Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Не-газова схема президента Порошенка

Категорія:

Спецтема:

30.12.14 був укладений унікальний контракт між Інтер РАО (РФ) і Укрінтеренергго на імпорт електроенергії в розмірі 1500 МВт. Одночасно був підписаний контракт на постачання електроенергії до окупованого Росією Криму для забезпечення його безперебійного електропостачання.

Таким чином Росія вирішила руками української влади одну з найважчих проблем з обігрівом і освітленням військової інфраструктури в захопленому Криму. Заради цього навіть прибрали російські війська з півострова Чонгар.

Ще влітку, коли розгорталися воєнні дії на Донбасі, саме в тих районах, де добувався основний обсяг вугілля, стало ясно, що в енергетиці почнуться проблеми. Після захоплення трьох найбільших теплових електростанцій Донбасу проблема електропостачання стала критичною. "Казакі" та інші "незаконні" військові банд-формування налагодили вивіз вугілля з шахт Донбасу до Росії.

Бойовики ЛНР за допомогою російських фахівців вже практично вирішили питання про відключення своєї території від українського енергопостачання і перемикання на живлення з Росії.

Остання ТЕС у місті Щастя вже дихає на ладан і щодня піддається обстрілу.

Що мав би зробити нормальний уряд? Вже в липні потурбуватися про створенням запасів вугілля і мазуту для діючих ТЕС, встановленої потужності яких цілком вистачає для забезпечення всієї України з лишком.

У серпні видобуток вугілля впав удвічі, і виник реальний дефіцит вугілля, приблизно в 5 млн. тон, як повідомив віце-прем'єр Гройсман. Для цього був укладений контракт на поставку 1 млн. т. вугілля з ПАР за ціною, нижчою, ніж закуповувався на державних шахтах, з поставкою кораблями до нового року, починаючи з жовтня.

При цьому вугілля, вже добуте на державних підприємствах, не вивозилося на електростанції (на деяких шахтах воно лежить і досі). Це призвело до найгострішого дефіциту палива і віялових відключень електроенергії через перевантаження енергосистеми.

Як тільки перше вугілля прибуло до портів, генеральна прокуратура тут же перейнялася перевіркою міністерства палива та енергетики щодо цієї закупівлі. Відмашку дав Порошенко особисто. Це злякало південноафриканську компанію-постачальника, і контракт був зірваний.

Тут же у владних колах почала розкручуватися ідея про закупівлю вугілля в Росії, хоча за всіма параметрами - по зольності і калорійності - воно набагато гірше південноафриканського.

І його КУПИЛИ. У агресора. А потім, дивним чином, воно "застрягло" на кордоні. А з українських шахт не вивозилося.

При цьому громадськості в голову вбивається думка, що вугілля з шахт, що перебувають на контрольованій України території, "не підходить" для топок ТЕС тому, що це вугілля іншої марки. Це при тому, що 20 з гаком років на ТЕС спалювалася під виглядом вугілля порода з домішкою вугілля, змішана з молодим вугіллям з копанок. А це дозволяло тим, хто в схемі, разом з директорами держ.шахт отримувати не просто надприбутки, а океани грошей. А багатомільярдні дотації?

Тому потрібно було продати ще раз уже оплачене Україною вугілля з підконтрольних бойовиками шахт. Будь-яким способом, але з максимальним прибутком для учасників процесу. 

Дефіцит в енергосистемі досяг 5500 Гвт, при цьому на ремонт був зупинений один з блоків Запорізької АЕС потужністю 1000 Мвт. Як тільки він розпочав роботу, тут же був зупинений такий же блок на Південноукраїнській АЕС.

Запаси води у водосховищах виявилися недостатніми для забезпечення нормальної роботи енергосистеми. Вугілля з державних шахт не вивозиться. Відключення стали аварійними.

Найсмішніше, що в цей же самий час Україна продовжує продавати електроенергію за кордон. Більш того, на наступний рік знову був оголошений тендер на експорт, який виграв той же постачальник - ДТЕК Ахметова.

Це призвело до того, що Україна стала відключати Крим і Донбас, з чим окупанти ніяк не могли погодитися.

29 грудня міністр палива та енергетики Демчишин озвучив пропозицію Росії про закупівлю електроенергії за дуже пільговим тарифом, дешевше, ніж відпускна ціна самої енергосистеми.

У цей же день президент Порошенко на всю країну заявляє, що буде закуплено вугілля з шахт, що перебувають на окупованих територіях, "щоб годувати наших шахтарів".

Браво. Пазл склався.

Побудована корупційна система вугілля-електроенергія-гроші. Нічим не гірше, а, мабуть і більш проста та ефективна, ніж схема "РосУкрЕнерго". Газу немає - значить буде бізнес на електроенергії.

Якщо ви запитаєте, де в схемі інтерес президента, адже продає і купує електроенергію державне підприємство, відповім, що "Енергоринок" може продати електроенергію потрібному обленерго ... за нормальною ціною. Споживач платить ціну, встановлену комісією. Різниця - в кишеню власнику обленерго. Який розраховується з благодійником.

Власники половини обленерго в Україні - російські громадяни Бабаков та Григоришин. Решта пакетів акцій розподілені між Юрієм Бойко, братами Суркісами, Ахметовим і Коломойським...

А постачання електроенергії російським військовим базам у Криму і поставка на окуповані території Донбасу - приємний і прогнозований бонус для Путіна.

Залишається питання - за що віддали свої життя патріоти на полях боїв у Донбасі? Але це вже питання не до продажного керівництва країни, а до суспільства.

Кожна гривня, рубль, долар, заплачені за електроенергію, вугілля або газ повертаються у вигляді снарядів, ракет, куль, що летять в наших бійців.

У кримінальному кодексі це діяння кваліфікується як "державна зрада".

Питання в тому - хто і коли перерве цей бізнес на крові.

І останнє. МВФ уважно дивиться за руками наперсточників. І грошей не дає. Я б теж не дав.


Додатково: "У президентові я бачу не патріота, а комерсанта" - Вадим Хомаха

Аудіозапис розмови на Радіо Ера 05.01.2015

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вайші рулять..містер мегаприбуток понад усе...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вайші рулять..містер мегаприбуток понад усе...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ольга Музика.
0
Ще не підтримано

За злочинні дії повинна бути розплата. Раніше за злочини проклинали. Я вважаю прокляття не менш дієвим, ніж тюрьма або смертний вирок.

тому що

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Той хто проклинає,стає заручником свого прокляття..не варто..

Ольга Музика каже:
За злочинні дії повинна бути розплата. Раніше за злочини проклинали. Я вважаю прокляття не менш дієвим, ніж тюрма або смертний вирок.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ольга Музика.
0
Ще не підтримано

Я не практикую таке зовсім. Але як впливати? Молитв за Україну, країну, народ, уряд вимовлено силу силенну. А в результаті - нема чим тішитися. Мусимо вигадувати щось інше.

тому що

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Ера бізнесу - влада паразитів. Їхня зброя - брехня в наших мізках. Як навчити більшість бачити брехню?

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!