Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 16

Агентом Сталіна був Мартін Борман - спецрозслідування

Світ:

Дедалі більше джерел вказує на те, що агентом Вертером, який дістав для розвідки СРСР документи, що змінили хід війни, міг бути обергрупенфюрер СС Мартін Борман. Ще 14 років тому журналіст з Нью-Йорка, лауреат Пулітцерівської премії Льюїс Кілзер у своїй книзі «Зрадив Гітлера» зробив це припущення. Він дослідив секретні документи нацистських спецслужб в архіві Міністерства оборони США.

Знаменитий агент Вертер навесні 1943 року переслав радянській розвідці план наступу німців під Курськом - операції «Цитадель».

Саме Вертер розкрив Москві деталі плану «Барбаросса», пише Кілзер, і саме він назвав точну дату нападу на СРСР - 22 червня 1941.

Вертер виходив на зв'язок дуже рідко, але завжди з сенсаційними відомостями: важливі папери лягали на стіл Сталіна перш, ніж їх бачив Гітлер. Зв'язок вівся через Швейцарію, куди радянські кур'єри доставляли великі суми грошей. Втім, за словами Кілзера, «Борман міг діяти і безкоштовно, бо був переконаним комуністом».

Книга видається фантастикою, проте ось уже 50 років історики сперечаються: чи правда, що радянського «крота» у ставці Адольфа Гітлера звали Мартін Борман?

Справа наліво: Гертруда Шольц-Клінк, Адольф Гітлер, Рудольф Гесс, Генріх Гіммлер, Вільгельм Фрік, Йозеф Геббельс, Мартін Борман. Фото: www.globallookpress.com


Початок цим чуткам поклав генерал-майор абверу, а пізніше - глава розвідки ФРН Рейнхард Гелен, - пояснює історик-документаліст Георг Міттель.

У 1963 Гелен виступив з шокуючою заявою, що, мовляв, Борман був глибоко законспірованим радянським агентом, і пізніше підтвердив це у своїх мемуарах:

"Таємно зустрічаючись в кафе під Берліном, ми обговорювали проблему з главою абверу - адміралом Канарісом, - писав Гелен. - Робота радянської розвідки була просто чудова - вони моментально дізнавалися про всі розмови у вищих колах Німеччини. Хто був інформатором росіян? У листопаді 1943-го ми точно дізналися - радіопередачі в Москву йдуть ... прямо з кабінету Бормана: тобто він встановив російську радіостанцію під носом у Гітлера! Але будь-яка спроба стеження за Борманом означала смерть під тортурами і для мене, і для КанарісаПроте через три місяці адмірал був знятий з посади, в липні 1944-го заарештований і за місяць до капітуляції Німеччини страчений. Можливо, Борман дізнався, що Канаріс копає під нього". 

Пояснюючи перехід заступника Гітлера на бік Москви, Гелен вказав: "Тут немає нічого дивного. Російська розвідка тоді була кращою, і їй було під силу завербувати навіть Бормана".

Торік, розслідуючи тему агента Вертера, я звернувся за офіційними коментарями до старшого сина Мартіна  Бормана, який мешкав у німецькому місті Хердекке.

«Так, я чув думку Гелена, - зізнався Борман-молодший. - І вжахнувся. Я примчав до свого дядька і запитав його тремтячим голосом: «Невже це правда? Батько працював на росіян, а я і мама нічого не знали?» Однак, дядько мав свою точку зору. Він повідомив, що Гелен і багато інших генералыв вермахту служили американцям. Їм потрібно було моральне виправдання, що інші ще гірше, тому вони і придумали версію про шпигунство Бормана на СРСР. Це повна нісенітниця. Мій батько вірив у Адольфа Гітлера, як в бога, за три тижні до взяття Берліна він сказав мені: «Німеччина здобуде перемогу, навіть вмираючий лев може завдати лапою смертельний удар».

Втім, Борман-молодший погодився, що диму без вогню не буває: «Я не виключаю, що хтось з оточення батька спробував налагодити контакт з росіянами. Ймовірно, звідси і йдуть ці міфи».

Масла у вогонь прихильників «теорії змови» підлило й те, що на Введенському кладовищі Москви (поруч з Лефортово) 20 років тому раптом знайшли і навіть встигли сфотографувати могильну плиту з готичним шрифтом: Martin Bormann, 1900-1973. Рік народження (не кажучи вже про ім'я) точно, як у наці № 2. Після цього могила таємничим чином зникла, і це сколихнуло цілу серію публікацій про те, що Борман був вивезений до Москви і жив на сталінській дачі. Після похорону його останки нібито витягли з могили, таємно закопавши в Берліні, де їх згодом виявили при ритті котловану. Підтверджень ця версія не отримала.

Крім Гелена ще одна людина називала ім'я Вертера - це маршал Радянського Союзу Андрій Єременко, каже доктор історичних наук Еміль фон Майербах. Він теж вважав, що це Мартін Борман, хоча ніяких доказів не знайшов.

Подібна точка зору найпопулярніша у американських дослідників нацистських архівів - вони періодично виловлюють цікавих «рибок».

У документі, датованому 1969 роком, - донесення інформатора американців у Східному Берліні. Офіцер зі спецслужб НДР був упевнений, що радянська розвідка завербувала Бормана ще 30 років тому: Борман увійшов в апарат Гітлера за наказом лідера Компартії Німеччини Ернста Тельмана.

Агент Вертер працював в самому найближчому оточенні Гітлера. Те, що це близький друг фюрера або один з міністрів Третього рейху, не піддається сумніву. Але, якщо Борман справді співпрацював з СРСР, то, думаю, це не було шкурне питання.

Борман - вельми холодний, жорстокий і цинічний чоловік: ще в серпні 1944-го він обговорював можливість переказу за кордон капіталів НСДАП, не вірячи в перемогу Рейху. Думаю, його цікавило лише, як би самому залишитися в живих.

Ми дізнаємося правду з приводу агента Вертера тільки тоді, коли повністю відкриються таємні архіви Другої світової війни, а це, на жаль, відбудеться нескоро. Наприклад, паперу про політ Рудольфа Гесса до Британії розсекретять тільки в 2045.

Ким був Вертер: приятелем Гітлера, його особистим секретарем або тихим ад'ютантом у ставці фюрера? Але найголовніше - 70 років тому ця людина допомогла СРСР вийти переможцями з Курської битви, яка відіграла ключову роль у розгромі Третього рейху.

Наші інтереси: 

Знати реальну історію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що фільм «Семнадцать мгновений весны» був знятий за наказом Андропова і під егідою КГБ. Сподіваюся, всі пам'ятають, чим цей фільм закінчується. ;)
Таке враження, що совєти просто гралися з Заходом.

P.S. Рудольф Гесс мені дуже на Лобановського схожий. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що фільм «Семнадцать мгновений весны» був знятий за наказом Андропова і під егідою КГБ. Сподіваюся, всі пам'ятають, чим цей фільм закінчується. ;)
Таке враження, що совєти просто гралися з Заходом.

P.S. Рудольф Гесс мені дуже на Лобановського схожий. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якщо це правда,тоді уявіть із якою легкістю російські спецслужби скуповують "наших" політиків..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андрій Яструб.
0
Ще не підтримано

Деякі наші "політики" з великою радістю продались би кому завгодно, але не всі із них комусь взагалі потрібні.

Андрій Яструб

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Практично вся нинішня владна верхівка є "групою ризику" щодо шантажу через свою корумпованість і кримінальне минуле. Тому замінювати треба всіх і одразу. Ті, які можуть бути корисними для України, мають стати радниками та експертами, або просто займатися приватним бізнесом після повернення боргів через процедуру "реструктуризації заборгованості" протягом 10 років.

Андрій Яструб каже:
Деякі наші "політики" з великою радістю продались би кому завгодно, але не всі із них комусь взагалі потрібні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Яструб.
0
Ще не підтримано

Погоджусь на всі 100%

Андрій Яструб

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Та до самої смерті ходити під забороною займатися політичною і громадською діяльністю. Ця ж заборона розповсюджується на дітей і онуків.

Миро Продум каже:
Практично вся нинішня владна верхівка є "групою ризику" щодо шантажу через свою корумпованість і кримінальне минуле. Тому замінювати треба всіх і одразу. Ті, які можуть бути корисними для України, мають стати радниками та експертами.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Ален Далес в книзі "Мистецтво розвідки" стверджує, що в Швейцарії працював московський шпигун на імення Ресслер, котрий отримував відомості зі ставки німецького верховнокомандувача менше, ніж через 24 після прийняття рішення.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)