Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Заступник голови Європарламенту: Якщо українська влада не проведе реформи, її змете новий Майдан

Спецтема:

Хочу сказати відверто, що проросійське лобі у Європі буде використовувати аргумент нереформованої та корумпованої України, щоб змусити європейське суспільство та політиків відвернутись від України. 

 

Ришард Чарнецький, заступник голови Європейського парламенту, брав участь у Марші Гідності 22 лютого разом з президентом України та представниками країн Європи. Мало хто пам’ятає, що Ришард Чарнецький був одним з двох представників ЄС, що брали участь у Марші 1 грудня 2013, організованому тодішньою опозицією.

Журналісти PoloNews вирішили запитати заступника голови Європейського парламенту, що змінилось в Україні та ЄС, як реформувати країну під час війни та як можна охарактеризувати стан українсько-польських стосунків. 

Ви приймали участь у Марші, коли нинішня влада була опозицією, 22 лютого ви йшли у Марші разом із новою владою. Між обома подіями пройшов рік і декілька місяців, що змінилось в Україні, що змінилося в ЄС?

- Євросоюз вже цілком інший. ЄС відкрилось для України, у січні Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до країн-членів Європейського союзу щодо продажу зброї Києву. ЄС перестає говорити про економіку, ЄС хоче вирвати України з кремлівських пазурів. Рік тому був Янукович і шаленство Беркуту, а сьогодні опозиція – це нова влада, через рік у марші вулицями Києва взяли участь президент Польщі, а Європейський Союз представляли два поляки: Дональд Туск та Ришард Чарнецький. Напевно це свідчить, що в Євросоюзі значення мають особи, що знаються на українських справах.

Хочу уточнити, чи в ЄС розуміють, чому в Україні не проведені реформи? Чи Брюссель розуміє чому немає реформ? Як довго можна виправдовуватись війною і не проводити реформ?

- ЄС розуміє, що в Україні йде війна, не формальна, не оголошена, але війна. Ми розуміємо, що складно провести реформи в умовах військового конфлікту, однак не можна постійно виправдовуватись війною. Хочу сказати відверто, що проросійське лобі у Європі буде використовувати аргумент нереформованої та корумпованої України, щоб змусити європейське суспільство та політиків відвернутись від України. Київ має провести реформи, оскільки це покращить не тільки внутрішню ситуацію, але міжнародний імідж України, як надійного та прогнозованого партнера, що здатний до дій.

Уточніть, що може умотивувати українську владу? За рік не було покарано корупціонерів та вбивць Небесної сотні, успіхів у війні немає. Українське суспільство чекає, але не бачить змін, розчарування народу може бути дуже жорстоке. Українці хочуть кардинальних змін, чим можна мотивувати українських політиків, щоб вони врешті почали діяти?

- У вівторок, 24 лютого, до Європейського парламенту прибуде спікер українського парламенту Володимир Гройсман. У березні має прибути фракція партії Блоку Порошенка на запрошення Європейської фракції консерватистів та реформаторів. На обох зустрічах я скажу українським делегаціям, що реформи не можна відкладати. Хочу наголосити, що важливо не тільки прийняти закони на папері, необхідно впроваджувати реформи у житті. Хочу нагадати польський досвід, коли людей минулої системи - корупціонерів та вбивць - було відсторонено від публічних функцій та засуджено. Українське суспільство дуже терпляче, гривня девальвується, а економіка падає. Однак у сфері судочинства або справедливості, говорячи словами марксистів надбудови, влада має можливість діяти рішуче. Якщо нинішня влада не буде діяти, з’являться сили, що будуть генерувати новий майдан і зміну нинішньої влади.

Ви пригадали про двох поляків на високих європейських позиціях, Польща декларує допомогу адвоката, що буде діяти тихенько, але дієво. Чи Україна може запропонувати довготривалу та стратегічну співпрацю на лінії Київ – Варшава, оскільки складається враження, що офіційний Київ не дуже зацікавлений у поглибленні польсько-українських стосунків.

- Я не дипломат, тому буду говорити відверто, так, як є. Нинішня українська влада робить ставку на Німеччину, зрештою так само діяла прем’єр Тимошенко. Київ хоче співпрацювати із Берліном, можна згадати про контроверсійні історичні аналогії з часів Другої світової війни. Я переконаний, що Україна має диверсифікувати свої дипломатичні стосунки. Раджу уникнути польської помилки останніх років, коли Варшава посилила співпрацю у Веймарському трикутнику (Париж - Берлін - Варшава) та ослабила свої зв’язки із Вишеградській групою (Прага – Братислава – Будапешт - Варшава). Києву варто вчитись на помилках Варшави, розвивати стосунки із Берліном, але не забувати про регіональний союз, яким є союз із Польщею.  

Питання задавав Євгеній Білоножко 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Міжмор'я
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи