Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

​Руслана Лижичко назвала главу НБУ "загрозою національній безпеці"

Світ:

Відставка голови НБУ є вкрай актуальною, оскільки Національний банк зробив для України не менше біди, ніж війна на Сході. Дії НБУ великою мірою причетні до погіршення фінансово-економічного стану населення, підприємств, банків та державних фінансів. Непрофесійно-злочинна діяльність НБУ не тільки розбалансувала фінансово-господарську систему, але фактично стала причиною посилення рецесії та інфляції в Україні.

14122304r.jpg

Фото: radiosvoboda.org

Так написала у своєму блозі "Або кінець системі корупції, або кінець нашим грошам: Нацбанк не виконує жодної зі своїх функцій" популярна співачка та громадський активіст Руслана Лижичко.

Я зустрілася з достатньою кількістю експертів та звірила факти, щоби зробити такі висновки.

Над цим питанням вже місяць працює аналітична група АІУ. Абсолютно зрозуміло, що таке керування національним банком завдає нищівного удару по іміджу нашої держави і добробуту кожного українця.

Детальні матеріали надаю:

Непрофесійність чи злочинна діяльність

Дії НБУ великою мірою причетні до погіршення фінансово-економічного стану населення, підприємств, банків та державних фінансів. Непрофесійно-злочинна діяльність НБУ не тільки розбалансувала фінансово-господарську систему, але фактично стала причиною посилення рецесії та інфляції в Україні.

А саме:

- переважна більшість банків фактично доведена до стану банкрутства (вкладники мають проблеми зняття коштів в переважній більшості банків). Відсутня реальна програма підтримки ліквідності банків. Декларована підтримка непрозора і тенденційна, надається наближеним банкам або за фінансову мотивацію;

- реалізація політики вимивання ліквідності з банків, що спричинило до повного припинення кредитування реального сектору економіки та населення;

- неефективна витрата резервів НБУ при фактичній спекуляції банку Гонтаревої (банк Авангард), який розкачував курс гривні;

- маніпуляції з валютними аукціонами і фактично ручний допуск банків;

- введення незаконних обмежень, проведення перевірок та неприхований шантаж банків, котрі незгодні з діями та рішеннями НБУ;

- необґрунтовані звинувачення та погрози експортерам та імпортерам щодо валютної виручки та платежів.

Фактично НБУ, який відповідає за "...забезпечення стабільності грошової одиниці України...сприяє стабільності банківської системи... сприяє додержанню стійких темпів економічного зростання та підтримує економічну політику Кабінету Міністрів України" під керівництвом Гонтаревої не виконав жодної зі своїх основних функцій.

Оцінка матеріальної шкоди, завданої діями НБУ, в рази перевищує військові втрати на Донбасі та Криму, оскільки призвели до зубожіння людей, втрати робочих місць, банкрутства підприємств та банків. При цьому реальні масштаби проблеми починають відчуватися тільки зараз і темпи падіння тільки підсилюватимуться.

Сумнівні операції структур Гонтаревої

- компанія ICU під керівництвом Валерії Гонтаревої приймала участь в транзакціях виведення капіталу з України очільниками режиму Януковича. Більше того, на ринку утвердилася думка про те, що структура пані Г. не тільки приймала участь, але й активно пропонувала "креативні схеми". Схема базувалася на легалізації доходів через операції на риках цінних паперів з наступним виведенням"легалізованих" коштів за кордон. В подальшому кошти або заводилися в Україну для купівлі державного боргу, або інвестувалися в іноземні фонди з подальшою таки купівлею суверенного боргу України. Сума виведених коштів оцінюється в 6-8 млрд. доларів США.

- вже в лютому 2014 році, компанія ICU під керівництвом Г. приймала участь в транзакціях, пов'язаних з активами Сергія Курченка. Так, в лютому була проведена операція з залученням НБУ, Аграрним фондом та Брокбізнесбанком, в результаті якої були викрадено понад 2 млрд. гривень коштів аграрного фонду. Радником по угоді виступив все той же ICU. Генпрокуратурою по даному факту було затримано першого заступника Гонтаревої – Бориса Приходька.

- як консультанти ICU, зрозуміло, була в курсі всіх деталей операцій, в тому числі компаній, на які переводилися кошти, залучених осіб та можливо бенефіціарів.

- схема з Брокбізнесбанком і Аграрним Фондом може повторитися і сьогодні за участю тієї ж таки пані Г. Так, ДІУ (Державна Іпотечна Установа) випустила облігації на суму 3 млрд. гривень, розмістивши їх в Дельта банку, під які Дельта отримує рефінансування від НБУ на аналогічну суму. Кошти на даний момент ДІУ не отримала і фактично стала заручником платоспроможності Дельта банку.

- було проведено розслідування Державною службою Фінансового Моніторингу і Прокуратурою України, які показали що 42 компанії, пов'язані з Януковичем та оточенням, перевели понад 2 млрд. доларів на іноземні рахунки протягом 2010-2013 років (http://www.sdfm.gov.ua/news.php?news_id=2592&lang=en). Щодо цих фактів Державною службою Фінансового Моніторингу заблокувано кошти на рахунках, відкритих в Ощадбанку та інших банках. Також, в червні 2014 року, Прокуратура України заарештувала активи Сергія Арбузова в формі державних цінних паперів на суму $1.8b та 1.2b UAH. ICU, який перебував у власності Гонтаревої, виступав радником по багатьох з цих угод (http://forbes.ua/business/1381967-valeriya-i-obligacii);

- є рішення суду щодо відкриття кримінальної справи проти Гонтаревої та її діяльності на посаді Голови НБУ (http://www.kyivpost.com/content/ukraine/court-orders-kyiv-prosecutors-to-bring-action-against-nbu-governor-gontareva-373763.html);

- спекуляція державними резервами. Аукціони попродажу валюти у вересні являли собою класичну спекуляцію державними резервами. До участі в аукціоні допускалися тільки вибіркові банки. Вони отримали можливість купити валюту дешевше, щоб потім продати дорожче. Падіння курсу до15 грн за долар допомогло зробити цей прибуток максимальним. Одним з переможців аукціонів в вересні виступав банк "Авангард", який займав 152 місце в рейтингу банків по активам, який належав пані Г. до приходу в Нацбанк.

- Банк Гонтаревої виріс на 75%.

- Боротьба з "повітряними млинами": прикриваючись об'єктивними причинами, проте, які не мають вплив на курс. Так, постійний аргумент пані Г., що у нас війна, не витримує критики. Для прикладу, в тій же Сирії, де війна набагато масштабніша, девальвація тільки 20%. У нас же біля 65%.

- Декілька курсів валют. На думку учасників і експертів ринку, НБУ під керівництвом пані Г. призвело до колапсу валютно-банківського ринку, який фактично не функціонує. Денний об'єм торгів знизився до 200 млн. доларів і продовжує знижуватися. В той же час падіння експорту товарів становить лише 6.8% за 8 місяців 2014 року, що свідчить про відхід ринку в тінь. Пані Г. вдалося зробити неможливе – створити чорний ринок валюти для юридичних осіб. Нацбанк продовжує боротьбу з "повітряними млинами", ставши арбітром і експертом по операціях фізичних, юридичних осіб, ввівши кураторів до більшості банків і прикриваючись гаслами забезпечення псевдо стабільності. На практиці ж аналітики прогнозують подальше падіння об'ємів міжбанківських торгів нижче 100 млн.

- Падіння курсу гривні і очікувана подальша девальвація призвела до росту цін

- Доведення підприємств до банкрутства. НБУ проводить політику, направлену на підвищення відсоткових ставок через підняття облікової ставки до 12.5%, яке має прямий вплив на вартість запозичень в банківській системі. У свою чергу це призводить до банкротства підприємств, котрі не можуть розраховуватись за кредитами позахмарним відсоткам 20-25%.

Загроза для продовольчої компанії. Постійне підвищення вартості кредитів створює ризик для посівної, оскільки банки не в змозі видати нові кредити, а аграрії не мають можливості кредитуватися під 25% річних.

- Запит Конгресмена США Стівена Стомана щодо дослідження фактів можливої причетності Гонтаревої до відмивання грошей режимом Януковича.

Можливий російський слід

Зв'язки з Арбузовим та Курченком, які перебувають в Росії та можуть тиснути на Гонтарєву, враховуючи компромат на неї.

Інша преса

США просить розслідувати факти про масштаби корупції в Україні:

http://glavcom.ua/articles/24452.html

http://www.epravda.com.ua/news/2014/11/25/508496/

http://forbes.ua/news/1383477-ssha-proveryat-blizkuyu-k-glave-gontarevoj-kompaniyu

http://censor.net.ua/news/313322/kongress_ssha_proverit_blizkuyu_k_glave_nbu_kompaniyu_na_chestnost_smi

http://www.rbc.ua/rus/news/politics/kongress-ssha-prosyat-rassledovat-fakty-o-masshtabah-korruptsii-24112014142100

http://finance.obozrevatel.com/business-and-finance/26850-kongress-ssha-proverit-blizkuyu-k-glave-nbu-kompaniyu-na-chestnost.htm

http://world.lb.ua/news/2014/11/24/287070_kongress_ssha_poprosili_rassledovat.html

http://ukranews.com/news/146415.SMI-Kongress-SShA-proverit-blizkuyu-k-glave-NBU-kompaniyu-na-chestnost.ru

"Дельта банк" хотят превратить во второй "Брокбизнес"?

http://uainfo.org/blognews/416818-delta-bank-hotyat-prevratit-vo-vtoroy-brokbiznes.html

Гонтарева создает Госбанк СССР?

http://finance.obozrevatel.com/business-and-finance/95267-gontareva-sozdaet-gosbank-sssr.htm

Акция "Прощай, Валерьич"

http://finance.obozrevatel.com/business-and-finance/39416-aktsiya-proschaj-valerich.htm

Гонтарева и Лагун: с широко закрытыми глазами

http://obozrevatel.com/crime/90652-gontareva-i-lagun-s-shiroko-zakryityimi-glazami.htm

Курченко возвращают руками Лагуна

http://finance.obozrevatel.com/business-and-finance/62108-kurchenko-vozvraschayut-rukami-laguna.htm

Арбузов замедленного действия

http://obozrevatel.com/politics/46301-arbuzov-zamedlennogo-dejstviya.htm

Валерия Гонтарева удвоила ошибки своего предшественника – экс-заместитель главы НБУ

http://nvua.net/publications/Valeriya-Gontareva-udvoila-oshibki-svoego-predshestvennika-eks-zamestitel-glavy-NBU-13749.html

Гонтарева "доит" банки перед отставкой?

http://from-ua.com/obzor-pressi/327565-gontareva-doit-banki-pered-otstavkoi.html

Гонтарева наносит Украине вреда больше, чем вся российская армия

http://osp-ua.info/regions/41501-gontareva-nanosit-ukraine-vreda-bolshe-chem-vsja-rossiyskaja-armija.html

Валерия и недоверие. Почему в заявлениях и действиях НБУ так много противоречий

http://forbes.ua/business/1379582-valeriya-i-nedoverie

Сто дней главы Нацбанка Гонтаревой: бессистемность и непоследовательность

РИА Новости Украина:

http://rian.com.ua/analytics/20140930/357686159.html

Первые 100 дней Гонтаревой. Успехи и провалы

http://finance.liga.net/banks/2014/10/1/articles/40306.htm

Эксперты: что происходит с гривной и кому это выгодно

http://nahnews.com.ua/89637-eksperty-chto-proisxodit-s-grivnoj-i-komu-eto-vygodno/

Як купити $200, або PRовал Гонтаревої

І що було б, якби очільниця НБУ прийшла в інший банк

http://forbes.ua/ua/business/1380390-yak-kupiti-200-abo-proval-gontarevoyi#print

КАК ДЕНЬГИ МВФ ПОВЛИЯЮТ НА КУРС ДОЛЛАРА

Сегодня глава НБУ Валерия Гонтарева заявила, что получение финансовой помощи от МВФ и других западных кредиторов – вопрос практически решенный.

http://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/kak-dengi-mvf-povliiaut-na-kurs-dollara-311470

Зачем Гонтарева и Шлапак поехали на неделю в США?

РИА Новости Украина: http://rian.com.ua/columnist/20141011/358157211.html

НБУ разрешил "любимым банкам" не платить по кредитам

Регулятор стал крайне избирательным в своих требованиях о возврате рефинанса

http://forbes.ua/business/1379499-nbu-razreshil-lyubimym-bankam-ne-platit-po-kreditam

Валерія Гонтарєва прикривала схеми "Брокбізнесбанку" Курченка

http://antikor.com.ua/articles/12684-valerija_gontarjeva_prikrivala_shemi_brokbiznesbanku_kurchenka

Главу НБУ и ее первого зама могут уволить после выборов

http://www.ukrrudprom.ua/news/Glavu_NBU_i_ee_pervogo_zama_mogut_uvolit_posle_viborov.html

Валютная проверка на прочность

Економічна правда, 15 октября 2015

Провальная политика НБУ на валютном рынке привела к репрессиям на финансовом рынке. Все банки, которые осмелились покупать и продавать валюту на межбанке дороже 12,95 грн за долл, столкнулись с проверками регулятора.

http://www.ukrrudprom.ua/digest/Valyutnaya_proverka_na_prochnost.html

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

НБУ звичайно немає за що хвалити, але такі слова зі сторони великого "спеціаліста" банківської справи - Руслани, звучать смішно. Хай краще розкаже скільки грошей отримала від олігарха, на якого відпрацювала на виборах, і який, в тому числі завдяки її старанням пройшов в Раду, і тепер буде просувати інтереси явно не народу, який піддався агітації пані Руслани.

Коментарі

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

НБУ звичайно немає за що хвалити, але такі слова зі сторони великого "спеціаліста" банківської справи - Руслани, звучать смішно. Хай краще розкаже скільки грошей отримала від олігарха, на якого відпрацювала на виборах, і який, в тому числі завдяки її старанням пройшов в Раду, і тепер буде просувати інтереси явно не народу, який піддався агітації пані Руслани.