Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 8

Андрій Новак пропонує корпоратизувати українську економіку

Спецтема:

П’яте видання своєї книжки «Як підняти українську економіку» презентував 24 березня у Києві відомий український економіст Андрій Новак. В Україні є все, щоб вона була успішною – надра, знамениті чорноземи, людські і виробничі ресурси, і підняти Українську економіку можна дуже просто – необхідно лише знайти потрібну для України економічну модель. 

Успішність країни не залежить від її ресурсів. Успішні країни успішні, тому що мають свою економічну модель. У книзі Андрій Новак пропонує економічну модель для України.

Проблема Української економіки – це проблема управління, адже від управління економічним процесом і залежить економічний успіх країни.  В Україні з її гіперцентралізованою системою сподіватися на успішність не приходиться. Очікуваною суспільством децентралізації і дерегуляції немає – навпаки, створені ще 11 нових державних органів. А кожний державний орган – це право чиновника на підпис, який щось дозволить чи не дозволить. 82% доходної частини бюджету йде в центральний бюджет, а решта розподіляється по всіх (!) місцевих бюджетах – починаючі від обласних і закінчуючи селищними.

Андрій Новак також констатував невтішні цифри – ВВП впало на 6,5%, промисловість – на 12%. В країні відбувається масштабні валютні спекуляції. Курсова дійсність диктує цінову дійсність і повернутися до попереднього курсу валют та до попередніх цін вже неможливо. Андрій Новак каже, що контрольована емісія гривні дасть людям гроші на споживання, щоб міг активізуватися внутрішній ринок.  Він вважає, що потрібно не кидати гроші у рефінансування банків, а підняти людям рівень їхніх доходів.

Отже яка економічна модель потрібна Україні? Потрібна трифункціональна економічна модель. 

Перша функція – виробництво. Потрібно створити в Україні вертикальні корпорації. Вони мінімізують витрати і собівартість продукції. Корпорації матимуть свої наукові-дослідницкі центри, які б працювали над постійним підвищенням якості та ефективності продукції. Андрій Новак пропонує  корпоратизувати українську економіку – створити хоча б 100 українських корпорацій. Він навів приклад двох українських корпорацій – це Оболонь і Чумак. Оболонь – це 80% українського експорту. Ця корпорація мають свої поля, де вирощують сировину для своєї продукції, свої свердловини, лінії виробництва. Чумак починав з одного кетчупа, а тепер має цілу лінійку товарів. Чумак також має свої поля, де й вирощує все необхідне  для виготовлення своєї продукції. Обидві корпорпаціїї мають свій бренд.

Друга функція – продаж. Українські товари потрібно перетворювати на бренди, а для цього створити Національну маркетингову компанію, яка б окрім створення українських брендів займалася продажем українських товарів за кордон і працювала над іміджем України. Від іміджу країни залежать 2 головних грошових потоки – інвестиційний і туристичний. А це для України як раз дуже потрібно.

Третя функція – розподіл. В Конституцію України потрібно додати економічний розділ з певними кількістними показниками, щоб кожна нова влада, приходячи до влади не списувала свої провали на «папєрєніков» або «сім’ю». Андрій Новак пропонує записати у Конституцію 10 макроекономічних параметри. Наприклад, один з найважливіших – це те, щоб не менше 50% бюджетних надходжень йшло до місцевих бюджетів.

Андрій Новак каже, що на цю «політичну касту» вже не варто розраховувати. Він втомився писати і надсилати в різні урядові структури свої пропозиції та аналітичні записки, до яких ніхто не дослухається. Жодна влада не хоче змін і продовжує грабувати та нищити Україну. Тому на виборах потрібно голосувати не за абстрактні обіцянки, а за програму дій з конкретними цифрами і розрахунками.

Відповідаючи на одне з питань, Андрій Новак зауважив, що в ринковій економіці завжди були і будуть олігархи. Потрібно, щоб в Україні їх було не 5, а 105. Всі олігархи в Україні – ресурсники, які працюють в якійсь одній галузі. Вони не мають замкнутих циклів. Він також вважає, що це безглуздя – давати мільярди на галузеві програми розвитку.

Андрій Новак позитивно оцінює фінансову допомогу МВФ  та інших держав і не сумнівається, що Україну будуть кредитувати і підтримувати й надалі. Він розвінчав міф про те, що МВФ наче б то вимагає підняття тарифів і пенсійного віку. МВФ вимагає збалансування державного бюджету. МВФ хоче знати, що країна, куди йдуть гроші, змогла потім ці гроші повернути. Якими інструментами збалансувати бюджет, має уряд країни. А наш уряд нічого кращого не придумав, як піднімати тарифи і піднімати пенсійний вік. Він нас також не вимагають девальвації гривні. Це – черговий міф.

Отже підняти Українську економіку можна – була б на то, як кажуть, політична воля. Чи є така воля у наших правителів? Питання, звичайно, риторичне.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

По-доброму заздрю йому. Якщо не вдасться з економікою, може спробувати себе в кіно.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

По-доброму заздрю йому. Якщо не вдасться з економікою, може спробувати себе в кіно.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

А до чого тут кіно?

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Пан сВіт Розумний мабуть мав на увазі, що по зовнішніх параметрах Новак підходить для кіно :)

Олена Каганець каже:
А до чого тут кіно?
Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Фільм "Мумія". Знайдіть 10 відмінностей.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Бачив його виступ по ТВ - якраз пояснював, що курс долара підіймався через те що збільшувалась вартість бананів)

брехуни і медіа то одна стихія,

правда з контесту слова витягувати неварто.

Волю не здобувають на одинці