Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Екодемократія – це поєднання екології, чесної політики і передових технологій

Категорія:

Ідеологія – це світогляд, пристосований до практичного застосування. Екодемократія – це теорія і суспільно-політична практика, спрямовані на формування екологічної цивілізації, тобто такої, яка відповідатиме природі людини та суспільства і перебуватиме в гармонії з навколишнім середовищем і техносферою (штучною природою).

Екодемократія основується на трьох ключових поняттях, закладених у саму її назву: «екологія», «демос», «влада».

Екологія

Екологія – наука про взаємодію живих систем. До таких належать людина, людські біосоціальні організми – етноси і нації, рослини, тварини, мікроорганізми, біоценози, техносфера, планета в цілому. Відтак екологія є найзагальнішою наукою, спроможною розглядати Життя у всій його повноті. Екологію (від дав.-гр. οἶκος – житло, дім і λόγος – вчення, наука, знання) можна визначити як науку про Всесвіт як наш спільний дім. 

Екологічний підхід передбачає:

  • глибоке знання законів природи та їх правильне застосування;
  • чистоту на фізичному, емоційному, ментальному, духовному рівнях;
  • енергозбереження, дбайливе ставлення до природних ресурсів;
  • ставлення до людини, суспільства і техносфери як невід’ємної частини природи, зокрема, застосування досягнень біосоціології, соціоекології, біоніки.    

Комплексне (мудре, цілісне) пізнання природи неминуче приводить до уявлень про розумного Творця всієї цієї гармонії, тому екологія невідривна від метафізики, коеволюції, етики, євгеніки, індивідуального і колективного самовдосконалення. Складниками екологічного підходу є:

Демос

Первинне, а отже істинне значення слова «демос» – природна сільська громада. Йдеться про групу чисельністю до 150 осіб, яка складається з духовно споріднених, персонально знайомих громадян. Демос – це природний соціальний організм, популяція, колективна людська істота, «велика людина» за Платоном.

Саме демос (а не окрема людина і навіть не сім’я) є базовою еволюційною одиницею. Його максимальна чисельність відповідає комунікаційним можливостям людини. Згідно з сучасними дослідженнями, максимальний розмір соціальних мереж становить близько 150 осіб, а середній – 123. Такі однорівневі групи, в яких «усі знають про всіх», нині модно називати «екоселом». Саме в таких (і тільки таких) групах можлива ефективна самоорганізація – демократія.

Слово «демос» вказує на політичний аспект екодемократії, яка є змістом республіки – форми державного правління Третього Гетьманату. Загальна ідея в тому, що держава екологічної цивілізації – екодержава – має будуватися на основі екологічних знань, людських і біосоціальних пропорцій. Реалізацією такого підходу є уявлення про націю як біосоціальний  організм, в якому функцію колективної «голови» виконує національна еліта, організована за прикладом головного мозку. Таку форму організації називаємо «соціальною нейромережею» або «екомережею».   

Влада

Влада – це спроможність правильно керувати (від гелленського χράτέω – «правити, володіти; бути сильним»). Відтак це слово вказує на технологічні та організаційні аспекти екодемократії. У нашому контексті можна говорити про вміння і волю правильно застосовувати екологічні та політичні знання.

З погляду суспільно-політичної кризи, яка охопила більшість країн і є частиною загальної цивілізаційної кризи, слово «кратія» вказує на необхідність і можливість раціональних підходів у державному управління. Головним засобом раціоналізації політики є звільнення від паразитичних процесів і системної брехні, яка їх захищає.  

Висновок

1. Формування цивілізації вищого рівня – екоцивілізації – починається з заснування держави нового типу.

2. Ідеологія творення екологічно спрямованої демократичної держави – екодержави – називається екодемократією.

3. Істинний сенс терміну «екодемократія» визначається етимологією (від «етимон» – істина) його складників: «цілісні знання», «природні самоврядні спільноти», «правильне керування». Відтак екодемократія – це поєднання екології, чесної політики і передових технологій.      


P.S.

Дослідник цивілізаційних процесів професор Андрій Тарґовський (Andrew Targowski) стверджує, що основою нинішньої кризи є криза науки. Тому головною умовою руху до екоцивілізації є розвиток мудрості (Wisdom Development), тобто формування цілісної системи знань і чеснот.

На його думку, «Екодемократія означає, що рівновага влади повинна бути збережена за допомогою вільних виборів і вільної преси, але політики і преса не мають права діяти проти екосистеми. Сьогодні це відбувається через приховане лобіювання політиків і засобів масової інформації... Повна економічна вартість не може бути обмежена тільки вартістю бізнесу, але повинна включати екологічні та соціальні витрати» (Cognitive Informatics and Wisdom Development, Hershey, PA. & New York, Information Science Reference, 2011).  


Попередні статті: 

Наші інтереси: 

Розвиваємо теорію нової держави.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Одін Сонячний.
0
Ще не підтримано

Цивілізація вищого рівно десь має територіально зародитися. Пане Ігорю, чи маємо ми якісь суттєві докази того, що це саме Україна.
Дякую.
ОС.

Коментарі

Зображення користувача Одін Сонячний.
0
Ще не підтримано

Цивілізація вищого рівно десь має територіально зародитися. Пане Ігорю, чи маємо ми якісь суттєві докази того, що це саме Україна.
Дякую.
ОС.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Раніше творення нових цивілізацій відбувалося в Україні. Це Гартленд - Серце Землі.

Цього разу все залежить від нас. Заснування Третього Гетьманату буде головним доказом.

Одін Сонячний каже:
Цивілізація вищого рівно десь має територіально зародитися. Пане Ігорю, чи маємо ми якісь суттєві докази того, що це саме Україна.
Дякую.
ОС.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Одін Сонячний.
0
Ще не підтримано

Зрозуміло, пане Ігорю!
З Ваших слів слідує, що територія України була неодноразово центром цивілізаційного творення. Чи можна стверджувати, що в контексті всесвітньої історії територія України пережевила найбільшу кількість таких цивілізаційних переходів?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, в українців найбільше духовного досвіду цивілізаційних переходів.

Що більше зроблено переходів у минулого, то легше робити наступні. Тож нинішній перехід для українців буде відносно легким. Хоча доведеться напружитися і добряче попрацювати, передусім над собою.

Одін Сонячний каже:
Зрозуміло, пане Ігорю!
З Ваших слів слідує, що територія України була неодноразово центром цивілізаційного творення. Чи можна стверджувати, що в контексті всесвітньої історії територія України пережила найбільшу кількість таких цивілізаційних переходів?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дописав думку професора Тарґовського про екодемократію. На твори цього вченого варто звернути увагу, зокрема, на його вчення про Мудрість.

Все, що робиться з власної волі, – добро!