армії майже 330 000 комплектів сухих пайків, однак колишній в.о. міністра оборони Михайло Коваль досить неоднозначно розповідав про їхній розподіл: «Моє відомство цим не займається. Це проводять якісь волонтерські організації», – казав колишній урядовець. При цьому Коваль зазначив, що 2 000 комплектів було надано бійцям спецпідрозділу «Альфа». Інші ж сухпайки можна було придбати в Інтернеті, їхня вартість сягала 120 грн.

Після всіх непорозумінь із постачанням гуманітарної допомоги від Збройних сил США в Україні вдалося налагодити власне виробництво сухпайків. Понад 2 500 індивідуальних та понад 100 комплектів групових наборів сухих продуктів вітчизняні виробники щодоби відвантажують для силовиків, задіяних в антитерористичній операції. Пайки для армійців складають в Козятині, а далі – відправляють на схід. У вінницькому медіацентрі Міноборони розповідають: «Щоб забезпечити наборами сухих продуктів підрозділи, задіяні в рамках антитерористичної операції, особовий склад частини Центрального управління продовольчого забезпечення Збройних сил України працює цілодобово».

До складу пайка українського виробництва входять: м’ясні та м’ясо-рослинні консерви, галети, чай, кава, цукор, мед. Усе – герметично упаковане. Для підрозділів спеціального призначення додаватимуть ще чорний шоколад, ізюм та ментолові цукерки.

«Розгрузки» для бійців

«Разгрузники» для бойцов

Приватні підприємці з Волині, що займались пошиттям одягу та виробів зі шкіри, згорнули свою прибуткову швейну діяльність і переорієнтувалися на потреби армії. Сьогодні волинські кравці виготовляють розвантажувальні жилети для бійців, які знаходяться на сході. Вони самі розробили ескіз жилета, а синтетичну тканину, з якої зазвичай шиють такі вироби, замінили на льон із вогнетривким захистом.

Продають жилети за собівартістю; їх викуповують меценати і безкоштовно передають бійцям.

А підприємство з Чернігівської області «Вербена-Прилуки» виготовляє жилети за стандартами НАТО. Нині підприємство за допомогою спонсорів налагоджує виробництво ще кількох партій для забезпечення українських вояків, що дислокуються на Чернігівщині.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи