Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

На Прикарпатті хочуть створити перше екологічне поселення

На Долинщині, в селі Лолин є 23 гектара землі, які 12 сімей готові заселити. Вони хочуть покинути свої міські квартири і побудувати собі житло за передовими будівельними технологіями та використовувати альтернативні джерела енергії і органічну продукцію.

15032603r.jpg

Ескіз екологічного будинку

Василь Демків з дружиною Уляною і двома маленькими синами – якраз одна з сімей, які хочуть покинути свою квартиру у Франківську та поселитися в Лолині. За фахом чоловік коваль, але нині перекваліфіковується на будівельника, бо ж треба думати, як зводити нове житло.

За словами Василя, вони вже давно вирішили – аби діти були здорові, треба жити у здоровому середовищі, і це аж ніяк не місто чи навіть село, а окреме поселення зі своїми правилами. «І щоб воно було самодостатнім, своя школа – тому що ми трохи по-іншому її бачимо, своя медицина – бо дуже багато в нинішній системі є проблем, здорові харчі. Це інший стиль життя», – каже він.

До слова, сім’я давно уже практикує нові звички. Так, у їхній квартирі немає телевізора, всі лампочки енергоощадні, будинок утеплений.

«Ми взагалі не викидаємо сміття – все сортуємо. Органіку – в окреме відро, далі пересипаємо бактеріями і з цього стає компост, його використовуємо в парнику, – розповідає Василь Демків. – Не ходимо в магазин з пакетами, маємо для цього сумки і т. д.».

Каже, у них на меті – створити нове середовище, де можна буде жити здорово і мати змогу заробляти.

«Чим можна зай­матися? Та багато чим, – говорить Василь. – Зараз популяризуємо такий продукт, як екологічне житло – солом’яними тюками напов­нюють панелі, а з них зводять так звані теплопасивні будинки, вони споживають мінімум тепла. Це здорове житло за сучасними технологіями, а не якась незрозуміла хатка. Є в нас людина, яка займається впровадженням нових технологій – енергозберігаючих – сонячні панелі, колектори, і це в нас буде. Інша сфера – харчі, які можна виростити на місці, ринок для продажу є. Ще один проект – відродити полонини чи заводити стада кіз, робити свої сири. Є ціла гора ідей і люди хочуть цим займатися».

Марія Пахолок – голова ГО «Берегиня роду», навколо якої і гуртуються усі охочі переїхати в екопоселення. Каже, тільки у Франківську є як мінімум 30 сімей. З Лолином їх пов’язав минулорічний екофестиваль.

«Він був маленький, камерний, і там зібралися сироїди, вегани, вегетаріанці, ну всі без даху, – сміється пані Марія. – Без даху – маю на увазі, що зірки краще видно. І тоді ми побачили ці землі. Молодь загорілася. Хлопці зараз порахували: якщо зібрати толоку, то маленьку хату можна побудувати десь за 15 тис. доларів. Це навіть смішна ціна для того, щоб жити окремо від батьків, самим виховувати дітей і жити так, як хочеш.  І вони це розуміють. Вже нині думають над проектами котлів, будинків і т. д. Це дуже оригінальні люди, з двома-трьома освітами, педагоги, комп’ютерники, які хочуть вести здоровий спосіб життя».

За словами пані Марії, таке поселення має принести одні плюси. По-перше, для самих мешканців Лолина.

«Це їхні землі, це спільнота, яка себе хоче розвивати, це ті хлопці, які не мають, де прикласти руки та їздять по заробітках, – пояснює вона. – Показовий випадок був того року на фестивалі. Прийшли місцеві хлопці, такі всі з себе круті. І якраз майстер ліпить з глини. Один викинув дзиґар з зубів і собі попробував. І от в нього виходить та тарілка, він деміург, він творить, і в нього було таке «йой!», що за це варто життя віддати! Як боротися з алкоголізмом і палінням?! Та своїм прикладом, якщо от ці хлопці не п’ють і не курять, дбають про сім’ю і почнуть зароб­ляти на тій території, це ж буде добрий приклад».

По-друге, для області, адже це ще один поштовх до зеленого туризму, ремісничого тощо. І звісно, по-третє, для самих поселенців, адже вони отримають те, чого прагнуть.

Цього літа в Лолині хочуть провести ще один екофестиваль, де будуть майстри з багатьох напрямків – від гончарів до доцентів-медиків, це ще один тренінг для тих, хто хоче жити в стилі «еко». Під час цього фестивалю вже планують звести перші будинки.

Та поки що вся робота – тільки на самих початках. Минулого тижня 12 сімей, які виявили бажання там жити, їздили оглядати 23 гектари землі, які їм пропонує сільрада.

«Це тільки фундамент, – розказує сільський голова Іван Дацьо. – Ці наші рекреаційні зони по генплану маємо ще з 2009 року, і ми їх пропонували на різних форумах під проекти, але життя пішло в інше русло. Минулого року зробили той фестиваль і тепер є от така ініціатива».

Як каже війт, нині у селі ніхто не чекає, що прийде дядько з великими грішми і все дасть, треба працювати, а ресурси для цього є.

«Землі в нас чисті, немає ніяких підприємств, є сільське господарство, лікарські рослини, гриби, треба думати про нові шляхи переробки, робочі місця. Ми намацуємо варіанти», – додає він.

Як у селі ставляться до можливих нових поселенців, та ще й таких оригінальних?

«Та скільки людей, стільки думок, – сміється голова. – Бачили ж їх під час фестивалю, це люди, які можуть облитися водою біля криниці, чи в потічку лежати. Для наших то трохи дивно. Я кажу так: ще ніхто не вродився, не вженився і не помер, аби то не обговорили. З людьми треба працювати, будуть громадські слухання, буде їхнє бачення розвитку, план. Це лиш перші кроки, але кроки до чогось кращого, світлого».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Я б і сама в такому селі жити хотіла.

Коментарі

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Я б і сама в такому селі жити хотіла.

Зображення користувача Юра Корольчук.
0
Ще не підтримано

Зараз по всій країні пропихають такі гранти, бабло кудись треба дівти)

Волю не здобувають на одинці

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Хотів би і я так бабло кудись дівати, тільки не маю бабла. А от мрія така є і місце є, куди я хотів би податися.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Якщо будуть новини про фестиваль у Лолині, прошу повідомити.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Мені це здається дивним, що десь є вільними 23 гектари землі. То їх треба спочатку викупити, чи утворити СЕЛЯНСЬКІ ГОСПОДАРСТВА по 2 га на родину? Із Марією Пахолок кілька років тому познайомився. Українка - що треба!

Зображення користувача Людимир Головань.
0
Ще не підтримано

Перше? :) Ну-ну

Будьмо!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Стаття вийшла о 2015 році. Зараз вже 2020. Що про це посення чути?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!