Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В США вперше дозволили використовувати на дорогах самокеровані вантажівки

Категорія:

Вантажівки Freightliner Inspiration компанії Daimler першими в світі отримали ліцензію на використання доріг загального користування в штаті Невада. Ці великовантажні машини можуть рухатися без участі водія.

Влада американського штату Невада першою в світі дозволила використовувати на місцевих дорогах вантажівку Freightliner Inspiration, якою управляє автопілот. Про це повідомила компанія Daimler.

Великовантажний автомобіль від Daimler, керований системою Highway Pilot, стане першим подібним автомобілем, якому офіційно дозволено їздити по автострадах разом з іншими машинами.

Як уточнює Daimler, ліцензію на їзду по дорогах загального користування Невади одержали не менше двох вантажних фур Freightliner Inspiration.

Вантажівка Freightliner Inspiration виробляється на базі серійної моделі Freightliner Cascadia з додаванням системи автопілота, що включає в себе передній радар і стереокамери, а також допоміжну систему і адаптивний круїз-контроль.

Щоб отримати ліцензію на використання доріг Невади, всі ці технології були доопрацьовані і пройшли додаткові тести на сумісність всіх компонентів. Зокрема, Freightliner на автопілоті здійснив так званий марафонський рейс, проїхавши самостійно понад 16 тис.км на випробувальному полігоні в німецькому Папенбурзі.

Як тільки Freightliner виїжджає на трасу, водій отримує візуальний запит на приладовій панелі для активації автопілота. Після цього вантажівка переходить в автономний режим і адаптується до швидкості руху потоку. Система Highway Pilot регулює швидкість і напрямок руху машини, використовуючи кермо і гальма. При цьому автомобіль може їхати автономно в самих різних дорожніх умовах, регулюючи відстань до машин, що йдуть попереду, а в години пік може активувати функцію stop-and-go.

Автопілот на Freightliner не ініціює обгін інших транспортних засобів і не перебудовується на інші смуги руху, ці маневри повинні бути виконані водієм. Система підтримує з водієм візуальний контакт через приладову панель і приймає інструкції в будь-який момент руху. Якщо погодні умови не дозволяють автопілоту працювати коректно, система може запропонувати водієві повернутися до ручного управління автомобілем.

У липні минулого року Daimler вперше представила в дії безпілотну вантажівку, коли концепт Mercedes-Benz Future Truck 2025 проїхав на автопілоті охороняєму ділянку автобану А14 під Магдебургом в Німеччині. Freightliner Inspiration став наступним етапом по впровадженню серійного виробництва самокерованої системи Highway Pilot.

Про створення безпілотної вантажівки недавно задумалися і російські автовиробники. В рамках федеральної цільової програми (ФЦП) «Дослідження і розробки за пріоритетними напрямами розвитку науково-технологічного комплексу Росії на 2014-2020 роки» 300 млн. руб. виділено на розробку безпілотного «КамАЗа». Передбачається, що автоматична вантажівка буде готова до 2020 року. Як розповідала президент компанії Ольга Ускова, автономні вантажівки будуть коштувати на 10-15% дорожче машин із звичайним керуванням.

Переклад з російської наш, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи