Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китайські надії Кремля

Категорія:

Спецтема:

Пекін підтримує Москву на словах, але хоче отримати за це частку в газових родовищах Сибіру. 

Путін гарячково шукає по світу бодай когось, хто б сказав про нього добре слово.
 
Чималі надії при цьому він покладає на Китай, який, скажімо так, ніколи не вирізнявся приязню до американців.
 
З одного боку, Пекін дійсно підтримує Москву в конфлікті зі США, адже КНР абсолютно не зацікавлена в подальшому посиленні позицій Вашингтона. З іншого боку, прагматичні китайці налаштовані на всі сто відсотків скористатися запровадженими проти Росії західними санкціями та падінням цін на нафту. 
 
Москві до зарізу потрібні альтернативні покупці енергоресурсів з огляду на протистояння з Євросоюзом через ситуацію в Україні. Натомість Китаю потрібно задовольняти зростаючий попит на газ і знижувати залежність від вугілля, яке завдає значної шкоди екології країни.
 
Ще кілька років тому дві країни домовилися про прокладку трубопроводів “Сила Сибіру” та “Алтай” для постачання до Китаю 38 мільярдів кубометрів газу на рік. Домовленість є, але грошей у Росії катма.
“Добрий” Китай готовий інвестувати десятки мільярдів доларів у будівництво газогонів і відповідної інфраструктури. Але при цьому вимагає розрахуватися “натурою”, зокрема, надати China National Petroleum Corp 49% у спільному підприємстві з російським державним гігантом “Роснефть”.
 
Крім того CNPC хоче частку в амбітному проекті компанії “Новатек” “Ямал СПГ”, який передбачає освоєння Південно-Тамбейського родовища і будівництво заводу, потужністю 16,5 мільйона тонн зрідженого природного газу і одного мільйона тонн газоконденсату на рік. Але й цим китайські апетити не вичерпуються. Пекін хоче брати участь у реалізації проектів з будівництва нових генеруючих потужностей на російській території для нарощування експорту електроенергії в КНР.
 
Дуже сумнівно, що Путіна влаштовує настільки масштабна китайська експансія в російську енергетичну галузь – базову для економіки РФ. З іншого боку – діватися йому особливо нікуди. Час – і українська криза та спричинені нею санкції проти РФ – у даному випадку працюють на Китай.
 
Цитати 
“У Китаю на руках досить сильні козирі проти Росії. Газ у Східному Сибіру опинився в пастці, його нікуди поставляти, крім як у Китай”. 
Джеймс Хендерсон, старший науковий співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень 
“Помилково вважати, ніби головним напрямком експансії КНР буде Південно-Східна Азія. Там мало території та ресурсів, зате багато місцевого населення. 
Натомість дуже багато території, гігантські ресурси і мізерне населення бачимо в Казахстані та азійській частині Росії. Саме сюди піде китайська експансія. Тим більше, що зауральські території РФ у Пекіні прийнято вважати своїми”.
Олександр Храмчихін, заступник директора російського Інституту політичного і військового аналізу
 
 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи