Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна досі постачає Росії військову продукцію

Спецтема:

Не зважаючи на Указ Президента України № 691/2014 про набуття чинності рішення РНБО від 27 серпня 2014 року "Про заходи щодо вдосконалення державної військово-технічної політики", що передбачає заборону експорту до РФ товарів військового та подвійного використання, українські підприємства продовжують справно поставляти туди продукцію, яка користується підвищеним попитом у військових.

Факт поставок українських комплектуючих для літаків Ан-148, що будуються на замовлення Міністерства оборони РФ Воронезьким акціонерним літакобудівним товариством (ВАЛТ), підтвердив заступник міністра оборони Росії Юрій Борисов (той самий, який у 2014 році анонсував плани військового відомства РФ на 95% позбутися залежності від поставок з України).

 Про це пише видання "Деловая столица" у статті "Хто в Україні продовжує працювати на російську "оборонку".

В "Укроборонпрому" були змушені виправдовуватися тим, що вони повинні виконувати зобов'язання перед російськими партнерами за контрактом, укладеним ще до окупації Росією Криму та розпалювання війни на Донбасі.

У державному концерні продовжують стверджувати, що літаки, для яких вони постачають до РФ комплектуючі, не мають ніяких ознак військових літаків або літаків спецпризначення. Той факт, що відомство країни-агресора цілком може використовувати ці борти в рамках передбачуваної військової операції проти України, "Укроборонпром", схоже, не сильно турбують.

Керуючись принципом "політика політикою, а бізнес бізнесом", столичне держпідприємство "Антонов" поставляє ВАЛТ елементи крила і центральної частини фюзеляжу. Не відстають й інші охочі заробити. Запорізька "Мотор Січ" поставляє у Воронеж двигуни, харківський "ФЕД" - кермові приводи, дніпропетровський "Південмаш" - деталі шасі; столичні компанії "Електронприлад" та "Авіоніка" - прилади комутації електродвигунів і контролю теплової роботи системи, а харківське об'єднання "Комунар" - пристрої терморегулювання скління кабіни пілотів та інше обладнання. Всього торік ВАЛТ отримав з України комплектуючих більш ніж на 350 млн грн.

Десятки авіадвигунів ТВЗ-117ВМ і ТВЗ-117ВМА, якими комплектується більшість транспортних і бойових вертольотів у Росії, а також запчастини до них, поставлялися Улан-Уденському авіаційному і Казанському вертолітному заводам.

Окрім ВАЛТ, обладнання з нашої країни продовжують справно отримувати інші російські підприємства, включаючи заводи, що офіційно входять до складу Міністерства оборони РФ. Так, запорізьке ПАТ "Мотор Січ" торік постачало запчастини для двигунів АІ-20 (ними обладнані, зокрема, військово-транспортні літаки Ан-12 і Ан-32, які використовують Збройні сили РФ) 123-й авіаремзавод у Новгороді. А запчастини для капремонту двигунів АІ-24 і Д-36 (останній використовується у військово-транспортних літаках Ан-72) стабільно поставлялися запорожцями на адресу Арамільського авіаремзаводу в Свердловській області. Обидва ці російські підприємства безпосередньо афілійовані з Міноборони РФ.

Крім того, десятки авіадвигунів ТВЗ-117ВМ і ТВЗ-117ВМА, якими комплектується більшість транспортних і бойових вертольотів у Росії, а також запчастини до них, поставлялися Улан-Уденському авіаційному і Казанському вертолітному заводам. Загальний обсяг поставок підприємства В'ячеслава Богуслаєва в Росію торік вимірювався сотнями мільйонів гривень - один тільки 123-й авіаремзавод отримав від "Мотор Січі" обладнання більш ніж на 70 млн грн, а Арамільський - більш ніж на 30 млн грн.

Аналогічні приклади можна привести щодо інших машинобудівних підприємств. У список великих постачальників продукції в РФ входить, наприклад, Дніпропетровський агрегатний завод, що випускає гідравлічне обладнання практично для всіх типів літаків і вертольотів радянського періоду, включаючи військово-транспортний вертоліт Мі-8.

Підприємство з Дніпропетровська, яке зазвичай зараховують в орбіту колишнього голови Севастопольської міської адміністрації Володимира Яцуби, продовжує справно відвантажувати росіянам авіаційні насоси. А одним із його великих клієнтів торік був Казанський вертолітний завод, який, наприклад, нещодавно порадував відомство Сергія Шойгу новою модифікацією Мі-8-МТПР1, що забезпечує придушення радіоелектронних засобів противника.

Ще одним офіційним постачальником цього ж підприємства є Харківське агрегатне конструкторське бюро, яке входить в "Укроборонпром". Харків'яни постачають заводу у Казані гідравлічні агрегати для вертольотів "Ансат" і Мі-38, які вони скромно називають машинами цивільного призначення. Хоча ще в 2014 році холдинг "Вертольоти Росії" пропонував Міноборони РФ оцінити ефективність застосування Мі-38 в бойових операціях. А "Ансат" уже багато років офіційно експлуатується переважно ВПС Росії.

 

Наші інтереси: 

У нас мають зникнути всі ілюзії щодо незалежності України, якою правлять бізнесмени, які покривають бізнесменів. Одні роблять вигляд, що вони щось забороняють, знаючи, що заборону проігнорують, інші роблять вигляд, що вони виконують закони України. Нинішня правляча верхівка та директори таких підприємств, які пов'язані з військовими замовленнями, - це плоть від плоті РФ, яка є продовженням СРСР. Всі вони - на гачку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ці бариги готові продати ворогу мотузок, на якому їх же й повісять.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ці бариги готові продати ворогу мотузок, на якому їх же й повісять.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!