Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Цикорій салатний

Цикорій салатний (лат. Cichórium endívia) - однорічна або дворічна рослина з родини айстрових. У культурі вирощується кореневий, листовий ендівій і ескаріол. Вони багаті каротином, аскорбіновою, фолієвою, пектиновою кислотами. Мають підвищений вміст калію і заліза. Містять інулін. Гіркуватий присмак листя обумовлений наявністю глікозида антібіна, котрий покращує роботу кровоносно-судинної системи людини, органів травлення і особливо печінки і жовчного міхура. 

З листя готують салати, гарніри для других страв, використовують їх для сервірування стола.

Вирощування рослини

Вирощується цикорій салатний висівом насіння і розсадою в ранньовесняний та літній періоди з міжряддями 45 см і відстанню між рослинами в ряду 25 - 30 см. Догляд такий же, як і за іншими салатними рослинами. Коріння ендівія використовують для вигонки в теплиці або на підвіконні. Їх висаджують у торф або пухку землю в затіненому місці. При вирощуванні як технічна культура на полях, урожайність коренів сягає до 240 ц/га, найкращі врожаї цикорію у місцях із вологих кліматом на родючих, добре аерованих ґрунтах. Використовуються у харчовій та спиртовій промисловостях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи