Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Nord Stream-2 – це не комерція, а "високополітичні питання"

Категорія:

Спецтема:

Проект може дозволити поставляти Німеччині 80% газу з одного джерела. Єврокомісія розкритикувала процес підготовки до будівництва газопроводу Nord Stream-2 з Росії до Німеччини.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Заступник голови Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович заявив, що йдеться не тільки про комерційну ініціативу, як стверджує уряд Німеччини.

"Ви напевно неодноразово чули, що Nord Stream-2 називають комерційним проектом, однак, я хочу підкреслити, що не бачив комерційних проектів, які б так часто обговорювали на такому високому політичному рівні", - сказав єврокомісар.

Новий пакет заходів Єврокомісії, представлений у Брюсселі, націлений на зниження залежності ЄС від російських газових поставок.

Згідно з одним із його пунктів, Єврокомісія має намір взяти під свій контроль комерційні договори країн-членів ЄС з третіми державами, що може мати негативні наслідки для російсько-німецького газового проекту "Північний потік-2".

Зараз Єврокомісія перевіряє його зміст на предмет відповідності європейському законодавству.

При цьому комісар ЄС з енергетики Мігель Аріас Каньєте підкреслив, що частка газу з РФ на ринку Німеччини може зрости до 80%, тому йдеться про "высокополітичні питання".

Єврокомісія домагається права перевірки важливих комерційних контрактів на газові постачання, щоб спрогнозувати ступінь енергетичної залежності. Зараз частка російського держконцерну "Газпром" на ринку Німеччини не перевищує 40%.

"У такому випадку (будівництва проекту Nord Stream-2, - ред.) 80% газу може поставлятися з одного єдиного джерела", - сказав єврокомісар.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія хоче отримати доступ до всіх договорів на комерційні поставки газу до країн ЄС.

Як відомо, проект Nord Stream-2 передбачає будівництво 3-ї та 4-ї гілок балтійської магістралі з доведенням її потужності до 110 млрд куб. м на рік. Газ Nord Stream-2 повинен прийти в австрійський Баумгартен. Запуск Nord Stream-2 є частиною проекту "Газпрому" на шляху до відмови від українського транзиту.

У червні 2015 р. російський "Газпром", німецька компанія E. On, англо-голландська Shell і австрійська OMV підписали меморандум про наміри, що передбачає спільне будівництво двох ниток газопроводу "Північний потік-2" сумарною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до узбережжя Німеччини.

 

Наші інтереси: 

Це показує, що лідер ЄС Німеччина реально є союзником Москви. Ми повинні це чітко усвідомлювати і розуміти, що лише проект Балто-Чорноморського союзу зможе розірвати нині існуючий російсько-німецький зв'язок.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи