Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Після українського фільму «Брати» у Москві плакали і вибачалися – режисер

24.09.2015

Київ – У Києві відбулася прем’єра дебютного фільму української режисера Вікторії Трофименко «Брати. Остання сповідь». Це екранізація роману шведського письменника Торгні Ліндгрена «Джмелиний мед». Стрічку вже показали на трьох фестивалях класу «А», однак на «Оскара», як очікувалося раніше, фільм не подадуть – через минулорічний скандал із українськими заявками на нагороду.

34f01ca4-0a4d-4577-a9c8-0f362fd4a176_mw1024_s_n.jpg

Кадр з фільму «Брати. Остання сповідь»
Кадр з фільму «Брати. Остання сповідь»

«Джмелиний мед» Торгні Ліндгрена – це роман-притча, головні герої якої – брати-горяни – уособлюють біблійних одержимих – блаженних і юродивих. 40 років вони живуть у сусідніх хатах і пристрасно чекають смерті одне одного. Їх доглядає заїжджа письменниця, яка поволі з’ясовує, що стало причиною такої ворожнечі. 

Режисер Вікторія Трофименко перенесла шведський сюжет у Карпати – настільки майстерно, що деякі глядачі були переконані, що дивляться екранізацію українського твору. Режисер розповідає: фахівці допомагали наблизити мову акторів до гуцульського діалекту, а костюми шукали на горищах місцевих мешканців. Але насправді ж історія Ліндгрена – універсальна. «її можна було б зняти у Нікарагуа або Ефіопії, бо вона про людей», – пояснює Трофименко.

Наталія ПоловинкаНаталія Половинка

Роль письменниці виконала театральна акторка і співачка Наталія Половинка, яка працює з духовним співом. Вікторія Трофименко розповідає, що їй потрібна була жінка, яка зможе «стяжати дух святого». Таку шукали довго. Але якось режисерка побачила фрагмент фільму, де Половинка встає з-за фортепіано і кланяється, і зрозуміла – це головна героїня «Братів».

Фрагмент фільму «Брати. Остання сповідь»
Фрагмент фільму «Брати. Остання сповідь»

 

Я завжди дуже по-особливому реагувала на життєписи юродивих і блаженних. І подумала, що через цю роботу маю можливість зустрітися із собою
Наталія Половинка

Співачка каже: полюбила свою героїню через подібність: «Я завжди дуже по-особливому реагувала на життєписи юродивих і блаженних. І подумала, що через цю роботу маю можливість зустрітися із собою».

Однак у перший день зйомок нічого не виходило. «Вікторія сказала, що якщо я не прийму принципове рішення нічого не грати, просто жити у кадрі, то вона припиняє зйомки. Наступного дня усе було гаразд», – розповідає Половинка.

Вікторія ТрофименкоВікторія Трофименко

Нині Вікторія Трофименко працює над фільмом за мотивами «Щоденника Сатани» російського письменника Леоніда Андрєєва. Це буде копродукція, її зніматимуть в Індії та Британії. «Якщо тема «Братів» – сповідь, то тут – спокуса. Це перепрочитання «Фауста» Гете і самого Леоніда Андрєєва. Ми працюємо разом з драматургом Романом Горбиком, і я іноді кажу йому, що ми пишемо цю історію не вдвох, а втрьох. Адже Андрєєв помер, не дописавши цей твір», – розповідає режисер.

Щоб подати заявку на «Оскар», лишився тиждень – продюсер

«Братів» знімали близько півтора року. Фільм показали на дев’яти фестивалях, де він отримав шість нагород. Серед них, зокрема дві – минулого року на Московську кінофестивалі. Політична ситуація додала смислів: після показу у Москві деякі глядачі плакали і вибачалися, пригадує Вікторія Трофименко.

Цю історію сприйняли як алюзію на відносини України і Росії. Я пояснювала, що це екранізація шведського роману і що фільм задумувався ще 2008 року
Вікторія Трохименко

«Цю історію сприйняли як алюзію на відносини України і Росії. Я пояснювала, що це екранізація шведського роману і що фільм задумувався ще 2008 року, що так просто склались обставини», – зауважує вона.

Фільм «Брати» планували подати на «Оскар», однак цього року зробити це не вдасться. Через минулорічний скандал із заявками фільмів «Поводир» та «Плем’я» (серед професійної спільноти виникла суперечка, який фільм варто подавати), частина оскарівського комітету звільнилася. Відповідальність за заявки взяла на себе Спілка кінематографістів України, яка, однак, фільми для подання так і не відібрала, розповідає продюсер «Братів»Максим Асадчий.

«До кінця місяця є час, щоб відправити фільми до Американської кіноакадемії. Цього не зробили, тож, швидше за все, цього року Україна не буде представлена», – каже він.

У широкому прокаті «Брати. Остання сповідь» з’явиться з 24 вересня. Фільм покажуть на 67 екранах у 25 містах.

Відео з YouTube користувача TrailersUA


Євгенія Олійник

Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.
Zhenya Oliynyk | Створіть Свою Візитку

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи