Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Соціологи продовжують маніпулювати думкою населення

Кожна  виборча кампанія у масовій свідомості розпочинаються не з формування списків чи реєстрації кандидатів, не з презентації чи обговорення виборчих програм, і навіть, не з „біг-мордів” чи телевізійних роликів. Вся справа у зомбуванні!  

Справжні вибори у нас розпочинаються з війни рейтингів! Виборець вже на старті повинен зрозуміти, не тратьте куме сили...якщо вам хтось і подобається, то він завідомо непрохідний, тому голосуйте за ненависного. Того,  що гіркіший, ніж редька!

І скільки б професійні, заслужені й загальновизнані авторитети від соціології не попереджали виборців і журналістів, завжди з'являються і фейкові соціологи з не менш фейковими брендами, і фейкові рейтинги. А останнім часом навіть імениті роздвоюються в результатах – один  результат для публікації, інший для маніпуляції. Тобто, той, що для публікації – він же для маніпуляції! Але є й таке, про що мовчать! Навіть не тільки з професійної етики!

Політтехнологи називають це “формуючими опитуваннями”, їхня мета не відображати суспільні настрої у дзеркалі соціології, а викривляти це дзеркало з метою формування хибного уявлення виборців про реальну величину або політичну вагу того чи іншого персонажа виборчої кампанії. За їхньою допомогою виборчі штаби формують картину світу для свого або чужого електорату. Це як кольорові окуляри, через які вам видно лише те, що задумав їхній виробник.

Нинішня виборча кампанія до парламенту протікатиме у тому ж самому тренді, що й попередні. Але розмах у неї буде набагато більшим. Схоже, що у “формуючих опитуваннях” тепер використовуватимуть не лише фейкових соціологів, бренди, опитування, але і цілком респектабельних, авторитетних, тих, кому вже звикли довіряти і замовники, і виборці, і, внутрішнє корпоративне середовище... Причому, не виключено, що вони самі, авторитетні соціологи, про це навіть не здогадаються. Але швидше за все, вонь про все здогадуються... Потім, згодом, хтось організує злив про обставини неподоланної сили....

Оприлюднені сьогодні результати передвиборчих опитувань від IFES та “Демініціатив” є тільки першими ластівками, які позначають дану тенденцію. Рейтинг президентської партії з дивною назвою “Блок Петра Порошенка” показано як по суті безальтернативного переможця, такого собі альфа-самця виборчої кампанії. Інші партії, звичайно, також є, але десь там унизу таблиці і якісь ну дуже дрібні і “потоптані”. Це покликано створити враження у виборця, що є супер-пупер-мегаблок і більше нікого немає. А якщо і є, то не варті уваги. Don't worry, be a happy!

А між тим, питання є. І до соціологічного поля, і до отриманих результатів, і до самих соціологів. Як відомо, і IFES і “Демініціативи” на польовому етапі проведення опитування користувалися послугами КМІС, оскільки власних інтерв'юерів не мають. Тобто, ті самі люди зробили роботу двічі, і результати просто не можуть не бути схожими.

Питання до якості поля в умовах війни і виборчої лихоманки виникають завжди. Змінилися базові параметри соціологічної вибірки: виборців Криму не опитують взагалі, а на Донбасі лише телефоном. Тобто, змінилося те, до чого звикли соціологи. І те, до чого звикли респонденти. І, схоже на те, що спритники від штабів цим користуються для “формуючих опитувань”. Хто контролює поле, той програмує результат. І авторитетні соціологи не винні — цифри є цифри. А іншого поля у нас немає, так що звиняйте...

Тому  нинішні вибори можна  назвати виборами неприємних несподіванок, і від них варто чекати будь-яких сюрпризів.  Боюся, що найбільшим з них буде розрив між нинішніми даними опитувань і результатами голосування. Пам'ятаєте, як ще у мирний час наші соціологи не могли “вгадати” результатів Соцпартії Мороза, а потім і БЮТ? Це центр і північ. Село — колиска України, його “формуючою соціологією” не проймеш. Але є одна особливість – глибинні села, вибором яких рейтингоносні штаби завжди мало цікавилися.

Тепер голосами цих людей районні адміністрації торгонути не зможуть, тому чекаймо сюрпризів. Але головним  подразником поля будуть діючі депутати разом з діючою виконавчою вертикаллю, окрім  хіба кількох нефальшивих, тих,  із ще незасаленими рецепторами язика, і незбитою політичною лексикою! Бо від когось ще чекають обіцянок, але від більшості вже не дочекаються обіцяного на попередніх виборах!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Сюрприз - це коли БПП набере замість 40% - лише 20%. Приємно, що цю публікацію вже переглянули 41 раз. Це станом на 9=50 29.9.14.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Сюрприз - це коли БПП набере замість 40% - лише 20%. Приємно, що цю публікацію вже переглянули 41 раз. Це станом на 9=50 29.9.14.

Зображення користувача Богдан Бень.
0
Ще не підтримано

Пройшло вже більше двох діб, а публікацію і досі переглянула 41 людина. при тому переглянув ще й я, тобто мало б пути принаймні 42) Це технічні несправності, чи для зарахування перегляду потрібно не просто відкрити сторінку зі статею, а щось більше?

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Технічні питання стосовно кількості переглядів краще задавати на цій гілці.

https://t.me/ETEPHET