Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому я не демократ

Відома російська журналістка Юлія Латиніна написала цікаву статтю-дослідження у трьох частинах «Почему я не демократ. Манифест разочарованного интеллигента», у якій розкритикувала демократію, показавши, як в деяких країнах було до демократії, і як стало після. Дуже пізнавально, якщо врахувати приказку: «Історія нас вчить тому, що нічому не вчить». 

Латиніна справедливо відзначає, що на сьогодні маємо декілька поширених ярликів:  «Демократія - це добре», «без демократії не може бути свободи», «хто проти демократії - той фашист».

На виборах зазвичай перемагає демагог, який обіцяє біднякам роздати якомога більше. Після виборів демагог перетворюється на диктатора.

На початку 1990-х  Південно Африканська Республіка була країною першого світу – для білих, зрозуміло. На неї припадало 40% ВВП всіх африканських країн, що були південніше Сахари. Після того, як в 1994 році в країні був скасований апартеїд і пройшли загальні вибори, ПАР перетворилася на країну навіть не третього, а четвертого світу. Дохід середнього південноафриканця впав на 49%, доходи найбідніших верств населення – на 50%.

Звалилося все: економіка, сільське господарство, видобуток сировини; безробіття досягло 40%, збагатилися тільки наближені до влади колишні революціонери і керівники профспілок, що відразу стали мільярдерами. Цілі райони Кейптауна і Йоганнесбурга перетворилися в буквальному сенсі в руїни, в яких можна знімати фантастичний фільм про планету, яка пережила ядерну катастрофу.

На відміну від ПАР, у сусідній Родезії не було апартеїду. У ній був тільки майновий і освітній ценз, і біла меншість країни сприяла розвитку та освіті чорної більшості. Однак, під тиском Заходу і прихильників загального виборчого права у 1980 році в країні були проведені загальні демократичні вибори, в результаті яких до влади прийшов Роберт Мугабе.

За 34 роки свого правління Роберт Мугабе перетворив «житницю Африки» в царство злиднів та СНІДу. Країна, що була одною з найбільших в світі експортерів зерна, перейшла на гуманітарну допомогу, інфляція склала мільярди відсотків, тривалість життя впала з 59 до 49 років, а ВВП з 1980-го по 2007-й зменшився в три з половиною рази, притому, що населення зросло з 7 до 12 млн. людей.

При цьому 88-річний Мугабе востаннє - в 2013 році - абсолютно чесно переміг на загальних виборах. Зімбабвійський виборець добре знає, що всі лиха в економіці країни відбуваються не від Мугабе, а від того, що проклятий Захід хоче поставити на коліна Зімбабве, яка при батькові нації Мугабе встала з колін, і що вся опозиція в країні фінансується проклятим Заходом.

У 1999 році до влади у Венесуелі, яка офіційно називається Боліварианською Республікою Венесуела, в результаті загальних демократичних виборів прийшов Уго Чавес. Він став будувати в країні «Боліваріанську економіку» - почав з націоналізації великих нафтових компаній і закінчив встановленням «справедливих цін» на товари. В країні негайно почався дефіцит предметів першої необхідності, в якому Чавес звинуватив «торговців, що ховають товари», і імперіалістичних ворогів Боліваріанської республіки.

В країні був встановлений офіційний курс песо до долара, який не мав нічого спільного з реальним. Він привів до виникнення чорного ринку і до того, що наближені до влади люди, які мали можливість обмінювати долар за офіційним курсом, одразу ж стали мільйонерами.

Все це не завадило наступнику Чавеса - його колишньому шоферу Ніколаю Мадуро - перемогти на загальних виборах. Мадуро оголосив своїм виборцям, що Чавес був отруєний проклятими імперіалістами і що він з'явився йому після смерті у вигляді птаха, - і продовжив політику Чавеса. Крах інфраструктури країни Мадуро пояснював диверсіями з боку опозиції, фінансованої імперіалістами з США, які хочуть знищити Боліваріанську революцію.

В магазини Венесуели була введена армія. Солдати за прилавками розпродавали товари за цінами, призначеними державою. Відсутність після цього нових товарів була оголошена результатом підступів «спекулянтів» і «ворогів народу». Коли середній клас повстав, Мадуро найняв головорізів для вбивств протестувальників, при цьому публічно заявляючи, що протестуючі вбивають себе самі, щоб скомпрометувати Боліваріанську революцію.

До кінця XX століття Таїланд був країною, що стрімко розвивалася. Однак, у 2001 році тут пройшли загальні вибори. Популістські гасла і скупка голосів виборців привели до влади мільярдера Таксіна Чинавата. Колишній поліцейський Чинават став мільярдером завдяки корупції: він поставляв поліції та уряду мобільники, а заодно пропхав закон, згідно з яким купівля мобільного в Таїланді супроводжувалася покупкою послуги зв'язку його (вельми дорогої) компанії-провайдера.

За п'ять років прем'єрства пан Чинават багаторазово збільшив свої статки, поки в 2006-му не був скинутий військовими. Однак, у 2011-му в Таїланді знову пройшли загальні вибори, в результаті яких виборець вибрав сестру вигнаного Чинавата, і Таксин Чинават став керувати країною по скайпу.

В країні почалися зіткнення між буржуазією, що вимагає відставки Чинават, і більшістю, яка підтримуює популістський курс властей. Зрештою, тайська армія знову взяла владу в свої руки, звільнила прем'єра і заборонила будь-які демонстрації.

Як було з Венесуелою, більшість західних коментаторів в кращому випадку проігнорували феномен повстання ринкових верств суспільства проти демократії. В гіршому – протестуючих обзивали «фашистами».

Протест буржуазної меншості проти популістської більшості не вписувався в сучасну мантру про «демократію, яка завжди веде до ринку і процвітання».

Юлія Латиніна вирішила навіть не наводити приклади Близького Сходу, які є більш красномовними не на користь демократії. Вона вважає, що для всіх вищезгаданих країн загальне виборче право стало катастрофою – як  політичною, так і економічною. Демократія аж ніяк не привела до свободи і ринку. Як і в Росії, вона привела до масового мракобісся, корупції і диктатури.

Далі буде

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Згідно класифікації Платона в Україні панує олігократичний устрій. Тому критикувати народовладдя (гелленською демократія) передчасно. Особливої різниці між охлократією і демократією Платон не вбачав, але в його часи раби права голосу не мали. Те, що олігархи дали рабам право обирати менеджерів, котрі управлятимуть справами олігархів, не робить олігархію демократією. Правильніше це назвати імітація. А народовладдя настане тоді, коли більшість активних громадян понад усе цінуватиме волю. От тоді ви сповна пізнаєте усі вади і переваги демократії. Зародок її з'явився на Майдані у 2013 році.

Вакуло! Фашизм (точніше націонал-соціалізм, котрий називають фашизмом) покладено в основу цього сайту, тому він завжди проявлятиметься. Судіть самі:
1) Сайт називається "Народний Оглядач".
2) В символіці використовується сварга.
3) Третій Райх вважають союзником Української держави, а Бандеру трансформагентом НКВС.
...

Користуючись нагодою, пропоную звернути увагу на особистість вождя.

Особисто я - за владу брахманів. І, як підказує друг Платон, найкоротший шлях до такої влади пролягає через диктатуру.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Запам’ятайте це визначення: "Фашизм - це масовий рух середнього класу".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Хоч автор зрозумів сенс статті?
Виходить, що демократія - погано, бо приводить до фашизму, тому фашизм - це добре, бо це не демократія!
Головна брехня тут в тому, що демократію підміняють ОХЛОКРАТІЄЮ. Охлократія - це і є перша фаза фашизму.

Для демократії повинен бути ценз - виборне право матимуть не всі. Наркомани, брехуни та бандити повинні мати менші права. В українському звичаї достатньо прикладів і досвіду для самоорганізації, якщо свій досвід не допомага, то чужий - просто знищить. Бо якщо людина (народ) не накопичує свого КОРИСНОГО досвіду, а все шукає науки у чужих, ВОРОГІВ, то вони її знищать.

VAKULA

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пане Вакула, не потрібно так спрощувати свої висновки. Почитайте ще цю статтю, яку я навмисно дала до статті Латиніної Демократія: реальнісь і міф Може, тоді більш "проясниться". Дякую.

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Прояснилося те, що
1. всюди підміна демократії охлократією і цю підміну ми не хочемо визнавати. Яка причина цьому?
2. Поки що не дається заміна для демократії (бо, мабуть вона шокуватиме, ще не час? :), є тільки некреативне невдоволення демократією.
3. І вже знову підніма голову фашизм, альтернативи ж демократії нема! А демократія - це погано! - чистісінький донбас пророста на сторінках НО!

В тих же самих древніх демократіях були люди, що не мали права голосу, раби чи не громадяни, але ж то були теж демократії. Не обов'язково для демократії, щоб голосували геть усі.
Звісно, якщо суспільство на рівні людоїдів, то йому потрібна не демократія, бо свідомого демосу геть нема, а влада арійців. Так воно і було колись, коли всі ці Азієстани керувалися кастою арійців.
Продумана система демократії - це самонастроювана система, забезпечена від узурпації влади.
При жорсткій владі люди не вдосконалюються і владі досконалі духовно свідомі люди не потрібні.
Демократія - це відповідальність за свою долю, люди вдосконалюються, бо думають про майбутнє.
Коли суспільство дозріє - може й буде спеціальна каста брахманів (не "волхвів" на кшалт Куровського) будуть якось по-новому керувати, все може бути колись, але тих брахманів треба виростити, щоб вони справді були достойні довіри.

Самий сенс теперішнього квантового скачку - вдосконалення людей, тоді вони будуть достойні виборчого права, демократії.

Якщо є вади у демократії, то що ж ви хотіли, не думати головою а тільки хаяти? Той бєспрєдєл, в якому ми живемо, взагалі не демократія, а ви її тріпаєте, як собака кухвайку. Бєспрєдєл - це не демократія і не привід відмовлятися від демократії. В давніх демократіях повно досвіду як керувати великими містами, як убезпечуватися від узурпації.
Але це треба вивчати, думати, робити висновки.
Ідеальну систему швидко не зробиш, потрібен час, досвід. Потрібен переходний період для налагодження більш вдалих законів.
Топити демократію в лайні охлократії - не вихід.

VAKULA

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Згідно класифікації Платона в Україні панує олігократичний устрій. Тому критикувати народовладдя (гелленською демократія) передчасно. Особливої різниці між охлократією і демократією Платон не вбачав, але в його часи раби права голосу не мали. Те, що олігархи дали рабам право обирати менеджерів, котрі управлятимуть справами олігархів, не робить олігархію демократією. Правильніше це назвати імітація. А народовладдя настане тоді, коли більшість активних громадян понад усе цінуватиме волю. От тоді ви сповна пізнаєте усі вади і переваги демократії. Зародок її з'явився на Майдані у 2013 році.

Вакуло! Фашизм (точніше націонал-соціалізм, котрий називають фашизмом) покладено в основу цього сайту, тому він завжди проявлятиметься. Судіть самі:
1) Сайт називається "Народний Оглядач".
2) В символіці використовується сварга.
3) Третій Райх вважають союзником Української держави, а Бандеру трансформагентом НКВС.
...

Користуючись нагодою, пропоную звернути увагу на особистість вождя.

Особисто я - за владу брахманів. І, як підказує друг Платон, найкоротший шлях до такої влади пролягає через диктатуру.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Доки цей сайт буде молитися на тих, хто когось колись налякав (3й Райх), доти він буде в буклетах писати не про стратегію національного УКРАЇНСЬКОГО відродження, а примітивно просити грошей у співчуваючих невдах. Бо якщо Гітлера вигодував Сталін українською кров’ю, то зараз Сталіна нема.

VAKULA

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

"Примітивно" казати, "що не так", продуктивно підказати "як"!
То ж долучайтеся до написання буклету, пане Вакуло!
Адже "цей сайт", надіюся і Ваш ;)
Творімо і РаДіймо! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Я вже там же ш і написав, чого, на мою думку не вистача буклетові. І в першу чергу - грошей!
Якщо за стільки років існування сайту забули про заявлені цілі і досягли до фашизму і осучасненого прохання грошей і нікого це не здивувало, то "правильний буклет" ні до чого.

VAKULA

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко, за цю публікацію!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

У нас дякують галами і змістовними коментарями.

Анатолій Висота каже:
Дякую, Оленко, за цю публікацію!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

У сучасному розумінні головною ознакою демократії вважається загальне виборче право. Саме про нього й говорить Латиніна.

Головний недолік загального виборчого права в тому, що принаймні 80% людей не спроможні до критичного мислення, тому легко стають потерпілими від маніпуляцій.

Це недолік посилюється тим, що народ неструктурований (перебуває у стані натовпу) і змушений обирати тих, кого не знає. Тому за нинішньої виборчої системи майже всі виборці є некомпетентними.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ми знову граємо за правилами паразитів..Демократія,фашизм і тд..-це лише слова..За словами ховаються ті,хто паразитує на роботящих людях,а коли злодій "палиться",то вся провина сходить знову на придумані ним же речі..та це демократія винувата,чи там партія регіонів якась-каже паразит,а сам спокійно йде знову красти вже у "патріотичній" партії..До того часу будемо бідувати поки до влади будуть іти заради матеріальних благ і через надумані амбіції,а не через любов і співчуття до натовпу..а це, як каже пан Вакула повинні бути брахмани,яких матеріальне барахло і збагачення не цікавить..Але є проблема у тому,що такі Люди не хочуть ні влади,ні уваги,їм немає діла до амбіцій(вони вже реалізувались)..Для них цей політично-релігійно-суспільний світ-це як велика психіатрична лікарня із мільярдами пацієнтів по усій планеті..дякую..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Ну взагалі то, керувати державою мають не брахмани, а кшатрії-управлінці. А брахмани мають тільки підказувати і направляти.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так звісно,пане Доброслав..Кшатрій за штурвалом,а брахман капітан..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Керувати мають брахмани, бо вони створюють самоврядні структури і керують м'якими методами. Кшатрії долучаються тільки тоді, коли треба знищити зло.
Функції варн -
Варна брахманів: заохочення до святості
Варна кшатріїв: примус до справедливості
Варна господарів: тиражування і збагачення

Докладніше: https://www.ar25.org/node/23452

boanro каже:
Ну взагалі то, керувати державою мають не брахмани, а кшатрії-управлінці. А брахмани мають тільки підказувати і направляти.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Демократія (народовладдя) повинно мати :
1. ценз
2. починатися з місцевого самоуправління.
3. дієвий механізм відкликання обранця, якщо він робить не те, що обіцяв.
4. відповідальність обраного за вчинки.
5. Заборона бізнесу.
Нове покоління, виховане в більш порядних умовах, видасть такі геніальні ідеї вдосконалення держави, про які ми не здогадуємося.

VAKULA

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Майже все це є у концепції ТГ-онлайн.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

І добрим словом, пане Миро! Ніякі гали цього не замінять.

Миро каже:
У нас дякують галами і змістовними коментарями.
Анатолій Висота сказав:<blockquote class="bb-quote-body">Дякую, Оленко, за цю публікацію!</blockquote>