Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 10
  • Переглядів: 10

75-річний киянин Едуард Рудик створює електрокари вартістю 5000 $

Винахідник-ентузіаст Едуард Рудик вже 43 років розробляє бюджетні двомісні електромобілі. Він вже створив 22 машини і мріє про їх серійне виробництво. Максимальна швидкість електрокара - 70 км/год, запас ходу - 100 км.

Розробкою і зборкою автомобілів Едуард Рудик займається все своє життя. Він ніколи не виготовляв нічого на замовлення, всі ідеї - його власні. Основна мета - зробити недорогий міський автомобіль, який коштував би трохи дорожче, ніж мотоцикл, і був би доступний кожному городянину.

Остання розробка Рудика - легкий двомісний електрокар «Панько». Він може стати першою серійною моделлю Рудика - зараз він веде переговори про запуск виробництва першої партії. Для початку - 10 штук в місяць.

«Бензинові і дизельні авто - це минуле, скоро їх не буде. Їм років п'ять залишилося. Сьогодні бум на електричні авто. Вони з'явилися давно, але не можна було їх робити, бо не було акумуляторних батарей. Сьогодні вони є - досить потужні, компактні і недорогі, тому починається нова епоха в автомобілебудуванні», - упевнений Едуард Григорович.

Вже є підприємство, яке готове займатися випуском автомобілів Рудика - це Харківський автомобільний завод, досить великий, який сьогодні займається ремонтом військової техніки.

«Вони до нас приїжджали, і ми домовилися, що за нашими кресленнями вони виготовлятимуть такі автомобілі і будуть продавати їх. Я віддаю їм безкоштовно техдокументацію, ідею - все. Вони можуть самі робити машини і самі продавати. Мені від них нічого не треба. Єдине, що я прошу, - щоб на корпусі була табличка з написом «Рудик» - мені цього достатньо», - каже винахідник.

У команді Рудика - конструктор, інженер, який робить технічну документацію, і кілька робітників - вони займаються безпосередньо зборкою. Комплектуючі закуповують в Китаї у виробника - це самий бюджетний варіант. Таким чином, одна машина, включаючи всі витрати - від закупівлі деталей до збірки - обійдеться на виробництві до $ 5000.

Про ринкову ціну Рудик поки не говорить, але планує, що спочатку націнка буде зовсім невелика - скажімо, $ 1000. А при зростанні попиту ціна також буде рости. Втім, в Європі автомобілі з аналогічними характеристиками коштують від 8000 євро і вище. "А у нас новий електромобіль обійдеться від $ 17 000 до $ 20 000", - говорить Рудик. Тому вважає, що «Панько» може стати гарним вибором для небагатих городян.

Виробництво концепту коштує дешевше, але теж вимагає істотних вливань. Рудик фінансує своє хобі за рахунок основного бізнесу - заводу у Фастові «Аріан», якому 24 роки. «В рік у мене йшло як мінімум по 100 000 грн. Таким чином, за всі ці роки я витратив на своє хобі 2,4 млн. грн.»

За словами винахідника, такі машини - це простота мотоцикла і комфорт автомобіля в одному засобі для пересування. Творіння Рудика мають високу маневреність, займають мало місця і при цьому досить комфортні для пасажирів.

Акумуляторів в «Панько» шість - два попереду і чотири ззаду. На повному заряді машина може подолати 100 км без підзарядки, а заряджаються акумулятори за лічені години.

З елементів управління - тільки запалювання, кермо, дві педалі - газ і гальмо - і важіль перемикання напрямів «вперед-назад», який більше нагадує тумблер, ніж коробку передач. 

Важить такий автомобіль зовсім небагато - всього 350 кг, вся конструкція стоїть на металевому корпусі. Кузов, хоч і пластиковий, але, за словами Олександра, набагато міцніше жесті, з якої сьогодні виготовляють автомобільні кузови. «Такий самий матеріал використовують для виробництва легких літаків. Він не тільки міцний, але і простий в ремонті - поправити вм'ятину можна самостійно, без втручання фахівців-бляхарів. Там, де зламалося, - промазати клеєм, зачистити і зафарбувати. Плюс кузов не схильний до корозії», - каже він.

Зараз команда Едуарда Григоровича шукає інвесторів, які могли б вкласти в першу партію $ 50 тисяч - цього вистачило б на випуск 10 машин. Тоді ноу-хау не довелося б віддавати задарма. Дивно, чому вони не звернуться до краудфандінгу, як це роблять інші. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ще один постіндустріальний проект. Йде до того, що транспортні засоби збиратимемо у власному дворі. Причому кожен робитиме для себе те, що йому найбільше підходить.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ще один постіндустріальний проект. Йде до того, що транспортні засоби збиратимемо у власному дворі. Причому кожен робитиме для себе те, що йому найбільше підходить.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Ота китайська iграшка за 20000 баксiв?

"Про ринкову ціну Рудик поки не говорить, але планує, що спочатку націнка буде зовсім невелика - скажімо, $ 1000. А при зростанні попиту ціна також буде рости. Втім, в Європі автомобілі з аналогічними характеристиками коштують від 8000 євро і вище. "А у нас новий електромобіль обійдеться від $ 17 000 до $ 20 000", - говорить Рудик. Тому вважає, що «Панько» може стати гарним вибором для небагатих городян."

Скiльки циклiв зарядки ресурс акумуляторiв?

У нього явно не всi дома.

100 км - запас ходу.

Сьогоднi я б те навiть за дурно не взяв би. Суцiльна морока.

Хай Буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Сергiй Михайлiв каже:
Скiльки циклiв зарядки ресурс акумуляторiв?
У нього явно не всi дома.
100 км - запас ходу.
Сьогоднi я б те навiть за дурно не взяв би. Суцiльна морока.

Хто знає, може і взяв би, бо вже почав цікавитися: Скільки циклів зарядки?
Чи не замалий запас ходу? Чи не задорого?

Отже, ми вже торгуємось :)

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!