Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Яценюк хоче реформувати податкову систему за прикладом поліції

Світ:

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вимагає, щоб Державна фіскальна служба на місцях була розформована, а потім сформована наново – аналогічно до того, як здійснюється набір до нової поліції. Підприємці та експерти вітають подібну ініціативу, однак зазначають, що одночасно з новим складом треба змінювати саму податкову систему, зокрема, спростити адміністрування податків.

Виступаючи на засіданні уряду, Арсеній Яценюк зажадав докорінної реорганізації Державної фіскальної служби. Він зазначив, що просто зміна керівництва не призводить до ефективної діяльності ні державної фіскальної служби, ні митниці, ні будь-якого державного органу. Відтак необхідно змінювати загалом ставлення до платників податків. Найкращим прикладом для наслідування прем’єр-міністр вважає новостворену поліцію.

«Повинна бути затверджена повністю нова структура Державної фіскальної служби, всіх вивести за штат. Набір на керівника області, району, як фіскальної служби, так і митниці, так і поки що податкової міліції, яка повинна бути ліквідована, в такому самому форматі як набір здійснюється на національну поліцію: тести, прозорий конкурс», – заявляє Арсеній Яценюк. 

Прем’єр закликав керівництво Фіскальної служби залучити бізнес-омбудсмена, широку громадськість та підприємців до обговорення ініціативи.

Підприємці та експертне середовище загалом схвально оцінюють урядову ініціативу щодо докорінної реформи податкової служби. За словами експерта податкової групи Реанімаційного пакету реформ Володимира Дубровського, чинна податкова служба створювалася насамперед як репресивна структура.

Володимир Дубровський

«Президент Кучма, коли утворив податкову, то призначив головою цієї служби пана Азарова, який запровадив бонуси працівникам податкової залежно від того, скільки штрафів вони наклали, і якого розміру ці штрафи. Під все це створили закони, які дозволяли і дозволяють будь-який бізнес розірвати», – зазначає він.

Утім, як наголошують підприємці та експерти, одночасно треба реформувати саму податкову систему. Адже саме чинна система сплати податків дозволяє податківцям тиснути на бізнес. Зокрема, підприємці зазначають, що податки в Україні не можна назвати високими, але складною є система адміністрування податків.

Володимир Дубровський також погоджується, що кадрова реформа не спрацює без реформи системи сплати податків. І навпаки – саме чинна система сплати податків дозволяє зловживання з боку податківців. Тож, заміна кадрів без заміни правил також не дасть ефекту.

«Якщо змінити саму систему і залишити людей, то – будемо відверті – багато хто із цих людей просто купив собі посади. І купили вони ці посади не для того, щоби сидіти і тупо виконувати бюрократичну роботу, а для того, щоби повернути собі вкладені гроші за допомогою здирництва. Якщо замінити лише людей, але не змінити систему, то, по-перше, знову прийдуть, які вміють і хочуть надалі нею зловживати. По-друге, і бізнес звик працювати із податковими органами не дуже чесно, бо система це дозволяє», – пояснює експерт.

За словами Володимира Дубровського, важливо зробити так, аби підприємець не мав потреби вступати в особисті контакти із податківцями та їхніми керівниками. Задля цього треба найкращі риси спрощеної системи сплати податків поширити на загальну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи