Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

“Відкрите небо” для аеропорту Львів затверджено!

Міністерство інфраструктури України 2 квітня запровадило “відкрите небо” в аеропорту Львів. Про це заявив міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський на брифінгу в Києві.

Про це повідомило агентсво Інтерфакс-Україна.

"Відсьгодні ми "відкриваємо небо" в аеропорту Львів, і туди можуть літати будь-які перевізники на підставі двосторонніх договорів", - сказав міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський на брифінгу в Києві 2 квітня.

Говорячи про договір спільного авіапростору з ЄС, він зазначив, що цей процес буде непростим і залежить не від України.

Отже, "відкрите небо" над Львовом – що це?

Про це Андрій Пивоварський написав на Економічній правді:

Це механізм, який дозволить допустити якомога більше авіакомпаній на львівський ринок і направити прямий туристичний потік у Львів та суміжні регіони.

В очікуванні підписання загальної Угоди про Спільний авіаційний простір, ми відкриємо аеропорт для всіх перевізників на рівні двосторонніх домовленостей між авіаційними органами влади нашої та їх країн. Причому, зробимо це в односторонньому порядку. Тобто, не очікуючи аналогічного кроку з їх сторони.

Державіаслужба вже готує листи до своїх колег у країнах-членах ЄС, у яких на даний момент немає відкритого режиму авіасполучення, із пропозицією зняти наявні обмеження по кількості призначених авіакомпаній і максимальної кількості рейсів до Львова.

Аналогічні листи-"запрошення" вже цього тижня будуть направлені країнам Закавказзя та СНД. Це – потенційні іноземні туристи у Львів, Моршин та Трускавець.

Як це працює

Від учора будь-яка іноземна авіакомпанія може без перешкод отримати від України дозвіл літати у Львів. Для цього їй потрібен лише документ від своєї авіаційної влади, яка підтвердить, що дозволяє перевізнику здійснювати польоти до Львова – стандартний дозвіл, який авіакомпанії завжди мають отримати у своїй країні, перш ніж почати літати будь-куди.

На сьогодні це більше 40 країн Європи, Азії, Північної Америки та Африки.

Винятком на даний момент є лише напрямок Львів-Стамбул, за яким два турецькі авіаперевізники вже здійснюють 7 регулярних рейсів на тиждень – максимум, який дозволений діючою двосторонньою угодою між країнами.

У відповідності до цього договору, ми хочемо спочатку відновити паритет і видати аналогічну кількість частот вітчизняній компанії – у першу чергу, українській дочці Atlasjet, – а потім уже відкривати його для іноземців. На мій погляд, це якраз той випадок, коли потрібно підтримати українське підприємство. Тож, і це вважайте своєрідним запрошенням.

Для українських перевізників Львів також відкритий. І з початку квітня можна подавати заявки на будь-які маршрути.

Проте тут діятимуть обмеження, установлені окремими країнами, якщо вони не захочуть їх зняти для Львова. Наприклад, за угодою із Францією від країни може літати лише один перевізник.

Також варто визнати, що на отримання призначення для українських компаній знадобиться більше часу через судову справу щодо правил призначення на маршрути. Бо зараз ми в правовому вакуумі, що робить неможливим видачу призначень для українських авіакомпаній на потрібні напрямки.

Проте вже 23 квітня Київський апеляційний адміністративний суд розглядатиме апеляційну скаргу міністерства на рішення суду першої інстанції про визнання 245-го наказу недійсним.

І ми сподіваємося, що колегія суддів у складі Лічевецького, Мацедонської та Грищенко об'єктивно розгляне ситуацію й поверне цю справу до правового поля.

Чого очікуємо

Зняття обмежень дозволить збільшити пасажиропотік у львівському аеропорту та сприятиме в'їзному туризму, а також розвитку транзитних перевезень, зокрема до Торонто.

Це й запрошення для лоукостів. Тим більше, що, за моєю інформацією, аеропорт зацікавлений у залученні авіакомпаній і готовий домовлятися про умови співпраці, вигідні для обох сторін.

Для жителів Західної України відкриття нових рейсів – це можливість напряму літати на відпочинок у країни Європи, Азії та Північної Африки тощо без додаткової подорожі в Бориспіль.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

"Для жителів Західної України відкриття нових рейсів – це можливість напряму літати на відпочинок у країни Європи, Азії та Північної Африки тощо без додаткової подорожі в Бориспіль."
В першу чергу, це дуже давня мрія заробітчан з Західної України напряму літати до рідного дому. Мене давно дивував той факт, що неможливо було літати до Львова інакше, ніж через Київ. Аж тільки тепер мені стало зрозуміло. Це велика радість.

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

"Для жителів Західної України відкриття нових рейсів – це можливість напряму літати на відпочинок у країни Європи, Азії та Північної Африки тощо без додаткової подорожі в Бориспіль."
В першу чергу, це дуже давня мрія заробітчан з Західної України напряму літати до рідного дому. Мене давно дивував той факт, що неможливо було літати до Львова інакше, ніж через Київ. Аж тільки тепер мені стало зрозуміло. Це велика радість.

Si vis pacem, para bellum