Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія купує в України електроенергію для Криму за дотаційними цінами

Ціни, за якими Росія купує в України електроенергію для Криму, є нижчими за ринкові, при тому, що "влада" півострова і без того компенсує втрати при транспортуванні електроенергії. Про це заявив міністр палива та енергетики Криму Сергій Єгоров.

"У Росії створено підприємство Центр здійснення розрахунків, яке закуповує електроенергію в України для Криму за 3,42 рубля за кВт-год. Ціна для Криму нижча за ринкову: споживачі Краснодарського краю платять 4 рубля за кВт-год", - сказав Єгоров.

За його словами, втрати при транспортуванні електроенергії магістральними мережами також входять у вартість тарифу (прилади обліку стоять як на виході з України, так і на вході в Крим. Там є певні втрати в магістральних мережах між Росією і Україною, які лягають на плечі України", - повідомив Єгоров.

Він також зазначив, що населенню Криму електроенергію продають за цінами значно нижче закупівельних, а різниця субсидується з російського бюджету.

В даний час, за словами Єгорова, діє наступна схема:

"ДТЕК Крименерго" Ріната Ахметова (зареєстрована в Україні - ред.) купує електроенергію у державного експортера "Укрінтеренерго" за ціною 3,42 грн за кВ. Потім продає її кримсько-російському "Центру здійснення розрахунків" (ЦОР). Далі ЦОР продає цю електроенергію - але вже за більш ніж у два рази нижчою ціною 1,52 руб за кВ. - кримському філіалу "ДТЕК Крименерго" (перереєстованому за російськими законами - ред.), який постачає її вже кримським споживачам. Різницю оплачує Росія зі свого держбюджету.

Середній обсяг щомісячного споживання електроенергії в АРК становить 462 млн кВт-год. Таким чином, дотації на електроенергію для Криму обійдуться в Росії близько 880 млн рублів.

Як повідомляли, перехід з 1 червня 2014 року на новий формат постачання електроенергії на окупований Крим дозволить Україні до кінця року заощадити близько 1,6 млрд грн, які повинні були виділятися у вигляді дотацій. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи