Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Порошенко більше не випустить жодного політв’язня

Звільнення маленького списку політв’язнів одразу після революції було лише піар-акцією нової влади, яка ставиться до політв’язнів не краще попередньої. Список політпереслідуваних не просто не зменшився – в останні місяці він почав зростати. Судочинство не змінилося.

До редакції ІНФОРМАТОРа звернулися активісти і правозахисники з Комітету визволення політв’язнів, які повідомили, що в Адміністрації Президента мають чітку позицію – не випускати політв’язнів режиму Януковича.

В липні ми звертались до Президента з проханням звільнити ряд осіб, які сидять наразі у в’язницях України за повністю сфабрикованими справами – це політв’язні режиму Януковича, серед них є активісти, яких було ув’язнено за участь у акціях Майдану, правозахисники, митці тощо. Лише сьогодні – 6 вересня нам прийшла відповідь (прим. ред.: відповідь мала надійти у десятиденний термін) – у листі за підписом Ложкіна йдеться, що ніяких політв’язнів не звільнятимуть”, – повідомила координатор Комітету Тетяна Близнюк.

Тож, виходячи з вищенаведеного – можна зробити тільки один висновок: звільнення маленького списку політв’язнів одразу після революції було лише піар-акцією нової влади, яка ставиться до політв’язнів не краще попередньої.

Двох політв’язнів режиму Януковича (батька і сина Ребікових), які перебувають в ув’язненні на окупованій території Криму у будь-який момент готова була випустити без суду російська сторона. Тільки за двох умов, – або Ребікови визнають себе громадянами Росії, а Крим – територією росії (це була негласна умова і на неї Ребікови не погодились), або (за гласною умовою), якщо українська сторона виправдає або амністує їх. Довгий час Комітет визволення політв’язнів вимагав від омбудсмена, Верховної Ради, Президента вжити бодай якихось заходів по звільненню Ребікових. Днями ж стало відомо, що Росія вже винесла їм новий вирок (вже згідно значно суворіших законів Російської Федерації) та ближчим часом відправить їх для відбування 7-річного терміну покарання до Магадану.

Список політпереслідуваних не просто не зменшився – в останні місяці він почав зростати. Кореспонденти ІНФОРМАТОРа регулярно відвідують політичні суди, як у старих справах, так і у нових. Судочинство не змінилося – людей судять за закритими дверима, журналістам не дають часом зайти навіть до будівлі суду, забороняється проведення фото і відеозйомки кричущих порушень суду і слідства, у судах працюють колишні співробітники “Беркуту”, які не цураються перешкоджання журналістській роботі та часто застосовують до журналістів силу. А нещодавно журналісти ІНФОРМАТОРа на одному з таких закритих судів зафіксували на відео суддю, який проводив засідання у справі одного з політв’язнів у стані наркотичного сп’яніння. Тож, або життя по-новому – це просто порожнє гасло, або ближчим часом ми побачимо справді нові репресивні вибрики, на які ніхто не міг чекати так скоро після перемоги Революції Гідності.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи