Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 4

Якою я побачив Україну у 2025 році

Людина не може бути успішною, якщо не вірить в свій успіх. Країна не може бути лідером, якщо не створює своє майбутнє, а лише є ресурсом до тих, хто має свій план майбутнього.

Ми часто сперечаємося про те, як Україні перестати бути об'єктом глобальної політики і стати суб'єктом. Але мені здається, щоб стати суб'єктом, для початку потрібно мати свої зовнішні цілі і план їх досягнення.

На рівних ми зможемо говорити тільки з рівними або з тими, хто має інтерес до України або в чомусь від України залежить. Тому нам варто краще оцінити свій потенціал і озирнутися по сторонах. Людина не може бути успішною, якщо не вірить в свій успіх. Країна не може бути лідером, якщо не створює своє майбутнє, а лише є ресурсом до тих, хто має свій план майбутнього.

У роздумах про майбутнє України я зайшов настільки далеко, що спростив собі завдання, заглянув вперед і подивився, якою Україна стане в 2025 році. Мені буде в цей час вже 48 років і те, що я побачив, додало мені сили.

2015 став для країни переломним. Громадянське суспільство, бізнес-спільнота і нові сили в парламенті змогли об'єднатися і прийняти потрібні закони для поведінки реформ. Обраний з другого разу Кабмін був сформований з числа експертів, професіоналів, що мали величезний досвід у бізнесі, причому не всі вони мали українське громадянство. Українці усвідомили, що для розвитку потрібно вийти за рамки і почали запрошувати для управління країною кращих світових експертів.

Досить швидко і ефективно були проведені такі реформи:

1. Судова. Україна поступила нестандартно і запросила сім канадських адвокатів і суддів, що мали українське походження, які очолили Верховний суд справедливості і провели реформу судової системи. Українські суди повернули довіру до української юрисдикції.

2. Реформа міліції. Міліція розпущена. Україна запросила грузинських експертів, і вони допомогли створити школи підготовки професійних поліцейських і провести тестування. У кожному регіоні була створена муніципальна міліція, у невеликих населених пунктах була створена посада шерифів, якому допомагали добровольці - місцева народна дружина. Безпека на рівні країни забезпечувала професійна мобільна Національна гвардія.

3. Бюджетна реформа. З неї почалася децентралізація в Україні. Регіони не тільки отримали можливість самостійно розпоряджатися місцевими бюджетами, а й самостійно визначати ставки місцевих податків, що створило між регіонами інструмент для конкуренції за інвестиції. В рамках бюджетної реформи України прийняла нову бюджетну політику і перейшла до п'ятирічного планування. Законодавчо було зафіксовано, що частка державних витрат в економіці не повинна перевищувати 20% ВВП.

4. Податкова реформа. Найскладніше Україні далася саме податкова реформа. Але в результаті країна отримала ліберальне податкове законодавство, яке стимулювало інвестиції та заощадження. Зниження ставок, прозора проста процедура адміністрування призвели до зростання податкових надходжень і виходу економіки з тіні. До 2020 року частка тіньової економіки в Україні була менше 15%

5. Реформа соціального забезпечення. Війна і важка ситуація в економіці дозволили Україні провести швидку соціальну реформу. Пенсійний фонд був ліквідований. Проведена перевірка всіх людей похилого віку, які потребують соціального захисту, їм була визначена соціальна допомога, замість пенсій, які держава собі не могла дозволити. А молодь і люди середнього віку стали самі замислюватися про свою старість, для цього розвивалися приватні накопичувальні пенсійні фонди, банківські та страхові накопичувальні програми.

6. Реформа державного апарату. Новим Кабміном був взятий за основу принцип: ключовими завданнями держави є безпека громадян, якісний державний сервіс і можливості для розвитку і самореалізації громадян. Виходячи з цього принципу, була змінена філософія державного апарату. Термін державна служба втратив сенс, тому державні інституції тепер очолювалися професійними менеджерами, що працюють за контрактом, багатьох запрошували з-за кордону. Чиновників наймали на відкритому конкурсі, їм стали платити ринкову зарплату і до їх роботи стали застосовувати KPI, всі показники були відкриті і доступні в системі e-government.

Жорсткі антикорупційні закони і прозорі процедури призвели до знищення корупції як явища. Найцікавіше, що зростання зарплати держчиновників до ринкового рівня не привів до зростання бюджетних витрат. Внаслідок застосування нових підходів та переводу державних сервісів в електронний формат, до 2017 року чисельність держчиновників знизилася на 70%. Тепер ті, хто жив на гроші платників податків, стали учасниками економічних процесів.

7. Зміна міжнародного позиціонування. Україна внаслідок публічних дискусій визначила для себе зовнішню місію: забезпечення продовольчої, енергетичної безпеки та інноваційного розвитку Європи.

Була сформульована основна задача зовнішньої політики: Україна має стати регіональним економічним і політичним лідером у форматі нового регіонального об'єднання - Центрально-Європейського союзу, який повинен об'єднати Польщу, Білорусь, Країни Балтії, Грузію, Азербайджан і Туреччину.

Новий економічний союз став впливовим центром Євразійської політики та економіки, він мав вихід до чотирьох морів, унікальну логістику з країнами Європи, Азії та Близького Сходу.

8. Реформа збройних сил. Україна прийняла нову військову доктрину, визначальну військово-політичні, військово-стратегічні та військово-економічні основи забезпечення військової безпеки країни. Війна з Росією показала сильні і слабкі сторони української армії. Запрошені консультанти з Ізраїлю та США допомогли навчити оновлений офіцерський склад. Українська армія стала професійною та мобільного, українські миротворці вважаються на сьогодні найбільш професійними у світі. Український ВПК пережив реінкарнацію. Україна відновила лінійку усіх вироблених видів озброєння і створила нові.

Маючи потужний науковий потенціал, Україна стала ініціатором створення Європейського корпусу космічної оборони, який здійснив ефективний захист від ракетних і авіаційних ударів будь-якої складності.

Досвід війни показав важливість підготовки громадян до оборони, в Україні відтворена система близька до радянського ДОСААФ і всі громадяни України щорічно проходять військові збори, оновлюючи навички та отримуючи нові знання в лавах самої великої армії резервістів Європи.

Було проведено багато інших реформ, на яких не буду зупинятися детально, а розповім про те, де Україна опинилася в 2025 році.

1. Україна стала найбільшим світовим супермаркетом екологічних продуктів і забезпечила продовольством понад 600 млн людей у світі. Земельна реформа, проведена в 2015 році, створила вільний ринок землі, що притягнуло до українського агросектору десятки мільярдів доларів інвестицій та сучасні аграрні технології. Україна перестала бути простим постачальником зернових, а створені в Україні сучасні виробництва створили сотні найменувань якісних продуктів харчування, які із задоволенням купують у всьому світі, беручи за еталон якості.

2. Україна стала основною виробничою площадкою Європи, замінивши в цій ролі Китай, Тайвань і Корею. В 2025 році Україна є основним постачальником сучасної якісної продукції легкої та важкої промисловості до Європи.

Починаючи з 2016 року, після реформи держсектора і податкової реформи, яка стала найпрогресивнішою в Європі, до України потекли мільярди доларів інвестицій з Америки, Європи та Китаю.

В Україні розміщені найбільші швейні та взуттєві фабрики, машинобудівні заводи і заводи з виробництва електроніки, хімічні компанії і аерокосмічне заводи, сучасні машинобудівні заводи. У цьому Україні допомогли хороша логістика, низька вартість високоосвіченою робочої сили, наявність власних енергоресурсів і стабільне податкове законодавство, що стимулювало розміщення бізнесу в Україні.

3. Україна - найбільший постачальник енергії для Європи. Уже в 2020 році, маючи значні запаси урану (2-е місце в Європі) і створивши власне виробництво ядерного палива, Україна побудувала 10 сучасних атомних енергоблоків і стала помітним гравцем на європейському енергоринку.

Маючи запаси газу більше 20 трлн м.куб. і одну їх найпотужніших газотранспортних систем в світі, Україна до 2020 року залучила $ 10 млрд. приватних інвестицій, які змогли наростити видобуток газу в два рази і зробити Україну енергетично незалежною. А починаючи з 2021, Україна почала постачати газ на експорт, створюючи відчутну конкуренцію північному сусідові.

4. Україна - найбільший європейський R & D центр. Закономірно, що країна зі стратегією розвитку на 25 років створила всі умови для розвитку нових технологій.

Цьому сприяв не тільки потенціал вітчизняної науки, але й висока освіченість, працьовитість і креатив молодих українських учених.

Відсутність оподаткування для дослідницьких компаній, швидко зростаюча економіка і порівняно невисокі зарплати науковців привернули в галузь мільярди доларів і до 2020 року в Україні були відкриті дослідницькі центри Virgin, Microsoft, Huawey, Samsung, Lenovo, Posco, Basf, MTI, Porsche, Boing і багатьох інших компаній.

5. Україна - найбільший європейський транспортний хаб. Четверта в Європі за протяжністю українська залізниця в 2015 році була приватизована. Європейський інвестор вклав в її реконструкцію більше $ 30 млрд.

Швидкозростаючий український ринок і товарообіг з сусідніми країнами потребували ефективної логістики, а реконструкція залізниці стала одним із драйверів прискорення української економіки. Вдале географічне положення, нові швидкісні платні автодороги, прості митні процедури, наявність морських і річкових портів зробили до 2025 року Україну впливовим торговим центром Нової Європи.

6. Україна - новий центр європейської освіти. Швидкий розвиток економіки України спровокував попит на висококласних фахівців. У 2017 році в країні засновані чотири нових університети. Кращі міжнародні стандарти освіти, сучасні лабораторії і технічне оснащення ВНЗ, сучасні спеціальності, відносно невисока вартість якісної освіти залучили до 2025 року до України мільйони студентів, частина яких отримує освіту дистанційно.

Наявність в Україні потужних R & D центрів постійно підвищує стандарти освіти та створює попит на нові спеціальності.

7. Україна - регіональний фінансовий центр Нової Європи. Успішні реформи, проведені в Україні в 2015 році, ліберальне податкове законодавство та ефективні суди зробили країну привабливою для інвесторів.

До 2020 року в економіку інвестовано понад $ 120 млрд. зовнішніх інвестицій. Економіка демонструє високі темпи зростання, обганяючи Китай і залучаючи інтерес все нових інвесторів.

Україна змогла стати євразійським центром торгівлі сировинними товарами і ціноутворення на зерно, вугілля, газ, електрику здійснюється за підсумками угод на Українській товарній біржі. Цьому сприяє як роль України в глобальному продовольчому ринку, так і унікальна логістика.

Інноваційна галузь, яка бурхливо розвивається в Україні, створює щорічно тисячі робочих місць. Молоді компанії активно залучають капітал на Українській фондовій біржі, яка є частиною глобальної мережі New York Stock Exchange. В Україні відкриваються офіси найбільших світових інвестиційних будинків і банків.

8. Україна - центр безпеки країн Центральної Європи. Позаблоковий статус, високоефективна мобільна армія, оснащена сучасним українським озброєнням, і розвиток атомної промисловості повертає Україну в ядерний клуб, що дозволяє країні відігравати важливу роль у забезпеченні безпеки в Європи. Зовнішня загроза простимулювала відновлення українського ВПК і Україна увійшла до ТОП-3 найбільших постачальників оборонних систем у світі.

9. України - зразок Нової Європи. Культура, цінності та принципи, сповідувані України, активно поширюються по Новій і Старій Європі. Українські музиканти, письменники, художники створили новий тренд в Європі і стали мейнстрімом. Україна стала модною. Сімейні цінності, духовність - важливі орієнтири українців. Сильні місцеві громади та місцеве самоврядування зробили їх життя комфортнішим. В Україні відновилося зростання народжуваності і росте середній вік життя, Україна лідирує серед європейців за індексом щастя.

Майбутнє України, яке я побачив, вселяє в мене впевненість в тому, що ми впораємося з поточними труднощами, хоч і шляхом неймовірних зусиль. Українці вже усвідомили, що милості чекати нізвідки і потрібно самим робити те, що вважаємо за потрібне і правильним.

Я описав далеко не все. Але головне - це те, що Україна стала сильною країною, в якій живуть щасливі люди.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Щось подібне читав у школі, що Україна в 2001 році за потенціалом буде фактично як Франція - культурно, економічно та політично. А що бачимо насправді? Люблю подібні тексти як ця стаття зберігати і читати після зазначеного у них терміну, в цьому випадку у 2025 році.

Так само, коли мав прийти кінець світу наприкінці 2012 у мережі з'явилися безліч коментарів що ж насправді нас чекає і що інформація перевірена - від самих тібетських монахів :) Кінця світу не сталося, взагалі нічого не відбулося у зазначеній даті. Тоді я пізніше прокоментував ту статтю, в якій все було детально описано, але відповідь від автора вже не отримав - напевно готує щось нове на наступну дату.

Миролюбність і озброєність!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Багато що заслуговує на похвалу. Але автор не оцінив появи проривних технологій в енергетиці: води, як палива і холодного ядерного синтезу.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Біда, тепер доведеться йому буде усе переписувати))

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Щось подібне читав у школі, що Україна в 2001 році за потенціалом буде фактично як Франція - культурно, економічно та політично. А що бачимо насправді? Люблю подібні тексти як ця стаття зберігати і читати після зазначеного у них терміну, в цьому випадку у 2025 році.

Так само, коли мав прийти кінець світу наприкінці 2012 у мережі з'явилися безліч коментарів що ж насправді нас чекає і що інформація перевірена - від самих тібетських монахів :) Кінця світу не сталося, взагалі нічого не відбулося у зазначеній даті. Тоді я пізніше прокоментував ту статтю, в якій все було детально описано, але відповідь від автора вже не отримав - напевно готує щось нове на наступну дату.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Кінець світу вже стався, просто ми цього не помітили :)

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Саме так! У зв"язку із тим що кінець світу настав одночасно для всіх, а тому ми просто цього дійсно не помітили=)) І то є правда!)))))))))