Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Південмаш обслуговуватиме два майбутніх старти ракет "Зеніт" з Байконура

Крім того, Україна підтвердила намір запустити свій супутник мовлення "Либідь" за допомогою Роскосмоса з Байконура.

Дніпропетровський завод "Південмаш" отримав дозвіл на обслуговування двох майбутніх стартів ракет "Зеніт" з космодрому Байконур, повідомив гендиректор підприємства Сергій Войт.

"Нами отримано від української влади всі дозвільні документи, необхідні для того, щоб направити групу технічних фахівців для обслуговування запуску ракети" Зеніт "з Байконура в липні цього року. Це мирний космос, і в цій сфері ми співпрацю з Росією продовжимо", - розповів Войт газеті "Известия".

Крім того, Україна підтвердила намір запустити свій супутник мовлення "Либідь" за допомогою Роскосмоса з Байконура.

"Що стосується запуску супутника" Либідь ", ми як і раніше плануємо запустити його з Байконура. Ракета для цього пуску нами фактично завершена, залишилося тільки отримати з Росії двигун і систему управління", - зазначив Войт.

Як пише газета, в останній декаді березня в Україні відбулася нарада по супутнику "Либідь" за участю його виробників і замовників. На нараді констатувалося, що космічний апарат виготовлений і готовий до запуску.

У Роскосмосі газеті не стали офіційно коментувати стосунки з українськими підприємствами, зазначивши, що тут по багатьох моментах є невизначеність. У Центрі експлуатації об'єктів наземної космічної інфраструктури (ЦЕНКІ) розповіли, що останнім часом українські партнери не відповідали на запити щодо технічної підтримки запусків "Зеніту". Також з боку Південмашу була відмова в авторському нагляді і техобслуговуванні бойового ракетного комплексу Р-36М.

Зі свого боку Роскосмос в лютому оголошував, що більше не буде закуповувати в Україні ракети-носії "Зеніт". Два вже виготовлених "Зеніти" поставлені в Росію - з їх допомогою Роскосмос планує вивести на орбіту метеорологічний супутник "Електро-Л" (старт запланований на 21 липня 2015 року) та наукову обсерваторію "Спектр-РГ" (запуск в 2016-2017 роках) .

У ЦЕНКІ розповіли, що останнім часом в Роскосмосі думали, як забезпечити запуск "Зеніту" в тому випадку, якщо Південмаш відмовиться відрядити на Байконур своїх фахівців - справа йшла саме до цього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи