Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Афганський досвід для успіху в АТО від начальника розвідки дивізіону в Афганістані

Категорія:

Спецтема:

Лист ветерана війни в Афганістані, начальника розвідки дивізіону в Афганістані, полковника у відставці Валентина Депта. Він пропонує оточувати населені пункти щільним кільцем так, щоб і городами з нього ніхто не міг виповзти. Командування АТО помилково бореться за оволодіння «пануючими висотами», начитавшись військових букварів.

Ось, що він написав у своєму листі до редакції видання Inform Napalm:

Я учасник бойових дій в Афганістані. Воював на посаді начальника розвідки дивізіону. Входив до складу групи з розробки та реалізації бойових операцій по оптимальному вирішенню бойових завдань у складі розвідувальних підрозділів 201 МСД. У результаті досвід групи дозволив виробити техніку злагодженого застосування вогневих засобів і підрозділів у досягненні успіху в боях часто над переважаючими силами противника.

Хочу підкреслити, що за останні півроку моєї участі в цій групі не загинув жоден солдат. Були випадки, коли ми захоплювали зненацька опорні пункти душманів без єдиного пострілу. Малоймовірно, що сили АТО підійдуть до цієї технології навіть до кінця звільнення Донбасу. 

Упевнений, що як мінімум 70% втрат, як в Афганістані, так і в АТО Донбасу пов'язані з відсутністю досвіду ведення бойових дій, низьким рівнем професіоналізму (особливо вищого керівництва), а також в ігноруванні своїх переваг і слабких сторін противника при плануванні бойових операцій. 

Готовий особисто брати участь в бойових операціях і реалізувати досвід в реальній бойовій обстановці. Багато простих секретів бойового успіху давалися ціною життя моїх бойових друзів та досвідом нелегких випробувань у понад сотні бойових операціях і розвід-рейдах. Всі статути й настанови ЗС написані для війни з досвіду великих військових операцій, і абсолютно не підходять до умов АТО. Я впевнений, що всі основні позитивні досягнення нашої армії в АТО були отримані завдяки креативним ідеям. 

Керівництво АТО веде бойові дії проти ополченців шляхом звільнення території, поступово стискаючи кільце оточення, зосередивши свої зусилля на звільнення населених пунктів, де сконцентровані основні сили ополченців. Цей варіант вигідний більше ополченцям, тому що вони можуть ховатися за мирними жителями і використовувати житлові будинки як опорні пункти. В таких умовах сили АТО позбавлені своїх переваг в артилерії, авіації і бойовій техніці. Аналогічні операції із зачистки населених пунктів в Афганістані завжди супроводжувалися серйозними втратами в військах, загибеллю мирних жителів і руйнуванням кишлаків. 

Дуже просто змінити ситуацію на свою користь

1. Виманити ополченців з міст шляхом зміни напрямку головного удару. Тобто в першу чергу завойовувати не міста, а дороги. На дорогах практично немає густонаселених кварталів, і наші війська мають явні переваги в артилерії і бронетехніці. Як тільки сили АТО почнуть захоплення блокпостів, ополченці змушені будуть висилати з міст свої резерви в допомогу блок постам - і тут наша артилерія і "гради" можуть розстрілювати ці колони на дорогах і відкритій місцевості при їх підході. І вже наші підрозділи можуть влаштовувати засідки на ополченців. 

2. Ключовий трасою є шосе Харків-Ростов. Опанувати трасу набагато простіше, ніж Донецьк чи Луганськ. Розставивши ланцюг блок постів і опорних пунктів на трасі, сили АТО повністю перехоплюють стратегічну ініціативу і одночасно перекриває доступ з РФ потоку підтримки ополченців. Траса розбиває угруповання ополченців на дві частини. 

3. Відвойовуючи дороги вже далі на захід і схід, сили АТО відберуть у ополченців переваги маневру і забезпечення бойових дій по всій зоні АТО. При цьому ополченці в населених пунктах послідовно опиняться в повному оточенні. 

4. Звільнення населених пунктів за принципом Слов'янська - згубно для мирних жителів і сил АТО. Якщо ополченець має впевнений коридор для відступу, він буде відстрілюватися до останнього патрона, а потім спокійно сяде у відібрану у людей машину і поїде в наступне місто, залишаючи за собою зруйновані квартали і вбитих жителів. В наступному місті історія повторюється.

Коли в Афганістані ми зрозуміли помилку даного підходу, змінили тактику. Населений пункт охоплюється в повну облогу щільним кільцем так, щоб і городами з нього ніхто не міг виповзти. В цьому випадку - відсутності можливого порятунку - однозначно у ополченців почнеться паніка «рятуйся, хто як може». Вони спробують групами вирватися з міста і природно потраплятимуть у підготовлені силами АТО засідки. Залишки просто здадуться. З досвіду Афганістану більше 2 тижнів душмани облогу не витримували. 

5. Поки ополченці володіють комунікаціями (дорогами) в зоні АТО, у РФ є природний шанс ввести контингент військ, і ці війська безперешкодно за 1 день дійдуть від Луганська до Донецька. Повне повторення Кримського варіанту. 

6. Командування АТО помилково бореться за оволодіння «пануючими висотами», начитавшись військових букварів. Коли нема єдиного фронту і видимість противника краще забезпечується безпілотниками і супутниками, а не прямою видимістю з гори, в цих умовах природно важливість панівної висоти має значення для тих, хто на ній гине. На цих висотах нема густонаселених кварталів, хай з міст туди вийдуть ополченці, а сили АТО будуть їх розстрілювати артилерією і "градами". 

7. Необхідно відвести від Російського кордону в зоні АТО на віддаль 10-20 км всі підрозділи та прикордонників, яких обстрілюють російськими "градами", створивши таким чином буферну зону. І хай в цю зону заходять ополченці і гинуть від обстрілів уже наших "градів". Після звільнення Донбасу буферна зона втратить свій статус і прикордонники повернуться на географічний кордон. 

8. Добре запам'ятав слова свого наставника в Афганістані: «Забудь все, чого вчили в училищі і військах, вчись у бойових товаришів, переймай досвід, і тоді виживеш і будеш успішним в бою». Професійного рівня в Афганістані командири взводів досягали за півроку, командири рот - за  1 рік, командири батальйонів за 2 роки. Вищий командний склад був адекватним лише в тому випадку, коли до планування бойових операцій залучалися досвідчені командири рот. Таким чином, здійснювався зворотній зв'язок, і тоді бойові операції проходили без втрат.

Повагою солдатів і успіхом в бою користувалися командири, які при отриманні бойового завдання могли жорстко відстояти свої вимоги повного забезпечення підтримки з боку артилерії, авіації, саперних підрозділів та обов'язкової готовності маневреного резерву прийти на виручку і забезпечити при необхідності вихід підрозділу з-під удару. 

9. На жаль, з об'єктивних причин до аналізу роботи нашої групи в Афганістані був обмежений доступ. І багато учасників бойових дій не володіють тими технологіями проведення бойових операцій, які досконально відпрацьовувала наша група. Тому напрацьовані в боях технології не застосовуються Української Армією в АТО. Російське ГРУ має багату інформацію і активно використовує цей досвід на Донбасі. Внаслідок цього дії Українських військ абсолютно прогнозовані і часто наші підрозділи потрапляють в розставлені пастки бойовиків.

Некомпетентність і відсутність професіоналізму в керівництві АТО та Збройних Сил України межують із злочинною халатністю, що спричинила безглузду загибель українських солдат і мирних жителів, а також зруйновані міста, втрачені літаки і розбазарений бюджет країни. Подібні дії мають і політичний характер, оскільки посилюють антиукраїнські настрої на Донбасі. 

10. Чи вийдуть батальйони на Хрещатик після звільнення Донбасу? Я думаю, що так. Потрібно розуміти відчай солдата, який втратив в бою свого друга, що загинув унаслідок зрадницького байдужості керівництва АТО. Їх вимогою буде не люстрація, а відкритий суд над генералами-зрадниками. 

Відпрацьовані в Афганістані бойові технології досить прості для розуміння розсудливого ​​військового керівника. А також їх легко можна застосовувати в АТО. Оскільки мої звернення до керівництва АТО залишилися без відповіді, впевнений, що раціональна громадська думка зможе позитивно вплинути на хід подій. 

З повагою і любов'ю до Українського народу, Валентин.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи