Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сонце може дати у 100 разів більше енергії, ніж будь-яке інше відновлюване джерело

Категорія:

Такі результати отримала група науковців з німецького Інституту біофізичної хімії ім. Макса Планка, досліджуючи потенціал ВДЕ для задоволення потреб людства у довгостроковому плані.

Згідно з підрахунками вчених, загальний потік сонячної енергії, що досягає Землі, становить у верхніх шарах атмосфери 175 тис. терават – це у 10 тис. разів більше, ніж нині споживається. Значна частина сонячного потоку поглинається атмосферою, що породжує вітри, грози, приводить у рух течії світового океану, а трохи менше половини досягає поверхні планети у вигляді енергії випромінювання, пояснюють в Інституті Макса Планка.

Наразі людство збирає сонячну енергію безпосередньо за допомогою геліотехнологій, а також використовує її непрямим чином, спалюючи паливо органічного походження (нафта або вугілля), яке утворилося завдяки Сонцю, та приборкуючи вітри і морські припливи, які приводяться у рух небесним світилом. Хоча обмеження фізичного характеру - кількість сонячного світла, яке можна перетворити у корисну енергію - мають обидва способи, непрямий – найбільш марнотратний, наголошують вчені.

Так, максимальний коефіцієнт корисної дії (ККД) вітрової енергетики, який вимірюється як частка початкового потоку енергії, яку людина може використовувати для своїх цілей, становить близько 0,5%. Виробництво біопалива з рослин, які отримують енергію через процеси фотосинтезу і здатні поглинати енергію лише малої частини колірного спектру, показує набагато кращі результати: ККД досягає 1,5%.

Високу ефективність використання сонячної енергії забезпечує прямий підхід, запевняють німецькі науковці, зауважуючи, що енергію з сонячного світла можна виробляти з ККД до 93%, а з розсіяного і відбитого - до 73%.

На основі даних супутника про розподіл сонячного випромінювання на Землі, науковці визначили максимальну кількість сонячної енергії, яку можна виробити на суші. Цей показник досягає 16,3 тис. терават, що майже у тисячу разів більше нинішнього обсягу споживання, а також у 100 разів більше тієї кількості енергії, яку можна отримати з енергії вітру чи біопалива. І навіть якщо додати енергію припливів, картина не зміниться, наголошують вчені.

У інституті Макса Планка запевняють, що навіть з фотоелементами, середній ККД яких поки далекий від теоретичного максимуму і становить лише 20%, доступна людству сонячна енергія перевищує нинішній рівень споживання більш ніж у 250 разів.

Таким чином, вчені радять рухатись у напрямку підвищення рівня використання геліотехнологій, який останні 20 років зростав зі швидкістю близько 5% у рік. 

Використовуючи навіть невелику кількість сонячних енергостанцій, розташованих лише в окремих регіонах земної кулі, людство здатне задовольнити власні потреби в енергії - говорять німецькі науковці, зауважуючи, що виходять з припущення що ККД сонячних станцій буде підвищено.

У деяких регіонах більш ефективною буде вітрова енергетика або виробництво біопалива, не виключають у Інституті Макса Планка, наголошуючи? однак, що найкращим методом отримання «зеленої» енергії поки що залишається сонячна енергетика.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Сонячна енергія складає лише 2% від всієї енергії яку отримує планета Земля.Мабуть комусь потрібно продати сонячні батареї або застарілі технології.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Сонячна енергія складає лише 2% від всієї енергії яку отримує планета Земля.Мабуть комусь потрібно продати сонячні батареї або застарілі технології.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.