Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 29

Софізм сірого: методи раціонального мислення

Категорія:

Світ:

Коли люди думали, що Земля плоска, вони помилялися. Коли вони думали, що вона сферична, вони теж помилялися. Але, якщо ви думаєте, що вважати її сферою або площиною однаково помилково, ви помиляєтеся більше, ніж усі вони разом узяті.

"Світ не чорно-білий. Ніхто не робить суто добро або суто зло. Все сіре. Таким чином, ніхто не кращий за іншого". Чули таку тезу?

А ось і відповідь: "Знаючи тільки сіре, ви доходите висновку, що все сіре є тією ж тінню. Ви зневажаєте простоту двокольорового погляду, замінюючи його на однокольоровий". 

Так починає свій черговий допис на LessWrong відомий американський блогер, адепт раціонального мислення і фахівець зі штучного інтелекту Елізер Юдковскі.

На LessWrong пишуть російською, дописи Юдковского перекладають російсьою. Цей ресурс має величезну аудиторію, переважно молоду. Дописи Юдковского розміщуються у російському сегменті і-нета (принаймні, в українському я не бачила). Там ця стаття перекладена як "Софізм сірого".

Назва влучна, тому що софізм - це хибне міркування, уловка, псевдоаргумент, щоб заплутутати опонента та ввести його в оману, і базується на якихось логічних помилках чи психологічних трюках.

Юдковскі пише:

"В одній з попередніх статей йшлося про людей, які вважають, що шанси один до двох в степені сімсот означає, що «шанси ще є». Всі ймовірності для них просто «невизначеність» і вони мають право ігнорувати їх, якщо їм так легше.

Фрази «Місяць створений з зеленого сиру» та «Сонце створено переважно з водню та гелію» є невизначеними, але вони не однаково невизначені.

Все є тінями сірого, але є тіні сірого такі світлі, що можуть здаватися білими, а є тіні сірого настільки темні, що можуть бути майже чорними. Або навіть якщо ні, ми можемо порівнювати тіні, кажучи: "ця темніша" чи "ця світліша".

Раніше, в один з дивних ключових моментів мого становлення раціоналістом, я читав книгу Ієна Бенкса "Гравець ігор". Там звернув увагу на ось цей абзац, який пропоную і вам. Особливо зверніть увагу на виділене:

 «Обвинувачувальна система не визнає невинуваних. Як і будь-яка система сили. З її позиції ви або "за", або "проти" системи. Ми - проти. Ви б теж, якщо подумали про це. Сам спосіб вашого мислення відносить вас до ворогів. Це може бути не ваша вина, бо кожне суспільство нав'язує свої цінності тим, хто виростає у цьому суспільстві. Але справа в тому, що в деяких суспільствах намагаються максимізувати цей ефект, а в деяких намагаються звести його до мінімуму. Ви - з того суспільства, де мінімальний вплив, і вас запитують ті, хто із суспільства з максимальним впливом. Ухилятися буде складніше, ніж ви можете собі уявити. Нейтралітет либонь неможливий. Ви не можете вибрати, не проводячи свою політику; ця політика не є якимось окремим набором речей, відокремлених від решти вашої сутності. Вона є функцією вашого існування. Я це знаю і вони це знають. Краще б вам погодитися з цим».

Зараз давайте не будемо говорити про суспільства чи про їхні цінності, чи про те, що, якби вони їх не нав’язували, то кожному поколінню потрібно було б починати все з нуля, чи про щось інше. Це не те, що я виніс з цього абзацу. Те, що я виніс, здається чимось очевидним в ретроспективі, що я міг дізнатись із сотні інших місць. Але так сталось, що саме цей абзац щось у мені ввімкнув.

Це саме поняття про Кількісний шлях, що застосовується життєвих проблем, таких як моральні судження чи задачі особистісного саморозвитку. Те, що навіть якщо ви не могли б щось ввімкнути чи вимкнути, ви мабуть все ще хотіли б це збільшити або зменшити.

Занадто очевидно, щоб це згадувати? Я б сказав, що не достатньо очевидно, раз багато блогерів на Overcoming Bias (це сайт) кажуть, що неможливо повністю усунути систематичні помилки мислення і когнітивні спотворення. І байдуже, якщо це говорить  професійний економіст, це лише означає, що він не осягнув Кількісний шлях, як він застосовується до повсякденних речей і має значення для особистого покращення. Якщо ми не можемо щось прибрати, ми можемо це зменшити.

У розмові між Робіном Хансоном і Тайлером Ковеном Робін Хансон сказав, що він вважає за краще приділяти 75% уваги приписам економічної теорії, ніж своїй інтуїції. На що Тайлер Ковен відповів: «З моєї точки зору, нема такої речі, як «застосовувана напряму економічна теорія». Теорії завжди застосовуються через наші особисті та культурні фільтри, і не може бути якихось інших шляхів.

«Всі недосконалі». Мохандас Ганді був недосконалий і Йосип Сталін був недосконалий, але вони не були однаково недосконалі. «Всі недосконалі» – це відмінний приклад заміни двокольорового погляду на одноколірний. Якщо ви скажете: «Ніхто не досконалий, але деякі люди менш недосконалі, ніж інші», ви можете не отримати оплесків; але тим, хто намагається робити краще, ви дасте надію. Ніхто не досконалий, зрештою.

Всякий раз, коли хтось говорить мені, що перфекціонізм поганий, я відповідаю: «Я думаю, нормально бути недосконалим, проте не настільки недосконалим, щоб це помічали інші».

Так само дурні ті, хто каже: «Кожна наукова парадигма накладає якісь зі своїх припущень на те, як вона інтерпретує експерименти» і діють так, наче вони довели, ніби наука стоїть на одному щаблі з шахрайством. Будь-який світогляд накладає якусь зі своїх структур на свої спостереження, але є такі точки зору, що намагаються мінімізувати цей ефект, і такі, що пишаються ним. Нема білого, але є тіні сірого, що набагато світліше інших, і нерозумно ставитися до них так, немов вони всі на одному рівні.

Якщо Місяць обертався навколо Землі останні кілька мільярдів років, якщо ви бачили його в небі останні роки, і ви очікуєте побачити його на своєму місці завтра – це невизначеність. І якщо ви очікуєте, що невидимий дракон вилікує вашу дочку від хвороби, – це теж невизначеність. Але в них зовсім різні ступені невизначеності: одна справа очікувати речі, які вже траплялися так, що їх можна було передбачити до дванадцяти знаків після коми, і зовсім інше – чекати, що відбудеться щось таке, що суперечить спостережуваному порядку речей. І називати їх одним словом «віра» неправильно.

Є дивна динаміка: ви намагаєтеся очистити свою тінь сірого, і досягаєте точки, де стає вже світліше, і хтось встає і каже глибоко обуреним тоном: «Але це ж не білий! Це сірий!» Одна справа, коли хтось говорить: «Це не таке світле, як ви думаєте, оскільки там є певні проблеми X, Y, Z». Інша справа, коли хтось злобно говорить: «Це не білий! Це сірий!» без вказівки на окремі темні плями.

У цьому випадку я починаю більшою мірою, ніж звичайно, підозрювати, що психологія недосконала: що хтось, можливо, уклав угоду зі своїми помилками і тепер відмовляється чути про будь-які можливості поліпшення. Коли хтось знаходить виправдання тому, що він не намагається стати краще, він часто відмовляється визнати, що хтось може намагатися стати краще, і будь-який спосіб поліпшення і будь-яке свідчення, що можливо рухатися вперед, щоб стати краще, вони сприймають як злочин проти них. Таким чином, вони гордо кажуть спочатку «я радий, що я сірий», а потім, вже злобно: «І ти теж сірий!»

Навіть якщо нема білого і чорного, то є світліше і темніше, і не всі сірі тони однакові.

Додаток: цитата з Азімова: «Коли люди думали, що Земля плоска, вони помилялися. Коли вони думали, що вона сферична, вони теж помилялися. Але, якщо ви думаєте, що вважати її сферою або площиною однаково помилково, ви помиляєтеся більше, ніж всі вони разом узяті».

Наші інтереси: 

Логічне мислення потрібно тренувати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Нічого не хотіла сказати - лише поділитися роздумами Юдковського щодо того, що теза "все відносне" або "все сіре" неправильна. Знаючи тільки сіре, ви зневажаєте простоту двокольорового погляду, замінюючи його на однокольоровий.

І чого вам не сподобалося слово "софізм"!? Якщо не подобається ця назва, може бути слово-в-слово назва оригіналу - "Помилка сірого" (The Fallacy of Gray). Але я аргументувала, чого я взяла таку назву.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

З цієї ж опери фрази "всі люди грішні", "всі егрегори обмежують свободу", "всі держави є інструментами насильства", "нема добра і зла" тощо.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що Юдковський має єврейське походження, проте реально працює в руслі аріянської філософії, адже аріянство основане на раціональному мисленні. Аріанство – релігія знань.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Стаття однобоко описує поняття софізму..Софісти..
Завжди буде плутанина із словами і їх розумінням..Природа метушливого розуму людини часто малює помилкові уявлення навіть про елементарні речі..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

підтримую щодо софістики. її тут якось вульгарно представили. я вважаю це мистецтвом довести тезу і антитезу з однаковою істинностю, що є вправою для світогляду і інтелекту, наближає до глибшого розуміння речей.

щодо "всі грішні" і т.д.. колись вважав це брехнею заради збереження пастви і цілісності догмату. трішки подорослішавши зрозумів, що безгрішні на цю планету появляються раз на епоху (в багато тисяч років). в Відах так і сказано - одна з якостей грубоматеріального існування - помилковість. Маєш грубе тіло - значить уже маєш такий атрибут. Тим більш, Земля вважається середненькою планетою, де живі істоти на середньому рівні розвитку, і помиляютсья тут усі, навіть святі і просвітлені. Навіть сатья-гуна - є покриттям, що приховує істину.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Можливо важкість предмету потрібна для наступного кроку у розвитку-еволюції душі-свідомості..якщо ні,тоді навіть не знаю..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ця стаття не є описом софізму. Автор лише розглянув одну маніпулятивну тезу і показав її брехливість.

Явсе Світ каже:
Стаття однобоко описує поняття софізму..<a href="https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B8" class="bb-url" rel="nofollow">Софісти</a>..
Завжди буде плутанина із словами і їх розумінням..Природа метушливого розуму людини часто малює помилкові уявлення навіть про елементарні речі..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Оце і все, що ви винесли з цієї статті? Я так і знала!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Прошу не плутати софістів і софізм!!! Тут жодної згадки не було про софістів (давньогрецьких мудреців 5-4 століть до н. е., які були мандрівними експертами з різних предметів). Тут йдеться про софізм.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Мандрівні експерти Еллади і дали початок софізму,як нам відомо..можливо все було по іншому..Що Ви хотіли сказати цією заплутаною статтею пані Олено мені і так зрозуміло..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Нічого не хотіла сказати - лише поділитися роздумами Юдковського щодо того, що теза "все відносне" або "все сіре" неправильна. Знаючи тільки сіре, ви зневажаєте простоту двокольорового погляду, замінюючи його на однокольоровий.

І чого вам не сподобалося слово "софізм"!? Якщо не подобається ця назва, може бути слово-в-слово назва оригіналу - "Помилка сірого" (The Fallacy of Gray). Але я аргументувала, чого я взяла таку назву.