Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 18
  • Переглядів: 21

Екосистема, що 40 років розвивається в закоркованій пляшці

Світ:

Перше, що спадає на думку, коли бачиш цю пишну зелену масу в пляшці, - що пенсіонер Девід Латімер з Англії - геніальний садівник. Однак, сад в пляшці, якому вже 53 роки, не забирає в Девіда багато часу. В останній раз він поливав його 40 років тому.

Останні 40 років пляшка була закупорена і жодного разу не відкривалася. Весь цей час традесканція (так називається рослина) розвивається в повній ізоляції від зовнішнього світу і прекрасно себе почуває. Вісімдесятирічний містер Латімер розповів, що він тримає пляшку на відстані приблизно двох метрів від вікна, так що рослина отримує достатньо світла. Щоб листя, які тягнуться до сонця, росли рівномірно, господар час від часу повертає пляшку.

Більше ніякого догляду не потрібно. У пляшці утворилася така собі мініатюрна екосистема. Незважаючи на «відірваність» від зовнішнього світу, рослина може поглинати світло і здійснювати фотосинтез - процес, при якому сонячне світло перетворюється в енергію, необхідну для росту. У процесі фотосинтезу рослина виділяє кисень; відбувається зволоження повітря. Волога накопичується і «проливається дощем». Падаючі листя перегнивають на дні пляшки, від чого утворюється вуглекислий газ, також необхідний для фотосинтезу і харчування, яке поглинається корінням. Ідея посадити рослину в пляшку прийшла містеру Латімеру в 1960 році. Він це зробив  без особливої ​​мети - просто з цікавості.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Мир Нам.
0
Ще не підтримано

Це якась фантастика!

-

ХАЙ.

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Створена гарна система!

Рослина все творить сама на радість Людині та за підтримки Сонця.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це взагалі чудо! Ніколи б не подумав, що самодостатня система може бути такою маленькою.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Павло Бабіч.
0
Ще не підтримано

Цікавий експеримент.

А ще було б цікавіше, якби час від часу зважувати цю банку з рослиною на точних вагах. Тоді можна було б показати, що сонячна енергія за допомогою фотосинтезу призводить до збільшення ваги цієї екосистеми, якщо, звісно, таке збільшення є. 

Зображення користувача Мир Нам.
0
Ще не підтримано

Це якась фантастика!

-

ХАЙ.

Зображення користувача Андрій Гончаренко.
0
Ще не підтримано

Мене теж це вразило! Неначе якась фантастика, а не насправді.

Зірковий корабель серед зірок золотистих надає Землі і Людям стрімке спонукання до руху.