Зображення користувача Жорж Брода.
Жорж Брода
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Через російські банки в Україні налагоджено фінансування терористів. Розслідування. Відео

Журналісти телеканалу ZIK провели експеримент та з’ясували, що такі терористичні сайти, як «Рука помощи Донбассу», «Помощь ополчению Новороссии» та «Помощь народному ополчению» усі рахунки для переказу коштів на підтримку бойовиків відкрили у «Сбербанку России». Відтак відділення банку, які безперешкодно працюють у всіх регіонах країни, збирають кошти для фінансування війни проти України.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень», повідомляє Національне бюро розслідувань України.

На сайті президента України активісти зареєстрували петицію щодо обмеження діяльності російських банків в Україні. Один з її авторів, Ігор Мартинюк, впевнений, що такі фінустанови небезпечні для України.

«Європейські банки йдуть з нашого ринку, а натомість заходять російські. Так, великим російським бізнесменам дано завдання скуповувати українські банки й виводити з України валюту, щоб поглибити кризу. Зрозуміло, що це вигідно агресору», – зазначив голова Львівської міської організації «Народного руху України» Ігор Мартинюк.

Упродовж останніх років російські банки здійснили масштабний ребрендинг, змінюючи назви або ж скуповуючи частки в українських фінустановах. Зокрема, «Русский стандарт» перейменувався у «Форвард Банк», а «Внешэкономбанк» є найбільшим акціонером українського «Промінвестбанку». І одна з останніх новин – російська «Альфа-груп» придбала 100 відсотків акцій «Укрсоцбанку».

«Питання про злиття «Уксоцбанку», яке зараз активно обговорюють, це, фактично, лакмусовий папірець на те, як держава захищає власні інтереси. Адже про це злиття було повідомлено ще заздалегідь. Натомість ще немає навіть висновку Антимонопольного комітету, чи можна дозволити таке злиття. Немає також офіційної позиції Національного банку України з цього приводу, тобто офіційного дозволу на купівлю істотної частки банківської системи», – пояснив економіст Олексій Кущ.

Проте у Національному банку проблем із роботою російських фінустанов у країні не бачать. Мовляв, вони перебувають під посиленим контролем.

Натомість журналісти провели експеримент та з’ясували, що такі терористичні сайти як «Рука помощи Донбасу», «Помощь ополчению Новоросии» та «Помощь народному ополчению» усі рахунки для переказу коштів на підтримку бойовиків відкрили у «Сбербанку Росии». Тобто банк, відділення якого й дотепер працюють у Львові чи Києві, безперешкодно збирає кошти, за які одягають та забезпечують зброєю бойовиків.

Своєю чергою, чинне керівництво СБУ на запит щодо контролю за діяльністю російських фінустанов в Україні наразі не відповіло. А колишній керівник спецслужби Валентин Наливайченко запевнив, що свого часу намагався боротися з такою ситуацією, проте підтримки, зокрема, від Національного банку – не отримав.

Експерти тим часом впевнені, що банки із російським капіталом сьогодні здатні істотно впливати не тільки на курс гривні, а й на стабільність української фінансової системи.

«У Російській Федерації закінчується валюта, тому вони зараз збирають її де завгодно, зокрема, і скуповують її через можливості російських банків в Україні. Ці банки продовжують вільно працювати в нашій країні, можуть навіть вийти на торги і купувати до 50 мільйонів доларів в день. Зрозуміло, що це впливає на скромні находження валюти в Україну», – підкреслив адвокат Микола Катеринчук.

Утім, додають фінансисти, небезпеку можна зменшити. Для цього необхідно обмежити операції, які дозволено здійснювати дочірнім російським банкам. А також створювати умови для приходу в Україну європейських та американських інвесторів.

 

Наші інтереси: 

Що робити з окупантом в середині країни?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи