Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Міноборони торгує зброєю, яку повинні були поставляти на Донбас безкоштовно

Поки на сході України тисячі бійців ризикують своїм життям, Міністерство оборони і підприємства держконцерну "Укрборонпром", влаштувавши колосальний розпродаж зброї на внутрішньому ринку, цинічно заробляють на тому, що потребує фронт і що могло б врятувати життя наших солдатів.

Міністерство оборони України через численних посередників організувало на внутрішньому ринку розпродаж озброєння і бойової техніки - автоматів, безпілотників, вертольотів, гранатометів, ракет. За цією схемою згідно звіту МО про реалізацію військового майна за перше півріччя, відомство "наторгувало" майже 84 млн грн.

З цієї суми підприємства-посередники, уповноважені урядом, "зрубали" понад 17 млн. грн. на "організації продажу цього майна, а ще майже 3,5 млн грн. - в якості комісійної винагороди.

Необхідно назвати "героїв", які особливо відзначилися у розпродажу військового майна.

Так, за даними за перше півріччя, тільки у 2014 р. державна фірма "Укрінмаш" на внутрішньому ринку продала 35900 автоматів АКМ (калібр 7,62 мм), 1237 гранатометів РПГ-7У, майже 5 тис. авіаційних ракет, 60 протитанкових ракетних комплексів "Фагот". Ще одне державне підприємство — "Промоборонекспорт" — продало на внутрішньому ринку десять БТР-70, підприємство "Спецтехноекспорт" — 23 безпілотники "Рейс". До кого "пішли" 10 тисяч касок та два вертольоти Мі-8? Перелік продавців і "товарів" досить розлогий.

Всі перераховані Міноборони кошти надходять у спецфонд, із якого, знову ж, фінансуються програми оборонного відомства, зокрема й матеріально-технічне забезпечення армії.

"От так просто реалізується схема, що дозволяє уряду отримувати додаткові кошти в бюджет, підприємствам-посередникам - комісійна винагорода, комерційним структурам - прибуток, а тіньовим ділкам виводити в тінь мільйонні суми, наживаючись на найдорожче - людські життя", - пише Дмитро Менделєєв у статті "ТІНЬ" ВІЙНИ" в газеті Дзеркало тижня.

Найцинічніше те, що організатори схеми наживаються на людях, які добровільно жертвують на закупівлю озброєнь для фронтовиків.

Так, за словами відомого волонтера Світлани Зварич, яка займається збором засобів для батальйону "Азов", бійцям самим доводиться купувати у посередників Міноборони те, що держава повинна була постачати на фронт безкоштовно.

"Минулої п'ятниці КМУ прийняв постанову №376, згідно з якою заявки військових підрозділів мають задовольнятися протягом 48 годин. Учора (04.09.2014 р.) ми зробили заявку на два БАТ-2, дві ІМР, чотири СБР-3, чотири КамАЗи й МДК-3, особливо актуальну для захисту Маріуполя, оскільки ця машина риє окопи. Тобто наш перелік складається з того, що конче необхідне на фронті й що, ми точно знаємо, є в Міністерства оборони України. Тільки воно його запропонувало за гроші. За ті гроші, які збирає НАРОД", - говорить вона.

За словами Зварич, у самого Міноборони волонтери "Азова" нічого не закуповували. А ось у його посередників - так.

"Вже після перших двох наших дзвінків на телефони, опубліковані на "автопродажных" сайтах, на нас вийшли продавці і запропонували необхідну нам техніку за 20 тисяч доларів. При цьому продавці визнали, що машини стоять на обліку Міністерства оборони України. Тобто, ми повинні заплатити по 20 тисяч доларів за кожну одиницю і потім самостійно отримати ці БАТ і ІМР у Міністерства оборони", - розповіла вона.

Більше того, наголосила волонтер, як заявили посередники, "через них можна придбати будь-яке озброєння і будь-яку техніку", наявну у Міністерства оборони - від безпілотника до ГАЗ-66.

Очевидно, з початком бойових дій Кабінет міністрів повинен був прийняти рішення про припинення будь-яких продаж зброї і бойової техніки як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, і направити всі ці ресурси для забезпечення тих, хто бореться з агресором. Але уряд не тільки не зупинив процес розтягування військового майна. Він спокійно дивиться на влаштований Міноборони і держконцерном "Укрборонпром" розпродаж зброї.

Як зазначає Зварич, "хочеться вірити, що адекватною відповіддю на подібні випадки злочинного "бізнесу" на крові власного народу буде кримінальне провадження".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи