Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Піраміда мародерства. Янукович втік, а корупційні схеми продовжують працювати

Суспільство змінилося, а державні органи - ні. Складові елементи піраміди корупції утримують один одного на плаву. Люстраційний комітет так і не створений, а закон не з'явився навіть у вигляді проекту. Ми запропонували главі держави подати закон до парламенту від свого імені з позначкою "приймайте або на вас чекає розпуск". Документ п'ять тижнів без руху пролежав в Адміністрації президента.

Після Майдану змінилося суспільство, але не держава. Віктор Янукович втік, а доведені їм до досконалості корупційні схеми продовжують працювати. 

У минулому грудні, коли Беркут тільки починав бити євромайдановцев, тодішній уряд санкціонував чергову велику крадіжку. Йшлося про майже 2 млрд грн, які Україна отримала від різних країн згідно з Кіотським протоколом. Гроші повинні були використовуватися виключно в рамках енергозберігаючих проектів. Наприклад, піти на утеплення шкіл, дитсадків чи лікарень. Але Кабмін Миколи Азарова розподілив кошти між 11 компаніями, пов'язаними з Юрою Єнакіївським. 

Вже в травні цього року уряд Арсенія Яценюка підтвердив заплановані угоди. За напрямок відповідає міністр екології Андрій Мохник від партії Свобода. Лише розголос афери, організований депутатом Юрієм Дерев'янко, запобіг дерибан. Правда, при цьому майже 0,5 млрд. грн. були виділені на ремонт вагонів метро. Контракт дістався Крюківському вагонобудівному заводу, в якому має частку Леонід Юрушев, що вважається одним з ключових спонсорів виборчої кампанії Яценюка. А президент заводу Володимир Приходько на останніх виборах був довіреною особою Петра Порошенка. 

Ця історія - символ реального стану справ після Майдану. Суспільство змінилося, а державні органи - ні. Янукович втік, але доведена їм до досконалості піраміда мародерства продовжує працювати. З тими ж виконавцями.

"Васильківські терористи" воюють за Україну в Донбасі, а суддя Києво-Святошинського суду Юрій Бурбела, який озвучив їм вирок, у відпустці за наш з вами рахунок. Українці збирають десятки мільйонів гривень на потреби військових, а в Мінобороні витрати на армію контролює Максим Гольдарб, поставлений туди "смотрящим" ще в часи Януковича. 

Символом процвітання системи "баті" вже при нинішньому уряді і президенті є Сергій Ківалов. На сьомий місяць після перемоги Майдану УДАР, Батьківщина і Свобода зберегли за ним посаду голови парламентського комітету з правосуддя, а Порошенко - статус представника України у Венеціанській комісії. Завдяки цьому Ківалов продовжує контролювати розставлених ним суддів і формує думку про зміни в Україні в Раді Європи. 

У березні за допомогою мітингів громадськість домоглася прийняття закону про відновлення довіри до судової системи. Згідно з документом були звільнені керівники всіх судів, починаючи з Вищої ради юстиції і закінчуючи останнім райсудом. Право вибирати нових голів надали самим суддям. Вони зібралися на перші у своїй історії вибори і у 80% судах проголосували за тих же глав, звільнених законом. Ціною радикальних протестів вдалося зупинити цей процес лише в трьох вищих судах, але в більшості місцевих все залишилося колишнім.

Це - показовий приклад того, як складові елементи піраміди корупції утримують один одного на плаву. Аж до Конституційного суду, де люди "ростовського біженця" досі залишаються в більшості. І в зручний момент можуть оголосити поза законом і Майдан, і парламент з президентом на додачу. 

Люстрація - незмінний крок для демонтажу цієї системи - залишається тільки вимогою громадян. 

26 лютого, під час формування нового уряду, політики, яких Майдан привів до влади, проголосили про створення люстраційного комітету. Наступного дня в програму реформ першим був вписаний закон про люстрацію. Але далі нічого не сталося. Люстраційний комітет так і не створений, а закон не з'явився навіть у вигляді проекту. Це на волонтерській основі зробили ми - громадські активісти, правозахисники, які тиском змушують найбільш одіозних прокурорів, міліціонерів і суддів йти у відставку. 

Проект закону про очищення влади був переданий Порошенко відразу після виборів. Закон передбачає перевірку всіх суддів, прокурорів, міліціонерів та інших посадових осіб комісіями, у складі яких є один журналіст і один цивільний активіст. Головна вимога - автоматично видавати вовчий квиток всім, хто помічений у підтримці посягань на територіальну цілісність, хто займав керівну посаду під час розстрілу Майдану або в минулому був пов'язаний з КДБ. 

Ми запропонували главі держави подати закон до парламенту від свого імені з позначкою "приймайте або на вас чекає розпуск". Документ п'ять тижнів без руху пролежав в Адміністрації президента. Після чого проект зареєстрували депутати, що раніше ініціювали закони про люстрацію.

9 серпня в 12:00 ми просимо всіх, хто вважає люстрацію обов'язковою, зібратися під парламентом і вимагати схвалення закону до виборів. Досвід показує, що після виборів отримати що-небудь від парламентарів куди проблематичніше.

Переклад з російської і виділення в тексті наші, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи