Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Німецький міністр пропонує відсторонити Єврокомісію від розслідування проти Газпрому

Світ:

Посадовець вважає Єврокомісію надто заполітизованою, тоді як німецька влада не надто переймається контролем російської компанії над німецькими газогонами.

 

Німеччина хоче завадити Єврокомісії продовжувати антимонопольну справу проти  російського Газпрому. Про це пише у своїй статті Natural Gas Europe журналіст Войцех Якобік.

Як зазначається, наприкінці липня міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле запропонував позбавити Єврокомісію частини її повноважень у двох сферах. Зокрема, це стосується антимонопольних справ та  контролю за дотриманням бюджетної дисципліни держав-членів ЄС.

«Хоча між рядків можна зрозуміти, що це задля запобігання розслідуванню щодо Газпрому», - йдеться у статті.

Автор публікації наголошує, що Шойбле назвав Єврокомісію надто заполітизованою, а сама німецька влада не надто переймається контролем Газпрому над німецькими газогонами. Разом з тим повідомляється, що попри застереження Єврокомісії Газпром планує перерозподілити потоки газу до Європи таким чином, щоб оминути Україну і, можливо, Польщу.

«Це буде відповідати планам Берліна, які передбачають, що Німеччина стане новим центром газу, росіяни зможуть обійти інші транзитні країни, а німці зароблятимуть від транзиту через свою територію», - пише Якобік, зазначивши, що такий план, вочевидь, схвалює і канцлер Німеччини Ангела Меркель, адже міністр Шойбле, окрім того, що входить до уряду, є її (Меркель – ред.) однопартійцем.

Як повідомляється, зазначені питання обговорюватимуть на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів фінансів 11 і 12 вересня.

Нагадаємо, 22 квітня Єврокомісія висунула обвинувачення проти Газпрому, заявивши, що російська компанія перешкоджала формуванню єдиного ринку та справедливої ціни для усіх країн ЄС. Йдеться про позов ЄС до Газпрому, в основі якого лежить багаторічне розслідування стосовно порушення правил ціноутворення та інших зловживань з боку російської компанії на європейському ринку, починаючи ще з 2004 року.

Позитивне рішення суду у цій справі може примусити російського газового монополіста змінити бізнес-модель та сплатити колосальний штраф. Раніше заявляли, що його сума може сягати 9,3 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи