Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Києві почав діяти Центр польського бізнесу

Спецтема:

Незважаючи на кризу в Україні та падіння показників польсько-українського торговельного обміну, економічна співпраця між підприємцями двох країн поглиблюється. Взяти хоча б створення у польській і українській столицях двох нових бізнесових структур.

Наприкінці минулого року у польській столиці було засновано Асоціацію українського бізнесу в Польщі. Основна ціль діяльності Асоціації – допомога українському бізнесу у входженні на польський та західно-європейський ринки шляхом надання юридичного і організаційного супроводу.

А на початку 2016-го у Києві відбулося офіційне відкриття Центру польського бізнесу (Polish Business Center). Його очолив колишній експерт відділу сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Польщі в Україні та Польсько-Української господарчої палати у Києві Бартош Фурман.

Головна мета Polish Business Center – це промоція конкретних польських підприємств, які отримують певні послуги за щомісячну оплату тільки вже не у Варшаві, а безпосередньо у нашому Бізнес-центрі.

Polish Business Center – це цільове Товариство, що його наприкінці минулого року заснувала Польсько-Українська господарча палата з метою представлення господарчих суб’єктів на українському ринку, тобто Center виконує певну роботу на основі угоди з палатою. А ринок над Дніпром сьогодні досить хиткий, тож польські та інші закордонні фірми переживають труднощі, бо ж змінюється законодавство, змінюються умови ведення бізнесу в Україні. Разом з тим, відкриваються також нові перспективи для закордонних інвесторів, - каже Бартош Фурман.

«Польські фірми не знають, як входити на український ринок, з якого боку до нього підійти», - наголошує він.

- Входження на український ринок пов’язане з великими коштами та з великою правдоподібністю зазнати поразки. І для того, щоб зменшити цей ризик, було й створено Polish Business Center. Фірма входить до нас, може отримати асистента - нашого працівника чи працівників, відповідальних за маркетинг. Відтак, фірма протягом року досліджує ринок, дивиться, чи справді корисно їй входити на нього. І згодом стає зрозуміло, чи треба починати діяльність на ринку у повному обсязі, який треба буде мати офіс, які кадри. А може підприємець переконається, що йому ще зарано починати діяльність в Україні чи може не в цей період часу. Тому, завдяки нам людина може вивчити ринок, придивитися до місцевих продуктів та послуг і вирішити що далі, - каже Бартош Фурман.

Словом, одні фірми будуть діяти через нововідкритий Polish Business Center, а інші входитимуть на український ринок через своїх українських партнерів чи знайомих.

- Фірми, які цікавляться співробітництвом з Polish Business Center, власне не мають своїх каналів чи своїх людей в Україні, ми для них – перший суто бізнесовий контакт з цією країною, - каже Бартош Фурман.

Але ж, у сьогоднішній час кризи, військових дій та політичних пристрастей бажаючих прибути на українську землю з власним капіталом чи бізнесом мабуть не аж так багато.

- Незважаючи на таку видимість, бажаючих дуже багато, багато польських фірм хочуть увійти на український ринок, та на жаль, вони не знають як рухатися специфічним, досить перспективним та все ще порожнім, в рамках Європи, українським ринком. Якщо говорити про кошти праці, то в Україні вони нижчі, ніж у Китаї. Тому достатньо лише відшліфувати законодавство в Україні і домогтися його виконання, щоб Україна стала європейським центром закордонних інвестицій. Так що, перспективи величезні, тому фірми не тільки з Польщі, а й з Німеччини, Франції, Голландії усвідомлюють, що ринок відкритий та ємкий.

Але, фірми все ще на щось чекають. Медіа-повідомлення про те, що в Україні триває війна, що реформи нічого не дають, - усе це легко стримує останній крок польського і європейського бізнесу, який сприяв би економічному зростанню в Україні, - каже Бартош Фурман.

Якщо подивитися на сьогоднішню польсько-українську співпрацю, зокрема торгівлю, то маємо мабуть більше мінусів, ніж плюсів?

- Я погоджуюся з тим, що офіційна статистика говорить про стагнацію у ділянці торговельного обміну між Польщею та Україною, але ми не можемо покладатися лише на офіційні дані. Згідно з офіційними даними, українські інвестиції в Польщі складають 50-60 млн. доларів – це дуже малі гроші, але якщо подивимося на неофіційну статистику, то у 2015 році вартість українських інвестицій у Польщі складає більше мільярда доларів. Це, звичайно, український капітал, який надходить до Польщі через такі країни як Кіпр, який, до речі, є найбільшим інвестором в Україні. Так що пожвавлення у польсько-українському обміні - особливо з українського боку - помітне.

Багато українських фірм, що втратили російський ринок, тепер придивляються до торгівлі з Європейським Союзом. Для них там відкриваються шанси, а найближчою зупинкою на цьому шляху є Польща. Тому багато українських фірм відкривають у країні над Віслою свої філії чи офіси, це наростаюча тенденція. Тож, якщо говорити про плюси, то це один з них і українські бізнесмени дуже прихильно дивляться на польський ринок, - каже Бартош Фурман.

Чи справді може так бути, що батько польських реформ, перший міністр фінансів незалежної Польщі, професор Лєшек Бальцерович може стати прем’єр-міністром України чи радником уряду?

- Якщо дивитися на Україну з політичного боку, то все можливо, адже колишній президент Грузії Саакашвілі очолив область, міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, пан Айварас Абромавічус був міністром економічного розвитку і торгівлі України. Так, що сподіватися в Україні можна різного. Лєшек Бальцерович, - це, звичайно ж, видатний спеціаліст, якого цінують не тільки у Польщі, а й у світі. В Україні він відомий як головний реформатор польської економіки початку 90-х років. Тож, коли йдеться про українську сторону, то це можливо, але я не знаю пана Бальцеровича і не можу з ним поговорити на цю тему. Якби українцям вдалося залучити такого формату економіста до співпраці, принаймні в ролі радника, то Україна могла б багато в чому виграти, - каже Бартош Фурман.

При Вашому Polish Business Center у Києві буде створено також Медичний центр. Кому служитиме такий медичний заклад?

- Українська служба охорони здоров’я вже багато років переживає період застою, недоінвестування, відсутності відповідного обладнання, брак кадрів відповідного рівня. Тому в Україні існує, так би мовити, така галузь економіки, як медичний туризм. Люди, які не вірять у місцеву медичну систему, здебільшого виїжджають на лікування, операцію чи навіть до санаторіїв у Туреччину чи в Ізраїль. А Польщу, де особливо приватні поліклініки, зокрема й завдяки Європейського Союзу, на високому рівні, наприклад, кардіохірургія, знають менше. Тому ми й вирішили запропонувати українцям також і польське лікування – приватні поліклініки на українському ринку. Медичний центр буде також посередником між українськими пацієнтами і польськими шпиталями.

Необхідно також збудувати у Києві чи під Києвом польську поліклініку і йдеться також про популяризацію польської медицини серед місцевих громадян, - каже Бартош Фурман.

Polish Business Center прагне активно співпрацювати з відділом сприяння торгівлі та інвестиціям Посольства Польщі в Києві. У квітні, наприклад, буде проведено конференцію і зустрічі B2B у Харкові, а разом Польсько-українською господарчою палатою подібний форум відбудеться цього ж місяця у Дніпропетровську. Такі ж заходи проводитимуться в інших регіонах України.

«Маю надію, що разом нам вдасться зблизити польський і український бізнес, щоб наш торговельний обмін зростав, а не спадав, як подає офіційна статистика», - наголосив у розмові з Українською службою Польського радіо Бартош Фурман.

Володимир Прядко

Наші інтереси: 

Економіки Польщі і України разом зможуть перевершити стару європейську економіку. Треба діяти спільно з поляками.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи