Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Intermarium-TV – телемережа демосів, або постіндустріальне телебачення 3.0

Категорія:

Спецтема:

Сучасне індустріальне телебачення створює ілюзорний світ. Це «криве дзеркало» і «глушилка» для заглушування поточної реальності. Постіндустріальне TV 3.0 відкриває вікно в реальний світ – зі справжньою історією, живими людьми, актуальними проблемами і шляхами їх розв’язання.

160412-tv.jpg

Телемережа продуктивного спілкування
Телемережа продуктивного спілкування

Перехід людства до постіндустріальної формації докорінно змінює все наше життя, в тому числі й такий важливий його компонент як телебачення.

Від мегамашини до соціального організму

Сутність індустріальної та постіндустріальної суспільно-економічних формацій описано у статті Індастріал, ультраіндастріал, постіндастріал – що це таке?

Якщо стисло, то індастріал – це соціальна мегамашина, «великий конвеєр», в якому людина є лише «живою гайкою», це ментальне і економічне рабство.  

Ультраіндастріал – це той же самий «конвеєр», тільки посилений комп’ютеризованими технологіями.

Натомість постіндастріал – це докорінне заперечення індустріального рабства і перетворення людини на самодостатнього, вільного творця, а суспільства – на структурований соціальний організм.

Від індустріального Web 1.0 до постіндустріального Web 3.0

Усвідомлення факту закономірної зміни суспільно-економічних формацій дозволяє зрозуміти еволюцію Інтернету:

  • Web 1.0 – це індастріал,
  • Web 2.0 – це ультраіндастріал,
  • Web 3.0 – це постіндастріал.

Докладніше: Що таке Web 3.0: пояснення за 5 хвилин зі схемами і музикою.

Ця ж сама закономірність властива і для еволюції телебачення.

TV 1.0 – індустріальна «гра в одні ворота»

Індустріальне телебачення – це, умовно, телевізійний центр, який транслює передачі для пасивних глядачів. Все вирішує телецентр, глядачі ні на що не впливають. Діяльність телецентру відбувається за жорсткими внутрішніми планами і сценаріями. Діяльність телецентру дуже дорога, до неї залучається багато людей різних спеціальностей.

TV 2.0 – ультраіндустріальна ілюзія «демократії»

Усе те ж саме, за винятком імітації зворотних зв’язків під виглядом SMS-голосувань, опитувань, дзвінків у студію, коментарів на сайтах. Діяльність телецентру відбувається за тими ж самими жорсткими сценаріями, глядачі ні на що не впливають.

Ілюзія наявності зворотного зв’язку дозволяє телецентру розширювати аудиторію, посилювати зомбуючий ефект, а також  підзаробляти на платних «голосуваннях». Зрозуміло, що реальні результати «голосувань» не мають для телецентру жодного значення – він визначає переможців згідно зі своїм сценарієм, а не думкою натовпу.

TV 3.0 – телемережа громадських і приватних телецентрів

Сучасні технології дозволяють організованим групам користувачів виступати в ролі самодостатніх міні-«телецентрів», які генерують власний контент і взаємодіють з тими, з ким вважають за потрібне.

У результаті виникає вільна мережа вільних «телецентрів» – телемережа. «Вузли» цієї телемережі спеціалізуються на певній тематиці, взаємодіють з іншими «вузлами», створюють спільні проекти, допомагають один одному.

Intermarium-TV – телемережа демосів Міжмор’я

Зародки постіндустріальної формації існують у всьому світі. Нова цивілізація виникне тоді, коли вони об’єднаються в системну цілісність.

Найкращі умови для народження нової системи сьогодні об’єктивно існують на території між Чорним і Балтійським морями. Це дозволяє стверджувати, що системний перехід до постіндастріалу здійснить цивілізація Міжмор’я.   

Першим етапом буде формування демосів – організованих груп однодумців, у яких «всі знають всіх» – див.: Демос – універсальна організаційна структура постіндустріальної екомережі Міжмор’я. Важливим чинником їх синергетичної взаємодії буде телемережа Intermarium-TV.

Як працює телемережа Intermarium-TV

Телемережа забезпечує живе спілкування між демосами з метою знайомства, налагодження дружніх стосунків у сферах науки, культури, політики та бізнесу, проведення нарад, дискусій, «круглих столів», конференцій, «мозкових штурмів». Якщо здійснюється відеозапис телемостів, то на його основі можна робити власний відеопродукт новинного, навчального, аналітичного, розважального спрямування.

Отже, функції телемережі:

  1. Проведення телемостів між демосами, в тому числі з прямою трансляцією і відеозаписом.
  2. Створення демосами власного відеопродукту на основі окультурення відеомонтажем згаданих відеозаписів, причому кожен демос може представити власну інтерпретацію тієї ж самої події. 
  3. Інтернет-обговорення відеосюжетів і відеофільмів, ігрова змагальність, голосування, формування рейтингів, визначення переможців та їх преміювання.
  4. Обмін передовими досягненнями і вироблення стандартів якісного TV 3.0.
  5. Навчання і консультації щодо постіндустріального телебачення, формування проектів і груп за інтересами.
  6. Популяризація Intermarium-TV та його системний розвиток.
  7. Сприяння інвестиціям у проекти телемережі.   

Чим це відрізняється від розмов Скайпом?

Демос – це не окрема людина, і навіть не компанія добрих знайомих. Це організована за чіткими правилами структура, спроможна рости і множитися.

Нагадаємо, що мінімальний демос складають 5 осіб, які розподілили між собою 5 базових функцій:

  • голова,
  • скарбник,
  • суддя,
  • радник,
  • захисник.

Організаційна структура Міжмор’я має 7 рівнів:  

  • 1) засновник,
  • 2) рій,
  • 3) сотня,
  • 4) полк,
  • 5) кіш,
  • 6) республіка,
  • 7) цивілізація (співдружність республік).

Докладніше – у статті Біосоціальні пропорції в екомережі «Міжмор’я»: досліджуємо принципи ефективної самоорганізації.

Спілкування демосів – це спілкування відповідальних і цілеспрямованих людей. Коли ми бачимо перед собою членів демосу, то чітко розуміємо:

  • з демосом якого виду маємо справу – територіальним (громада), діловим (проект) чи за інтересами (хоп);
  • яка в нього модель організації – лідерська чи колективна;
  • якого рівня цей демос – рій, сотня, полк, кіш чи республіка;
  • яку функцію виконує кожен співрозмовник – голови, скарбника, судді, радника чи захисника.  
  • у якому стані перебуває демос – він уже сформований чи тільки формується.

За такого підходу спілкування відбувається між людьми рівними між собою і компетентними. Голова демосу може познайомитися з головою, скарбник – зі скарбником, суддя – з суддею, радник – із таким самим радником, захисник – із захисником. Відтак спілкування стає структурованим і цілеспрямованим, а тому цікавим і продуктивним.

Як ми вже знаємо, постіндустріальне суспільство саме генерує потрібні ресурси – див.: Ресурси постіндустріальної цивілізації: звідки їх брати? У даному випадку йдеться про генерування нової системної якості. Це вже не просто співпраця, а синергія – стрибкоподібне посилення один одного і системи в цілому.   

Ласкаво просимо в реальність!

Індустріальне телебачення створює ілюзорний світ, який зазвичай не має стосунку до нашого реального життя. Це телебачення є концентратором негативу з усього світу, воно нас залякує катастрофами і примушує перейматися подіями, на які ми не можемо вплинути. В результаті глядач відчуває себе «гвинтиком», від якого в цьому світі нічого не залежить – і це пригнічує. Індустріальне телебачення – це наче «криве дзеркало» і «глушилка» для заглушування інформації про поточну реальність.

Постіндустріальне TV 3.0 відкриває вікно в реальний світ – зі справжньою історією, живими людьми, актуальними проблемами і шляхами їх розв’язання. Це телебачення, яке твориться світлими людьми для світлих людей. 

До праці, друзі!

Стартап Intermarium-online розпочинає формування постіндустріального телебачення Intermarium-TV – телемережі демосів Міжмор’я. Ось наші перші кроки:

Стежте за новими статтями і телемостами!

Долучайтесь до роботи! Підтримуйте справу щедрими дарами!

Наші інтереси: 

Нове телебачення – найпотужніший інструмент творення нового світу. Intermarium-TV – це очі, вуха і уста цивілізації Міжмор’я.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дуже важливим відкриттям є встановлення зв’язку між технологіями 1-2-3 і суспільно-економічними формаціями.

Ми наближаємось до простого і цілісного уявлення про тісний зв’язок між розвитком технологій і суспільства.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дуже важливим відкриттям є встановлення зв’язку між технологіями 1-2-3 і суспільно-економічними формаціями.

Ми наближаємось до простого і цілісного уявлення про тісний зв’язок між розвитком технологій і суспільства.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!