Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Балога: Класичний клан – це клан президента. А у нас маленький кооператив – кланчик

Спецтема:

Конфлікт, який виник між "Правим сектором" і міліцією, тягнеться вже більше року. І було зрозуміло, що, якщо міліція воює з "Правим сектором", а "Правий сектор" воює з міліцією, то рано чи пізно будуть проблеми.

За останні два тижні лунало декілька версій того, що сталося у Мукачевому. У тому числі і ті, що стосувалися вас. Якою є ваша версія?

– Відповідь дуже проста.

Про те, що буде зустріч Ланьо з "Правим сектором" я знав ще в четвер. Розуміючи, наскільки гарячі хлопці в "Правому секторі" і наскільки недалекий цей народний депутат, треба було зробити все, щоб ця зустріч не відбулася. Якщо ви хотіли говорити, то йдіть у поле, в ліс і розмовляйте. Бийтесь кулаками, бийтесь дубинками – чим хочете.

– Чому ви тоді не вийшли публічно і не сказали, що в Мукачевому будуть розборки?

 – Таких зустрічей по Україні сьогодні може бути сто... Я навіть у страшному сні не міг собі уявити, що у тихому, мирному місті буде така стрілянина, що будуть гранатомети, що з боку Ланьо буде 100 чоловік зі зброєю і міліція...

Я хвилювався, думав, що будуть морди бити. Але я не думав, що їм дадуть можливість приїхати з Ужгорода повністю озброєними. Я не вірив у це!

У чому полягав конфлікт між "Правим сектором" і Ланьо?

– Версій є багато. Але якщо ця зустріч відбулась між ними у Мукачево... По версії Ланьо, він їх запросив на каву (сміється). Можливо, кава і була, але схоже, вони пану Михайлу наступали на п’яти.

Версія "Правого сектора" полягає у тому, що вони не давали йому займатися контрабандою. Ви, як людина, яка живе на Закарпатті, яка знає, що відбувається і як, маєте про це знати.

– Однозначно. Питання про контрабанду Балога піднімає уже при новій владі цілий рік.

Яким саме чином? Щось не було чути вас цілий рік.

– Я про це неодноразово писав на своїй сторінці у Facebook. 

Я також особисто неодноразово звертався до Президента і казав, що необхідно змінювати начальника міліції, тому що він мишей не ловить. І взагалі - ненадійна людина.

Хочу зауважити, що я декілька разів звертався до Президента. Але цю людину з посади так і не зняли.

І не стояло питання, що ми когось пропонуємо. Ми хотіли тільки одного: дайте з будь-якої області України іншу людину, яка зможе навести порядок в області. 

Насправді, конфлікт, який виник між "Правим сектором" і міліцією, тягнеться вже більше року. І було зрозуміло, що якщо міліція воює з "Правим сектором", а "Правий сектор" воює з міліцією, то рано чи пізно будуть проблеми. Але я ніколи б не подумав, що там буде трикутник – міліція, бандити і "Правий сектор".

– Ви говорите про голову обласного МВС Шаранича? Наскільки розповідав ЗМІ Іван Волошин, перший заступник мера Ужгорода, у вас з Шараничем конфлікт, доволі довгий. Він колись заарештовував ваш літак, коли ви ще були главою Секретаріату президента. Відправляв повістку у справі про замовне вбивство. Розкажіть про ваші взаємовідносини з цією людиною. Є конфлікт чи немає?

Конфлікт є, але не по тих питаннях, що ви назвали.

У 2004 році були довибори голови міської ради, які виграв Балога Віктор Іванович. Але результат Балоги написали (Ернесту) Нусеру, а Нусера результат написали Балозі, тобто поміняли прізвища.

О 12 годині ночі оголосили про перемогу Нусера, а о 4 ранку місце зберігання бюлетенів було спалено. Тобто це було якесь абсолютне беззаконня і свавілля, якого країна ще не бачила. 

І цю роботу проводив тодішній начальник УБОЗ Шаранич. Я ще тоді заявив, що ця людина має не тільки піти з посади, але сісти за грати, тому що вона скоїла злочин - сфальсифікувала вибори.

Протягом місяця країни Євросоюзу додавили Кучму і він попросив Нусера піти з посади. А Шаранич тихенько потрапив у центральний апарат і дочекався, коли знову його можуть підняти.

В 2005 році, вже після того як відбулась революція, знов звідкись взявся Шаранич.

Його запропонував тодішній міністр Луценко, хотів його поставити начальником УВС. 

Я тоді пішов на прийом до президента Ющенка і кажу: "Як таке може бути, щоб така людина, яка займалася фальсифікацією виборів на посаді начальника УБОЗ, може пропонуватися міністром МВС на посаду начальника УВС?".

– Хто проштовхував Шаранича на посаду цього разу? Ви ж знаєте, що його призначили за чиєюсь квотою.

Так, за квотою "Народного фронту". І зараз його хочуть підвищити. Якби був хоча б страх перед народом, то могли б хоча б в резерв поставити, а не зразу.

– Тобто ви хочете сказати, що у Авакова за ситуацію, що склалася на Закарпатті є особиста відповідальність?

Однозначно. Можете від мене це написати.

 Ви хочете сказати, що він покриває контрабанду в регіоні?

Якщо говорити про контрабанду, то на це треба дивитися ширше: 95% контрабанди - це імпорт. Це iPhone, це дорогі бренди, це парфумерія, це квіти, це декоративні дерева, електроніка… І гроші, звичайно, в бюджет від ввезення всього цього в країну не платяться. А ми з вами говоримо про невеличку частку експертної статті цигарки. І давайте на цьому зупинимось.

Що таке контрабанда цигарок?

На Закарпатті, на Львівщині на кордоні стоять прикордонники. На підступах всюди міліція, якої, наприклад, в області 5 тисяч. І скажіть, чи може хтось везти цигарки, якщо він не в змові з міліцією і прикордонниками? 

Умовно кажучи, ми хочемо провезти сигарети. Ви домовляєтесь з прикордонником, але вам треба домовитись і з міліцією, щоб потрапити з пункту А в пункт Б. Це ж логічно, це просто.

А тепер скажіть: хто призначає прикордонників в Закарпаття або в будь-яку іншу область? У Києві, Прикордонна служба. Хто призначає начальника УВС? Міністр призначає. Під ким прикордонники? Мабуть, під Аваковим.

То якщо ми розуміємо, що пройти кордон неможливо без прикордонників і міліції, тоді які можуть виникати питання до будь-кого, крім тих, хто з ним у змові? Хто з ним сьогодні в змові? Шаранич дружить з Ланьо, з Лунченком (народний депутат від Народного фронту – УП), це ж одна команда.

– Роль Лунченка в цьому яка?

Я припускаю, що координує. Це його квота. Він координує роботу Ланьо.

– Тобто ви зараз стверджуєте, що Закарпатську область віддали "Народному фронту".

Так, віддали прем’єру.

– Ви зізналися, що фінансували "Правий сектор"... Але перед цим говорили, що ні. Чому?

Я сказав, що я не фінансував після революції "Правий сектор". Але я їх фінансував під час революції, я фінансував і Майдан. Возив і каски, і протигази...

– Про які суми йдеться?

Не мільйони. Мільйони ми даємо на 128-му бригаду. От туди ми всі скидаємось, по всій області друзі скидають. І туди йдуть великі гроші. Особливо перед Дебальцевським котлом – січень, грудень. А я сказав, що ми допомагали "Правому сектору" під час Майдану, однозначно.

– Які у вас стосунки з Ярошем?

Він зустрівся зі мною, перший раз ми познайомилися під час Майдану. І кожен день ми зустрічалися – чисто робочі стосунки. А після Майдану ми зустрілися в парламенті, коли він ще ходив на засідання. А зараз от бачилися, коли він приїздив на Закарпаття.

– Ви знаєте особисто цих людей, які брали участь в цьому конфлікті з Ланьо?

 Нікого.

– Але ж ви раніше фінансували закарпатський "Правий сектор"?

Не перекручуйте. Я фінансував під час Майдану.

– Чому тоді ви зголосилися бути переговірником? 

А як могло бути інакше? Як я міг відмовитися? Йшлося про життя людей!

Я дякую Богу, що я був недалеко і що мене попросили туди піти. Якщо б я туди не пішов, я впевнений, що було б набагато більше жертв – як з однією сторони, так і з іншої.

 – Окрім Шаранича, у вас також конфлікт із Ланьо. Розкажіть про причину конфлікту з Ланьо? Він дуже відверто про вас висловлювався, сказав, що ви ракова пухлина Закарпаття.

Суть непростої історії полягає у тому, що ми живемо в одній області, але по-різному заробляємо собі на життя.

– І вам тісно. Ви не можете поділити сфери впливу.

Які сфери впливу? Нам немає чого ділити – у нас різні інтереси. Я не хочу абсолютно нічого про цю людину говорити, бо я вважаю, що забагато честі.

– Але він був у вашій партії колись. Тобто ви помиляєтесь в людях?

Я так само, як і ви, помиляюсь. Немає в житті людей, які б не помилялись.

– Але ж ви були бізнес-партнерами.

- Ніколи. Про який бізнес ви говорите? У мене в родині системний бізнес: цегляний завод, супермарети, сільське господарство. Який бізнес у Ланьо? Його бізнес – контрабанда сигарет.

– Нормальну людину ви взяли до себе в партію

Я вибачаюсь, ми всі помиляємось. Але коли ви кажете, що ми бізнес-партнери, мені гидко.

– Він давав гроші на фінансування "Єдиного центру"?

Які гроші?

– Чому ви взяли його в партію?

Він пройшов по мажоритарці. Під нашим брендом, так, але по мажоритарці!

– Історія, яку розповідають джерела і співрозмовники "Української правди", як у правоохоронних органах, так і в інших батальйонах, приблизно така: ви були бізнес-партнерами у цьому непростому бізнесі контрабанди цигарок, потім ваші шляхи розійшлися, коли Ланьо пішов з партії, а потім ви не могли поділити ці контрабандні потоки.

Якщо ви це напишете, то я на вас у суд подам (сміється). Тому що для того, щоб такі речі говорити, то для того треба мати або Бога в серці, або мати фактаж.

Скажу вам так, я ніколи в житті, Бог знає, не був причетний до цього специфічного бізнесу. Це перше. І друге: я ніколи за такі речі не думаю, бо в мене є діти, в мене вже є онуки, слава Богу, і я знаю, що це гріх.

– А вам знайомі такі люди, як Вася Принц, Деркач? Це люди Ланьо, які займалися контрабандою в Закарпатті і яких посадили нібито через вас. Через що між вами і виник конфлікт

Я не знаю про прізвища, але скажу вам так: перевезення сигарет, перевезення громадян Індії, Пакистану, китайців, виробництво і збут наркотиків це те, чим має займатися силовий блок з ранку й до вечора.

Якщо таку ситуацію створили в області з центру, то я вважаю, що потрібно всіх, кого підозрюють, затримати.

З кого потрібно зняти імунітет – зняти імунітет, але перед законом усі повинні бути рівні. Бо сьогодні, мені здається, більше піару і розмов про те, які ми сильні - вертольоти літають, техніка їздить. Але бандити як ходили, так далі й ходять, як збували, так далі і збувають ці наркотики.

Потрібна робота, а не популізм. Я би був радий, щоб усіх контрабандистів України, не тільки Закарпаття, пересаджали. Що по експорту, що по імпорту. Всіх тих, хто займається виробництвом і збутом наркотиків, щоб не те, що посадили, а щоб розстріляли. Ввести статтю і розстріляти всіх, хто цим займається. Бо майбутнього наша нація не має, якщо ми даємо можливість під "кришуванням" міліції займатися виробництвом і збутом наркотиків.

А Львівська, а Луганська область – не те саме? А в Донецькій і Луганській областях зараз немає контрабанди? Не можна порівняти рівень контрабанди на Донбасі і рівень контрабанди на Закарпатті сьогодні. Не можна! 1 до 100.

– Але вибухнуло чомусь в Закарпатті.

Вибухнуло, тому що створили цю ситуацію штучно із Києва.

– Хто?

Якщо Шаранич отримав підвищення, то хто міг створити цю ситуацію?

– Ви вважаєте, що ця ситуація була використана для того, щоб Шаранич отримав кадрове підвищення?

Ні, не так звучить питання. Ви допускаєте, що ці хлопці з "Правого сектора" могли проїхати, до зубів озброєні, до Мукачевого 45 км і щоб їх ніхто не зупинив?

Ви питали Шаранича, чому так відбулося, що вони їм дали заїхати в Мукачеве? Чому їх тільки на зворотньому боці ловили, коли вони вже звідти йшли? А чого ж вони їх в ту сторону не ловили? А чому вони їхню базу не закрили? Чи вони не знають, де їхня база? Чи вони не знають, яка у них зброя?

 Міліція все знала. Я спочатку вважав, що це тільки спецоперація Шаранича.

-– Спецоперація для чого?

Для того, щоб їх там закрити.

Але коли я зрозумів, що ситуація полягала не в тому, щоб їх там закрити, а ситуація полягала в іншому. Їх добре прорахували, їхню ментальність – і "Правого сектора", і Ланьо. Вони вважали, що їм треба дати піти з усією викладкою зброї, там точно будуть сутички. Ці всі їх розстріляють – ланьових, а міліція потім тих розстріляє.

Після чого приїжджає президент на Закарпаття і каже: "Вводимо АТО і наводимо порядок". А після того вводиться військова адміністрація.

– Для чого це потрібно?

Для того, щоб залякати людей і тоді владі буде легше йти на вибори, бо налякані люди завжди голосують за владу з надією, що вона поверне спокій. А як ще може перемогти влада, за якої народ збіднів утричі?

– Під владою кого саме ви маєте на увазі?

Всі, хто сформував коаліцію і делегував своїх людей у виконавчу владу.

– Чекайте. Ви говорите про те, що це кришує Аваков. Аваков – це "Народний фронт". А тепер ви говорите, що нібито це було потрібно президенту. При чому у мене ще питання 2014 року – на дострокових виборах ви фактично йшли від БПП. Точніше ви йшли самовисуванцем, але за підтримки БПП.

А, може, навпаки? Може, вони йшли за підтримки Балоги?

– Розкажіть про ваші домовленості.

Я скоригував вашу позицію: не я йшов за їхньою підтримкою, а вони йшли за моєї підтримки. За нашої командної підтримки.

– У вас були домовленості з президентом, що ви забезпечите спокій в Закарпатській області?

Ні.

– Які були домовленості?

У нас були домовленості підтримати його на виборах – президентських, парламентських. Що ми і зробили – і підтримали.

– В обмін на що?

Ні на що. А що потрібно Балозі від Порошенка? Я самодостатня людина.

– Чому ви не пішли?

Тому що я не бачу перспективи у цієї політичної сили. Вона мені нагадує "Нашу Україну", коли Віктор Андрійович зібрав усіх, кого не можна було збирати. Він також зробив цю помилку. Не можна зібрати разом ментально різних людей. Я не буду переходити на персоналії, але мені було дискомфортно прийняти пропозицію зайти в фракцію.

– Але в публічній площині з’явилося тоді невдоволення тим, як це ви візьмете у фракцію балог, цього не можна робити, Луценко почав відхрещуватися. Такий сімейний клан…

Якщо ви кажете "сімейний клан", тоді всі виборці Закарпаття в клані. Бо я ж йшов не за списком БПП, мене обирали люди.

Моя позиція така: я не йшов на поводу ні в Ющенка, ні в Януковича і не збираюся йти на поводу в сьогоднішнього Президента.

– Ви не будете співпрацювати з Порошенко на місцевих виборах?

Не буду. Я ж вам сказав, що я відмовився йти разом на місцеві вибори.

– У чому полягала ваша підтримка: ви давали людей, фінансували кампанію?

Ми не фінансували кампанію. Ми давали людей у комісії, займалися агітацією.

– Будете висувати своїх кандидатів на місцеві вибори?

Так.

– Закон дуже хитрий і складний. Ви не боїтеся, що не подолаєте 5%-ий бар’єр?

Ми виграємо вибори в Закарпатті.

– На Закарпатті у вас дійсно немає фактично політичної конкуренції….

Так не буває. Чому немає конкуренції? Ми що, її напалмом випалили? Хай до людей ідуть, хай людям допомагають і буде конкуренція. Вони ж ніхто не хоче співпрацювати з людьми, ніхто не хоче допомогти людям.

– Тому що ви там уже багато років. Дивіться, у 2012 році ви домовилися з Порошенком, в 2014 домовилися з Порошенком...

У чому суть питання? Якщо нас підтримують закарпатці, а їх не підтримують, то в чому питання? А чому у Вінниці підтримують Порошенка?

– Тому що там є фабрика.

То хай забере з Липецька один Roshen і поставить на Закарпатті, тоді його будуть підтримувати. Хто заважає? Хай перевезе його, втратить на логістиці і все, ми всі будемо його цілувати, і всі будуть його підтримувати, а не Балогу.

– Ви відмовляєтеся ходити на засідання тимчасової слідчої комісії до Верховної Ради, вони чекають вас за два тижні, вони знову зробили вам пропозицію. Ви говорите, що там сидять протеже тих, хто кришує контрабанду. Кого саме в комісії ви маєте на увазі?

(Валерій) Пацкан, (Валерій) Лунченко. Цього достатньо?

Ви сказали, що Ланьо спробують використати в наступних схемах. Чому тоді він втік?

- Відповідь дуже проста. По-перше, людина дуже мабуть знервована. По-друге, згадав усі свої гріхи, відповідальність перед тими, кому робив поставки наркотиків.

І тут проблема із СБУ, я підкреслюю, що не з міліцією, а з СБУ, тут проблема із партнерами, і людина просто хоче подалі втекти, відсидітись, а потім приймати рішення, коли щось уляжеться.

– Ви з президентом взагалі після цієї ситуації спілкувалися?

Під час ситуації ми спілкувалися три рази.

– Про що? Він вас у чомусь звинувачував?

Якби Президент вважав мне винним в тому що сталося, цілком логічно що він би зі мною по телефону не розмовляв, щоб себе не скомпрометувати. По-перше, я йому перший подзвонив щодо цього інциденту і я сказав, що їду туди. Він мені сказав: "Роби все, щоб було добре".

Але потім під час третього дзвінка він мені каже: "Ти їм скажи, щоб вони здалися". А я кажу: "Ваш голова служби на зв’язку з бійцями вже раз п’ять розмовляв. Вони просять, щоб Ярош їм дав таке добро. Ярош поки що таке добро не давав". Президент відповідає: "Ти їм скажи, що вони будуть знищені". Я кажу: "Грицак сказав, що будуть знищені, якщо не здадуться до дев’ятої години". А після того, вже не розмовляв. Після того пішло введення важкої техніки (сміється).

– Чому ви смієтеся?

– (заливається сміхом) Це сумний сміх. Уявіть собі над лісом літає техніка, місто наповнено військовими. І водночас тисячі людей в лісі збирають ягоди і гриби. І все переважно в камуфляжі...

– Після того була заява президента, що клани, які розділили Закарпаття, фактично створювали загрозу державній владі, повинні були отримати по зубах і опинитися у в’язниці. Він мав на увазі вас?

Якщо він мав на увазі тих, хто займався продажем цигарок, то він правильно поступив. Якщо він мав на увазі мене, народного депутата, то я скажу, що мій кланчик такий дрібненький і складається з трьох братів.

Є набагато більші і цікавіші клани. Коли спікер з Вінниці, коли пів уряду є представники всього менеджменту Порошенка, то це клан.

Клан – це тоді, коли є класично президент чи прем’єр, є міністри, є спікер, є бізнес – от це класичний клан. І можу чітко сказати, що класичний клан – це клан президента.

А у нас маленький кооператив (сміється). Кланчик Закарпаття. Я обирався депутатом і хлопці обиралися. Ще раз повторю: якщо це клан, тоді всі виборці Закарпаття у клані, бо вони мене обирали.

– Ваш кооператив чи клан як ставиться до Москаля на посаді губернатора?

Це питання не моє. Це питання президента, кому він довіряє. Нехай ставить кого вважає за доцільне, а там буде видно, який буде результат. Бо як сьогодні можна говорити подобається чи не подобається? Буде ловити мишей, тоді все буде гаразд...

 – Ви ж Москаля знаєте.

Він мене міняв. Мене звільнили, а він на моє місце прийшов у 2001 році. Я можу дати політичну оцінку. Це питання президента. А ми дамо оцінку після того, як побачимо, чи він ловить мишей, чи не ловить.

– Ваш маленький кланчик дасть оцінку.

Ні, закарпатці дадуть оцінку.

– У 2008 році Москаль про вас не дуже гарно говорив, він говорив про те, що йому закарпатці жаліються, що ви все в Закарпатті тримаєте, що у вас там сім’я.

Моя сім’я не збирається виїжджати.

– Ця ситуація для Закарпаття небезпечна? Оскільки тут можуть бути сепаратистські настрої...

Ні. Ми не дамо розхитати ситуацію, а настроїв сепаратистських немає, не було і не буде ніколи. Закарпаття – українське. Я жорстко на це звертаю увагу. Настрої сепаратистські є і в Вінниці, і в Києві – усюди пара дурнів знайдеться. Але якщо ми говоримо загалом, то немає ніяких настроїв. Ми чітко розуміємо, що краще бути в квітучому Закарпатті, ніж у Донбасі, де йде війна. І люди це чітко розуміють: що таке спокій і мир, і що таке війна.

– Ще одна з версій – це можлива провокація з боку Віктора Медведчука, який є кумом Путіна. Яка його роль в тій історії? Оскільки така версія також розглядалася.

Я скажу ширше. Нічого Медведчук не може спровокувати, якщо немає домовленості з владою. Тому говорити сьогодні про роль Медведчука у провокаціях на Закарпатті я би не хотів. Я би хотів говорити в іншому контексті. Добре би було, щоб перед тим, як планувати якісь провокації для того, щоб досягти якихось результатів, умовно кажучи, знищити політично опонентів, треба завжди думати про головне. У нас країна одна. І не потрібно розхитувати корабель наліво-направо, він просто зламається.

Задача гаранта – не давати нікому робити такі провокації. Цим не можна займатися. Кожен раз треба думати, який наслідок, яке збурення буде і хто цим скористається. Я впевнений, що якщо влада буде за це думати в особі президента, то таких речей ніде більше не повинно повторюватися.

– Останнім часом ви дуже критично висловлюєтесь по відношенню до Президента…Ви зараз оголошуєте війну Порошенку?

 Ні, я їм співчуваю, що зараз в такий важливий час, коли всі погляди мають бути спрямовані на Схід, вони таке в Закарпатті дали зробити.

А якщо не зробили, то жаль, що не зупинили те, про що ми їх просили. Бо такі речі може робити тільки людина, яка не дружить з головою.

– Не зняли Шаранича?

Підняли. Є людські жертви, а його ще й підняли по службовій драбині.

– Ви вийшли в публічну площину після цієї скандальної історії. Яка ваша особиста мета?

У цій історії моя особиста мета, щоб цього не було. І сьогодні моя мета, щоб скоріше цей процес пройшов, щоб нова влада набирала балів у закарпатців, і щоб не дали більше ніколи цьому повторитися.

 Але щоб цього не було, всі повинні понести відповідальність: і наркомани, і контрабандисти, і злодії – всі повинні бути в тюрмі. Закінчувати з сепаратистами як Сходу, так і Заходу – якщо хоч один є, він має бути в тюрмі.

– Ви ж, напевно, знаєте всі прізвища і як це відбувалося в Закарпатті багато років?

Я не знаю. Мої брати іноді з мене сміються, бо я не знаю. Я від цього відірваний. Я живу зовсім на іншій орбіті.

 – Тобто ви такий господар Закарпаття, який в останній рік ні на що не впливав?

– Я такий господар Закарпаття, що я ніколи не переймався тими питанням, про які ви питаєте. Люди не просили мене займатися контрабандою, і якби я цим займався, закарпатці давно б від мене відвернулися.

Севгіль Мусаєва-Боровик, Марія Жартовська, УП

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи