Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кому війна, а кому заробітки

Спецтема:

Причина девальвації гривні не економічна, а суто спекулятивна. Стабільний курс гривні перед виборами і його стрімкий стрибок вниз одразу після них означає лише одне – девальвація національної валюти є штучною. 

Цей процес називаю валютними спекуляціями на війні. Просто після обрання нової Верховної Ради влада знову вирішила, що треба компенсувати собі прямі бізнесові втрати за рахунок всіх українців – через курс.

І Національний банк України є головним співучасником цієї масштабної валютної спекуляції, бо поводить себе не як регулятор ринку. Правильним кроком регулятора зараз було би створити валютний коридор в сторону зміцнення курсу гривні від сьогоднішнього показника – тобто 12-12,5 або 11,5-12 грн/дол.

Якби НБУ вчинив саме так, то це був би сигнал комерційним банкам про майбутнє здешевлення іноземних валют, бо регулятор заганятиме курс у цей валютний коридор. Тобто, сигнал того, що валюти треба позбуватись. Тоді би банки більше не притримували її, як вони роблять це зараз, а, навпаки, викидали на ринок і таким чином збалансували ситуацію із курсом.

Але Нацбанк такого кроку не зробив. Натомість оголосив про запровадження вільного плавання курсу, що в наших економічних і військових умовах призведе лише до вільного падіння курсу гривні. Це значить, що НБУ – головний співучасник цієї масштабної валютної спекуляції.

Тож питання, до якої "глибини" може впасти гривня – це питання, коли керівництво країни, яке представляє певні бізнес-групи і бізнес-інтереси, вирішить, що всі "потрібні люди" вже компенсували собі економічні втрати і заробили достатньо. Простіше кажучи, позначка, на якій закріпиться курс, залежить від того, коли вони вже назаробляються, або, як кажуть у народі, наїдяться. Тільки тоді відбудеться стабілізація курсу.

 Адже з економічної точки зору зараз в Україні немає підстав для девальвації. У нас з початку року, як ніколи раніше, позитивне торгівельне сальдо. Цього ми досягнули не завдяки тому, що зробили щось неймовірне, а тому, що різко скоротили імпорт російського газу.

Як результат, за підсумками семи місяців маємо позитивне експортно-імпортне сальдо товарами - плюс 500 млн долл. Тобто по торгівлі товарами у нас на півмільярда доларів більший приплив валюти, ніж відтік. Крім того, за сім останніх місяців знову ж таки, як ніколи раніше за роки незалежності, в Україну прийшли біля 7 млрд дол. допомоги і кредитів з різних джерел – МВФ, Світового банку, ЄБРР, урядів багатьох країн.

За цих умов ніякої девальвації у нас не повинно було би бути. Навпаки, гривня мала б ще й зміцнюватись. Але девальвація є, і причини її - суто спекулятивні. Ну, звісно, на війну ж можна списати все.

Аудіозапис від 7 листопада 2014 р.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи