Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

80-річний тернополянин розробив бізнес-план переробки відходів у гумус і продав його американцю

За словами автора ідеї, для безперебійного виробництва основної органічної речовини ґрунту необхідно 150 тонн сміття у день, десять гектарів землі, сортувальна машина, трактор з екскаватором і бульдозером, вантажівка, механізм для обробітку ґрунту і 30 працівників, пише Вільне життя. 

«П'ять гектарів поля треба засіяти культурами, які дають багато зеленої маси, наприклад, амарантом, вико-мішанкою, гірчицею чи люцерною, - розповідає Богдан Березович. - На другій половині поля необхідно сформувати 60 ділянок для компостних куп, які будуть поступово закладатися шарами зеленої маси й сміття, поливатися водним розчином біопрепаратів і засипатися землею». 
Як зазначає автор бізнес-плану, процес повного перетворення відходів у гумус триває 1,5-2 місяці і при цьому не забруднює довкілля. «На першому етапі вбиваються патологічні бактерії при температурі 65 градусів, - розповідає фахівець. - Через 2-3 тижні запускаються каліфорнійські черв'яки, які швидко розмножуються і за тиждень-два переробляють масу у гумус». 

Ефективність запропонованого методу утилізації органічних відходів 80-річний тернополянин перевірив на власному досвіді. «Кілька років тому втілив ідею на своєму городі й отримав 200 кілограмів гумусу, який продав по 12 гривень за кілограм», - розповідає Богдан Євстахович. - Було б мені років 40 поширив би свій експеримент за межі дачі». 

Згідно з підрахунками тернополянина, переробляючи щодня 150 тонн сміття, можна щомісячно заробляти 220 тисяч гривень. 
«Завод працюватиме на власному газі, а згодом зможе отримувати додатковий дохід від продажу черв'яків (колись таких розводили в спеціальних радгоспах), витяжки гумінової кислоти, паливних брикетів, стінових блоків…», - підкреслює фахівець. 
Богдан Березович також пропонує переплавляти поліетилен у спеціальних автоклавах і використовувати для виробництва будівельних блоків. До того ж тернополянин обґрунтував доцільність будівництва не тільки заводу з виробництва гумусу, а й залізобетонного та тепличного комбінату поруч. 

У Тернопільській міській раді вважають, що в Україні жодну "сміттєву" ідею реалізувати неможливо, оскільки нема необхідного закону.

Наші інтереси: 

Пройде трохи часу, і за сміттям будуть полювати як цінним ресурсом і джерелом збагачення.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи