Зображення користувача Вiктор Нокiд.
Вiктор Нокiд
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дещо про економіку (США, Європа, Росія, Україна)

У цілому існуюча в РФ система не здатна конкурувати з навколишнім світом. При цьому сама система поміняти себе не спроможна в силу деградації еліти.

В РФ останнім часом відбувається зміцнення рубля. Провладні економісти на цій підставі стверджують, що таким чином криза минула й все в економіці йде якнайкраще. Успішно здійснюється імпортозаміщення – й це при ставках кредиту 30-36 відсотків річних.

Насправді єдине, на що впливає зміцнення рубля – це впевненість споживача, що й передбачувалося ще в грудні. Оскільки після обвального падіння мала бути корекція, й коли всі заспівають, що «криза скінчилася», вона почнеться із новою силою. Так воно й вийшло. За останніми даними щодо валового внутрішнього продукту – падіння по всім позиціям, що й треба було очікувати.

Банківська система. Якщо Центральний банк РФ припинить політику пом’якшення вимог стосовно нормативів (ЦБ фактично дозволив банкам РФ не дотримуватися нормативів), особливо нормативу достатності капіталів, то вся банківська система просто «ляже». Взагалі для економіки РФ вистачило б й одного банку – Сбербанку, адже банківська система РФ останнім часом припинила виконувати свою функцію – кредитування економіки. В ситуації, коли є проблема браку капіталу, – будь який значний вивід депозитних грошей, наприклад, десяти відсотків, з банку призводить до краху банку.

Насправді реальні капітали з банків давно виведено. Коли насправді «лягає» банк? Не тоді, коли з нього вивели капітали, а коли в нього настає касовий розрив. Тобто банк може не мати капіталу, тобто може бути банкрутом, коли активи значно менші пасивів, але реально банк зачинає двері, коли у нього починається касовий розрив. Тобто коли вкладникам не можуть повернути навіть кілька відсотків депозиту.

Чим викликане тимчасове укріплення рубля? Припливом гарячих спекулятивних грошей. Але ці гарячі гроші як швидко прийшли, так й швидко підуть, – так званий керітрейд.

Дехто з російських економістів при цьому стверджують, що укріплення рубля є наслідком проблем у долара, мовляв «долар не переживе 2015 рік».

Ці «економісти» ховають долар вже років п’ятнадцять… кожний рік «йому настає кінець».

Але чотирирічний цикл по долару зробив свої  «низи» тільки в липні 2014 року. Тобто як мінімум маємо гарантований рік зростання долара. Крім того, ті так звані «економісти» не розуміють однієї простої речі. Того, що долар основна валюта фондування у світі, тобто сімдесят п’ять – вісімдесят відсотків боргу у світі позначено в доларах. Тобто коли боржникам треба буде віддавати свої борги, то їм потрібна буде та валюта, в якій вони борг отримали, тобто ті самі долари. Таким чином у світі відкрито величезних розмірів коротку позицію по долару. Коли всі кинуться її закривати, долар піде вгору як свічка.

Крім того треба розуміти, що якщо в банках США почнуться проблеми, то ще раніше проблеми будуть в Європі. За однієї простої причини: банки США працюють з порівняно невеличким плечем на власний капітал – дванадцяте-тринадцяте плече. В Європі банки працюють з шістдесятим-сімдесятим плечем, наприклад Дойчебанк.  Тобто рівень ризиків у європейських банків разів у десять більше, ніж у банків США. Тому будь-яка погана подія на ринках в першу чергу вдарить по європейським банкам.

Це якщо не згадувати «нового монстра» – Китай. Це взагалі «совок» середини вісімдесятих років минулого сторіччя. Економіка Китаю вже почала згортатися. Почався процес деіндустріалізації Китаю – виробництво переноситься ближче до ринків збуту, оскільки в Китаї збільшуються податки й зростає вартість робочої сили.

Таким чином у американців проблеми настануть в останню чергу, при тому, що у них старша валюта.

Стосовно України. Очевидно, що Німеччина буде дуже не проти взяти участь в відбудовуванні економіки України, бо це величезний ринок. Крім того, Україна - гарний плацдарм для переносу виробництва з Китаю. Тому стратегічно важливо створити потужну промислову Україну. Про те, що ці плани вельми серйозні, свідчить залучення іноземних фахівців на ключові економічні посади. Мета – покінчити з так званим «русскім міром» в Україні, який тут збудував Янукович, покінчити з системою правового та корупційного свавілля.  Цьому протистоїть тактика створення території беззаконня та хаосу на Донбасі та у Криму.

Стосовно рубля: перша ціль - від вісімдесяти семи  до ста п’ятнадцяти рублів за один долар США в цьому році, можливо навіть до середини року, тому що зараз нафта закінчує корекцію до падіння й далі піде на тридцять два долари за барель «Light Sweet – Лайт Світ». При цьому ставка ЦБ РФ буде більше тридцяти відсотків.

Збитки не сировинного сектору економіки РФ у 2014 році склали більше шестисот мільярдів рублів. В економіці сировинної колонії головне - це труба й кар’єр. Все, що з ними не пов’язано – пережитки минулого, воно не рентабельне й відмирає разом з населенням. Наслідком є скорочення бюджетних витрат. В Москві, наприклад,  планується скоротити тридцять відсотків населення.

В цілому існуюча в РФ система не здатна конкурувати з навколишнім світом. При цьому сама система поміняти себе не спроможна в силу деградації еліти. Все це докладно описав Пітірім Сорокін – засновник сучасної соціології – ще в 1941 році.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
фінанси
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віталій Павленко.
0
Ще не підтримано

Німеччина буде дуже не проти взяти участь в відбудовуванні економіки України, бо це величезний ринок злиденних та безправних наймитів та споживачів непотребу.
стосовно іншого - то якшо збудеться хоч третина я піду з вузу і займусь вирощуванням саду.

краще з розумним втратити ніж з дурним знайти

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

+

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Віталій Павленко.
0
Ще не підтримано

Німеччина буде дуже не проти взяти участь в відбудовуванні економіки України, бо це величезний ринок злиденних та безправних наймитів та споживачів непотребу.
стосовно іншого - то якшо збудеться хоч третина я піду з вузу і займусь вирощуванням саду.

краще з розумним втратити ніж з дурним знайти