Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи отримає Україна статус «найбільшого союзника США поза НАТО»?

Український конгресовий комітет Америки підтримав прохання президента України Петра Порошенка надати Україні статус «найбільшого союзника США поза НАТО»(MNNA) та закликав американських українців звертатися з цим проханням до Білого Дому. Про намір просити союзницький статус зі США для посилення безпеки України президент Порошенко заявив в інтерв’ю телеканалу CNN. Нині цей статус мають 15 країн світу, включно з Австралією, Японією, Південною Кореєю та Ізраїлем.

Проте США навряд чи нададуть Україні статус країни, що є «найбільшим союзником США поза НАТО», бо цей статус лише роздратував би Росію і погіршив би безпекову ситуацію для самої України, вважає Джеффрі Манкофф, заступник директора програми «Росія та Євразія» вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Радіо Свобода попросило його розповісти детальніше про статус найближчого союзника США і чим би він міг допомогти Україні.

– Статус «найбільшого союзника США поза НАТО» (MNNA) є офіційним статусом, який було створено згідно законодавства США, ухваленого 1989 року. Країни, яких президент США номінує на цей статус, можуть мати дуже близькі робочі стосунки з американським міністерством оборони та оборонними структурами. Йдеться про спільні оборонні проекти, навчання, закупівлю американської зброї та військової продукції.

– Чи це означає, що Україна могла б просити військової допомоги США у випадку загрози її безпеки?

– Так, як «найбільший союзник», вона могла б отримати доступ до постачання американської зброї та обладнання.

– Чи йдеться також про допомогу розвідувальними даними, чи про зброю також?

– Так, цей статус включає продаж зброї. Звичайно, Україна може попросити про продаж їй зброї і зараз, але США не мають зобов’язання її продати.

– Наскільки реалістично для України отримати гарантії безпеки від США? Українці вірили, що їхню безпеки гарантує Будапештський меморандум, підписаний США, Британією та Росією. Попереднє керівництво країни проголосило Україну нейтральною державою. Це не вберегло її від агресії з боку Росії. Нині керівники країн НАТО, включно з президентом США Бараком Обамою говорять про те, що вступ України до НАТО не на часі. Яким чином вона зможе посилити свою безпеку поза альянсом? Чи дасть такі гарантії безпеки статус, якого домагається нове керівництво України?

– Гадаю, тут потрібно розділити два питання. По-перше, статус MNNA дає можливість країні, яку адміністрація номінує на цей статус, що закріплюється законодавчо, отримати певні пріоритетні права щодо доступу до американської допомоги в питаннях безпеки. Але гарантій безпеки він не надає. Тобто навіть якби вона отримала цей статус, США не будуть зобов’язані військовими методами захищати Україну. В цьому відмінність між цим статусом та договором про взаємні гарантії безпеки, чи членства в НАТО.

Щодо того, наскільки це політично реалістично, то на мою думку, в нинішній ситуації – ні. Деякі американські сенатори нещодавно ініціювали таке законодавство, закликаючи адміністрації зробити союзниками не лише Україну, але і Молдову і Грузію. Але з огляду на конфронтацію навколо цих країн, в яку включена Росія, такий крок би виглядав надто провокативно. В короткочасній перспективі він би міг ще більше розбурхати кризу не лише в Україні, але і в цих інших країнах, а не зменшити її. Не думаю, що нинішня адміністрація могли б піти на такий крок. Це було б занадто ризиковано, і погіршило б конфронтацію з Росією.

З іншого боку, я не думаю, що цей статус є поганою ідеєю сам по собі. Нам потрібно виконання двох умов: переконатися, що люди в цих країнах поділяють її, і зрозуміти, які були б наслідки цього кроку в плані стосунків з Росією. Але ця адміністрація намагається бути дуже обережною. Тож навряд чи вона наважиться на цей крок.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи