Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Члени латвійського ополчення «Земессардзе» будуть зберігати зброю вдома

За розпорядженням міністра оборони були встановлені критерії, при дотриманні яких ополченці можуть зберігати зброю вдома. Таке право отримають лише ті, хто пройшов відповідне навчання, а Міністерство оборони сплатить сейф для зберігання зброї.

Дозвіл на зберігання зброї вдома для членів громадянського ополчення «Зе́мессардзе» (латиш. Zemessardze – дослівно «Варта Землі») не варто розцінювати недвозначно.

Таку думку висловив депутат Європарламенту, екс-міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс («Єдність»).

«Ця ідея, як і палиця, два кінці має. З одного боку, потрібно буде контролювати, щоб цю зброю не використовували не за призначенням, а також потрібно забезпечити спеціальні сейфи для її зберігання.

Водночас «Земессардзе» все ж таки легше контролювати, оскільки армія – це порядне місце, там є дисципліна. З іншого боку, за кордоном солдати Національної гвардії вже давно мають дозвіл на зберігання зброї вдома. «Земессардзе» таку ідею підтримує. Їх обурює недовіра до них, і вони готові нести відповідальність», – сказав депутат Європарламенту.

Він також зазначив, що це питання було порушено через військові дії на території України.

«На мою думку, за рік суттєво зросла загроза конфлікту. Ситуація погіршується в усьому світі. Якби це було не так, в Латвії не збільшували б кількість військових НАТО. Я вважаю, що більшість мешканців Латвії, котрі піклуються про безпеку своєї держави, підтримають ініціативу про дозвіл на зберігання зброї для членів «Земессардзе», – заявив Пабрікс

Екс-голова Міноборони вважає, що, незважаючи на загрозу військового конфлікту, в Латвії зарано запроваджувати обов'язкову військову підготовку для всіх чоловіків.

«У нас є професійна армія, і ми маємо її використовувати по максимуму. Непрофесійна армія набагато дорожча за професійну. Нам варто вирішити, чи готові ми витрачати на це ще більше грошей. Якщо люди добровільно хочуть піти в армію, то вони можуть вступити в «Земессардзе», – сказав Артіс Пабрікс.

Вперше думка про те, що членам «Земессардзе» потрібно дозволити зберігати зброю вдома, була висловлена на початку минулої осені. А кілька днів тому міністр оборони Раймонд Вейоніс (Союз «зелених» і селян) повідомив, що така ініціатива буде втілена в життя.

«Це не понизить рівень безпеки у суспільстві, оскільки мисливці зараз так само тримають вдома зброю. Члени «Земессардзе» будуть зберігати її вдома на таких же умовах», – сказав міністр.

«До 2018 року планується створити 18 підрозділів «Земессардзе» підвищеної готовності. Кількість ополченців в них може сягати двох тисяч. Після всіх необхідних перевірок, їм дозволять зберігати зброю вдома. Безумовно, вони будуть дотримуватися всіх правил зберігання», – додав Раймонд Вейоніс.

За розпорядженням міністра оборони були встановлені критерії, при дотриманні яких ополченці можуть зберігати зброю вдома. Таке право отримають лише ті, хто пройшов відповідне навчання, а Міністерство оборони сплатить сейф для зберігання зброї.

Раймонд Вейоніс також зазначив, що нові загони ополчення спеціалізуватимуться на протитанковій та протиповітряній обороні, а також на захисті від зброї масового ураження. Всі загони будуть дислоковані у різних кінцях країни, причому укомплектовані мешканцями цих місцевин.

«Більшість загонів розміщуватимуться у Латгалії, східній частині Відземе та Селії, а також в Курземе, адже захисту потребують і наші порти. У Латгалії ополченців навчатимуться роботі з протитанковою зброєю.

Також в Латгалії буде розміщено кілька загонів для протиповітряної оборони. Щоб у разі необхідності вони могли швидко відреагувати, і не потрібно було у кризовій ситуації їхати через всю країну, якщо, на приклад, потенційний ворог знаходитиметься на сході», – заявив міністр.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи