Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Донбас завоюють не танки, а рубль

Російський рубль витісняє українську гривню із зайнятих сепаратистами районів Донбасу. Перемир'я на Донбасі призвело до припинення бойових дій, але подальше врегулювання конфлікту зайшло в глухий кут. Тим часом зайняті сепаратистами райони все більше переорієнтуються на Росію, особливо в економічному плані. Журналісти Bloomberg досліджували, як російський рубль завойовує Донбас.

У найбільшому в зоні конфлікту місті Донецьку в супермаркетах відкрилися каси, що приймають тільки рублі. Касири там обслуговують бійців у камуфляжі, які стоять в одній черзі з пенсіонерами.

Квитки на автобус і трамвай продаються з переведенням з української гривні на російські рублі. Працівникам на автозаправках зарплату виплачують у рублях, так як саме російською валютою розплачуються їхні клієнти з числа повстанців, які приїжджають заправляти свої броньовані джипи.

«У магазинах проблем немає, вони всі приймають рублі», - сказала 36-річна перукар Наталія, яка прийшла купити продукти для батьків. Вона відмовилася назвати своє прізвище зі страху перед репресіями. «У них не завжди є решта на здачу, але натомість тобі можуть запропонувати жувальну гумку або запальничку».

Поступовий наступ рубля показує, що ці неспокійні регіони все більше виходять з-під контролю держави Україна.

Керівництво сепаратистів поки не розкриває свої плани щодо майбутньої валюти. Прецеденти в колишніх радянських республіках від Грузії до Молдови вказують на те, що такі зрушення можуть посилити позиції проросійських заколотників.

«Почастішання використання рубля є ще однією ознакою того, що Росія має намір зберегти де-факто незалежність тієї території, яку вона контролює разом із сепаратистами, - сказав голова компанії Eurasia Group з Нью-Йорка Кліффорд Купчан. Якщо сторони будуть виконувати умови останнього перемир'я, щомалоймовірно, то напевно, в ходу буде і гривня, і рубль.Якщо ні, буде тільки рубль».

Рублева експансія

Вийшовши зі складу Грузії, сепаратистські Абхазія і Південна Осетія, які довгі роки користувалися російською підтримкою, використовують рубль як свою основну валюту.

Повстале молдавське Придністров'я створило свій власний рубль, коли під час розпаду Радянського Союзу підняло заколот проти національного уряду за допомогою радянських військ.

У березні минулого року, незабаром після анексії відібраного в України Криму, Росія ввела на півострові рубль.
 

Україна - це єдине місце у світі, де 46-відсоткове падіння рубля щодо долара у 2014 році не зменшило привабливість російської валюти, оскільки українська гривня опустилася на 48%, ставши найгіршою за останні два роки валютою за своїми показниками


У 2015 році рубль частково відновив свої позиції, і квітень став для нього найкращим місяцем.

У Донецьку рубль всіляко вітають. Там його приймають у більшості магазинів і компаній. На захопленій повстанцями території гривень у банкоматах вже немає, через що місцеве населення змушене їздити в інші райони України, щоб зняти гроші.

Брак української валюти вкупі з обмеженнями на поїздки для жителів сходу, введеними київською владою, це одна з причин, за якої необхідний новий валютний режим, каже один з лідерів самопроголошеної Донецької народної республіки Андрій Пургін. За його словами, рубль виявився дуже доречним у зв'язку зі зростанням попиту на російські товари.

«Ми бачимо, як в магазинах Донецька російські продукти приходять на зміну українським, - сказав Пургін під час інтерв'ю. - Але гривня не зникне повністю через регіональні зв'язки. Люди, як і раніше, їздять туди-сюди».

З ним не згоден міністр закордонних справ ДНР Олександр Кофман. За його словами, рубль замінює гривню і створює умови для повного переходу, як це було в Криму.

Сприявши такому переходу, російський Центральний банк відмовився дати відповіді на направлені електронною поштою питання про зміцнення рубля на сході України.

Ще одним показником зростання довіри до російської валюти стала та обставина, що повстанці почали виплачувати деяким донецьким пенсіонерам пенсії в рублях, коли через війну уряд припинив фінансування сходу. Прес-служба ДНР заявила, що російська валюта надходить від «зовнішніх траншів», відмовившись назвати її походження.

Не важливо рубль або гривня - головне гроші

«Та мені все одно, що все на рублі, - каже 67-річний Федір, який 5 годин прочекав у черзі, щоб отримати свої гроші, і відмовився назвати своє прізвище. - Ми вже 10 місяців не отримуємо ніяких грошей, і ми раді отримати їх у будь-якій валюті».

В іншому повсталому регіоні, що має назву Луганська народна республіка, 85% всіх виплат здійснюється в рублях. На гривню припадає лише 12%, а решта на долар.

Центробанк України заявляє, що гривня є єдиною законною валютою в країні. Рублі в Донецьку приймають всюди, а американські долари стали засобом заощадження, оскільки економіка валиться.

Але національна валюта в Донецьку поки що переважає

«Коли я купила щось на рублі в маленькому магазині, подивитися на них збіглися три касирки, тому що ніколи їх раніше не бачили, - каже 31-річна Діна Копсова, чий чоловік працює в Росії. - Коли я приходжу в супермаркет, інші покупці дивляться на мене із заздрістю або з люттю, бо в рублевій черзі я одна».

Власник фотоательє Олександр Ільїн вважає, що в Донецьку рублями користується лише кожен десятий житель, і переважно це пенсіонери.

Тим не менш, популярність рубля зростає, хоча таким людям, як перукар Наталя, важко до нього пристосуватися.

«Щоб звикнути до цих грошей, мені потрібен певний час. Мені ці гроші здаються якимись фантиками, - сказала вона. - Але люди постарше дуже задоволені».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дуже "в тему" допис Олександра Клочана у Фейсбуці. Наводжу його тут повністю.

"- А вин мнє 20 рублів должен остався, поняв? І так і не отдав, бо не помне, прикиньбля? Я йому, сука, бильш пива нікада не буду покупатьбля...

Підслухав таке у магазині знов оце.

Ять, 20 рублів...
24 роки. 24 Роки як сконав рубль на цій землі! А цьому молодому бикуватому пустоголовому теляті десь 20 на вигляд.
Все, що воно споживало за інформацію в своєму житті, це раскази сосєда Коляна, як вин в армєї служив, жизсть бачив, да баб портив. А ще, перехопив рубльовий жаргончик дєда Вована, то ващє крутий мужик, срок мотав в Тулі.
Промитий совком мозок. Стерильний. Готовий до будь якої Кисельовської закваски, тільки набодяж...

Чіпляє мене цей невігласний рубль...

Колись, праааа бабця цього теляти, більш як 1000 років тому, жила в найрозвинутішій країні тодішньої Європи - Київській Русі. В славному 35-ти тисячному найкрасивішому місті Європи - Києві. Вже ходила у баньку та вбиральню, що нагадувала перші признаки централізованої каналізації, та носила гарну руську (тобто нашу) прикрасу на шиї - гривню. А в цей час, 800 км на північний схід бігали язичницькі племена по дикому лісу і листком берези підтирались. Звались ті племена - Чудь. Тому й називала їх наша бабця - чудними. І казала - ти диви чудасія яка знов приперлась, коли прибігали ті з лісу голодні.

Прикраса ця була у неї навколо шиї. Гарне, до речі, слово прикраса - те, що при красі, це вам не "украшеніє", чи часом не від - "у краси, украсть"?

Стараслов'янською шия - це грива. Тому й прикраса наколо шиї - гривня. Тоді це була особлива річ, небаченої краси і коштовності, тому Володимир назвав так наші перші гроші. Наші славні гроші з нашим славним тризубом, наші тисячолітні коштовні гроші, які ходили не одну сотню років ще тоді, коли ніяких баксів і євро в помині не було. Ходили, доки не спаскудили Русь безбожники нанівець. Ті безбожники, що зараз в парламенті в рясах сидьма сидять, коли весь світ стоячи шанує та згадує наших бійців...

А далі, все як завжди, банально. Прибігали ці чудаки з пн. сходу і давай відбирати у наших гривні. Та такі вже дикі були ці азіати, що як бачили гривню бились за неї і різали одне одного. Якось один чудак в пориві дикого вереску крикнув своїм - рубітє іх! Маючи на увазі наших, а ті барани якраз з захопленням мавпи роздивлялись гривні, і подумали що рубати треба саме гривні. І почалось рубілово! Потім зібрали цей порубаний мотлох і повезли до себе додому. А вдома діти питають - папа, что ета за рубь? А папа весь час матюкався і каже - рубь бля!

З того часу довго не парились і вирішили взяти рубля за валюту. Сміх у тому, що я не жартую, майже.) Погугліть почитайте самі.)

Отак і виник рубль. І навіть сьогодні якось символічно, що за гривню три порубаних дають. Ніби пройшла міра крізь часи.

Ну а вже потім вони почали у нас відбирати і назву, і мову, і землю і душу... Така вже звичка...

А знаєте, оце думаю, якби бабця знала на яке гамно зійде онучок, якби вона знала, що нашу вікову шляхетну гривню, її найкоштовнішу гривню, онучок буде називати рубльом і говорити чудним нарєчієм - то мабуть повісилась би від сорому замість нього...

Я, цейво, що сказати хотів Вам взагалі то? Люде, не називайте нашу гривню рубльом, будь ласка. Не принижуйте себе, і так вже нікуди."
_________

П.С. Почитайте цей допис пана Олександра в оригіналі. Там цікаві коментарі є також.
А до чого я цей допис тут продублював? Та тому, що бажання мати "рубь", перекреслює можливість мати ВОЛЮ! От, як/що на Донбасі сталося...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дуже "в тему" допис Олександра Клочана у Фейсбуці. Наводжу його тут повністю.

"- А вин мнє 20 рублів должен остався, поняв? І так і не отдав, бо не помне, прикиньбля? Я йому, сука, бильш пива нікада не буду покупатьбля...

Підслухав таке у магазині знов оце.

Ять, 20 рублів...
24 роки. 24 Роки як сконав рубль на цій землі! А цьому молодому бикуватому пустоголовому теляті десь 20 на вигляд.
Все, що воно споживало за інформацію в своєму житті, це раскази сосєда Коляна, як вин в армєї служив, жизсть бачив, да баб портив. А ще, перехопив рубльовий жаргончик дєда Вована, то ващє крутий мужик, срок мотав в Тулі.
Промитий совком мозок. Стерильний. Готовий до будь якої Кисельовської закваски, тільки набодяж...

Чіпляє мене цей невігласний рубль...

Колись, праааа бабця цього теляти, більш як 1000 років тому, жила в найрозвинутішій країні тодішньої Європи - Київській Русі. В славному 35-ти тисячному найкрасивішому місті Європи - Києві. Вже ходила у баньку та вбиральню, що нагадувала перші признаки централізованої каналізації, та носила гарну руську (тобто нашу) прикрасу на шиї - гривню. А в цей час, 800 км на північний схід бігали язичницькі племена по дикому лісу і листком берези підтирались. Звались ті племена - Чудь. Тому й називала їх наша бабця - чудними. І казала - ти диви чудасія яка знов приперлась, коли прибігали ті з лісу голодні.

Прикраса ця була у неї навколо шиї. Гарне, до речі, слово прикраса - те, що при красі, це вам не "украшеніє", чи часом не від - "у краси, украсть"?

Стараслов'янською шия - це грива. Тому й прикраса наколо шиї - гривня. Тоді це була особлива річ, небаченої краси і коштовності, тому Володимир назвав так наші перші гроші. Наші славні гроші з нашим славним тризубом, наші тисячолітні коштовні гроші, які ходили не одну сотню років ще тоді, коли ніяких баксів і євро в помині не було. Ходили, доки не спаскудили Русь безбожники нанівець. Ті безбожники, що зараз в парламенті в рясах сидьма сидять, коли весь світ стоячи шанує та згадує наших бійців...

А далі, все як завжди, банально. Прибігали ці чудаки з пн. сходу і давай відбирати у наших гривні. Та такі вже дикі були ці азіати, що як бачили гривню бились за неї і різали одне одного. Якось один чудак в пориві дикого вереску крикнув своїм - рубітє іх! Маючи на увазі наших, а ті барани якраз з захопленням мавпи роздивлялись гривні, і подумали що рубати треба саме гривні. І почалось рубілово! Потім зібрали цей порубаний мотлох і повезли до себе додому. А вдома діти питають - папа, что ета за рубь? А папа весь час матюкався і каже - рубь бля!

З того часу довго не парились і вирішили взяти рубля за валюту. Сміх у тому, що я не жартую, майже.) Погугліть почитайте самі.)

Отак і виник рубль. І навіть сьогодні якось символічно, що за гривню три порубаних дають. Ніби пройшла міра крізь часи.

Ну а вже потім вони почали у нас відбирати і назву, і мову, і землю і душу... Така вже звичка...

А знаєте, оце думаю, якби бабця знала на яке гамно зійде онучок, якби вона знала, що нашу вікову шляхетну гривню, її найкоштовнішу гривню, онучок буде називати рубльом і говорити чудним нарєчієм - то мабуть повісилась би від сорому замість нього...

Я, цейво, що сказати хотів Вам взагалі то? Люде, не називайте нашу гривню рубльом, будь ласка. Не принижуйте себе, і так вже нікуди."
_________

П.С. Почитайте цей допис пана Олександра в оригіналі. Там цікаві коментарі є також.
А до чого я цей допис тут продублював? Та тому, що бажання мати "рубь", перекреслює можливість мати ВОЛЮ! От, як/що на Донбасі сталося...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)