Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва дружелюбно ставиться до українців - Робертас Macолас

Начальник міграційного відділу Головного управління поліції Таурагського повіту Литовської республіки, старший комісар Робертас Macолас дав інтерв’ю журналістці Київського прес-клубу Ганні Агишевій.

- Нас часто запитують: у Литві легше отримати документи для легального проживання, ніж в інших європейських країнах?

- Порядок однаковий, як у Німеччині, так і тут. Шенгенська зона має однакові умови. В основному умови отримання візи однакові, може, Литва більш дружелюбно ставиться до українців, тому і здається вам, що тут легше отримувати візи. Сама туристична віза не дає дозволу на роботу. Його дає трудова біржа. Статус туристичної візи С, а право на роботу дається по візі зі статусом Д (національна віза). Якщо є така річна віза, то можна тут бути і працювати 365 днів на рік.

Що потрібно людині, у якої немає тут родичів, але він хороший фахівець. Він може звернутися на біржу і запропонувати свої послуги?

У тому випадку, якщо не буде такого фахівця тут, і він виявиться потрібним - так. Тоді спочатку через трудову біржу отримують дозвіл на роботу, а потім вид на проживання.

Тобто будь-який хороший IT-фахівець, інженер, якщо він потрібний Литві, може звернутися на біржу в Таураге або Клайпеду?

Так, якщо він тут затребуваний, і немає таких фахівців серед литовців. Ще потрібен конкретний роботодавець, тобто фірма, яка запрошує, і потрібно мати, де жити.

Хвилює наступне питання: вся Європа говорить зараз про стихійну міграції з Сирії, яка її просто захлеснула. Як це торкнулося Литви?

Є договір, згідно якого Литва згодна прийняти 1000 з гаком біженців, але поки їх немає. Може, і будуть. Можливо, і з'явилися одна-дві родини, але поки що Литви це не торкнулося. Але все одно Європа хоче рівномірно розподілити біженців на своїй території, щоб в процентному співвідношенні на кожну країну вийшла однакове навантаження: і на Литву, і на Німеччину.

В Україні проживає багато людей з литовськими корінням. Ваш уряд оголосив, що готовий, як і поляки, забрати своїх співвітчизників, але чомусь мало хто поїхав - не хочуть залишати Україну.

Видно на Україні їм ще добре. Якщо стане зовсім нетерпимо, тоді, напевно, і поїдуть.

Як Литва ставиться до біженців? Поки я бачу, що їх приймають з відкритим серцем.

Є всякі. Різні біженці, переселенці, що втікають від війни. Ми приймали з Лівії, коли там була війна. Були дуже цікаві люди. Були люди, що викликають сумніви, були і не дуже хороші. Кожному ми задаємо різні питання, підхід індивідуальний. По людині ми бачимо, з якими цілями він приїхав. У першу чергу цікавимося, з якими намірами приїхав і чим збирається займатися.

Німеччина надає соціальні виплати, досить великі, але самі німці вже проти цього. За результатами опитувань 90% населення не хочуть приймати біженців на своїй території. Литовці теж не дуже хочуть приймати, але статистики я не знаю. Наскільки я знаю про сирійських біженців, з самої Сирії їх мало, в основному з Афганістану та інших східних країн. Вони не тікають від війни, а просто шукають кращого життя. Це економічні біженці. Вони не хочуть в Литву, Чехію, Словаччину або Угорщину. Вони їдуть в Норвегію, Швецію, Німеччину, Великобританію. У нас їм нецікаво. Значить, вони не біженці від війни, а просто люди, які намагаються поліпшити свої економічні умови. Таких, напевно, будуть проганяти уряди цих країн.

Що громадянське суспільство, наші уряди можуть зробити, щоб вирішити проблему біженців?

Найперше - мир, щоб не було війни. Друге - поліпшення економічних умов своєї країни. Третє - політичний лад без тиранів, генсеків, диктатури. Ось три основні кроки з усунення проблеми біженців.

З Литви немає біженців, у нас тільки емігранти, але вже їх стає менше. Характер литовської міграції - економічний, люди їдуть на роботу, багато хто повертається, хтось залишається - як і в усьому світі. З Америки та інших країн уже повертаються, у нас ситуація вирівнялася. Кажуть: "Все, мені не треба. Повертаюся до Литви і буду жити в Литві ".

Що б Ви побажали тим, хто прийде до вас у наступному році?

- Приїжджайте до нас з добрими намірами, і щоб всі документи були в порядку.

Наші інтереси: 

Знайомимось з Литвою

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи