Зображення користувача Зірка Вітошинська.
Зірка Вітошинська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

« Holodomor, le génocide oublié » ("Голодомор, забутий геноцид"): коли почуття виграють над рекламою

« Holodomor, le génocide oublié » («Голодомор , забутий геноцид») – документальний фільм про вбивство 1932-33 років мільйонів українців, яке мало підкорити цей волелюбний народ.

Ретельно відпрацьований і захопливий твір французької режисерки Бинидікти Бане (Bénédicte Banet) примножує покази у кінотеатрах Франції.

 

Цей перший французький фільм про масове вбивство, майже століття тому, багатої української нації, просвітлює її Революцію 2013-14 років.

«Золота» тема, якщо сміємо так висловитися, для кінематографістів у пошуках натхнення.

Проте, зйомки фільму почалися задовго до сьогоднішньої Революції. Що стосується показів* фільму в кінотеатрах, то вони влаштовуються завдяки прибуткам ретельної паралельної праці авторки. Однак ці покази - позбавлені медійного землетрусу, на який заслуговує така подія: перший французький фільм про особливо жорстокий геноцид у серці Європи.

Ӏ часто додається: в «мирний» час. Вірніше – в добі "умиротворення" у славнозвісній тюрмі народів, якою був СССР.

Незважаючи на це, коло глядачів природньо розширюється: цей твір відгукується не завдяки рекламі, а почуттям, якими він просякнутий.

Бинидіктин заклад: «Здійснити кольоровий фільм на чорну тему, вкорінений у сьогоднішній українській дійсності, розповісти історію людей, які пережили страшні випробування, зберігаючи при цьому свою гідність».

Ӏ заклад виграла. Завдяки її документальній строгості та мистецьким властивостям, коли поезія зустрічається зі скромністю й стриманістю уцілілих свідлів, режисерка не тільки здійснила фільм – вона ще й виконала свій « обов’язок ».

У відповідь на запрошення Б. Бане для нового міксажу, французький звукорежисер Венсан Юри (Vincent Huré) свідчить про «потужний живець, що розгорнула Бинидікта, яка пронесла сама, від зйомок до монтажу, свій документальний «Голодомор, забутий геноцид». Працюючи на французькому телебаченні, Венсан відкрив "цю моторошну сторінку історії» тільки на показі фільму «Holodomor…», і був «миттєво перейнятий емоціями, які викликає фільм».

Бенуа Алєман (Benoît Allemane) – французький лицедій, актор-­дублєр, оповідач, театральний режисер, який також створив своє розважальне підприємство «Слова й чудеса» (Des mots et merveilles), теж знімає капелюх перед Бинидіктою, яка «поринула в добру справу. Я пізно дізнався про голод, організований Сталіним і комуністичним режимом. Звичайно - не зі школи! В юності (після останньої світової війни), політика, освіта, внутрішня ситуація - все було пов'язано з холодною війною. І вся інформація про східньо-европейські країни була всічена. Ніколи не було б і мови висвітлити цей геноцид! Сталін був зразком демократії для французьких комуністів». Тільки його захоплення історією згодом заставить Бенуа самому вивчати матеріяли про ХХ століття. А фільм Бане освіжує його пам’ять. «Наше суспільство натякує тільки на вірменський геноцид, саме тому важливо було дати слово останнім свідкам цієї трагедії (українського геноциду – З.В.) перед тим, як з їхнім зникненням, закриється ця  драматична сторінка історії Європи», вважає Бенуа Алєман.

Для французького історика Етєна Тевенена (Etienne Thévenin) цей фільм дозволяє побачити «надзвичайну здатність людської істоти протистояти силам придушення, його  волю вижити й жити всупереч усьому... Це надихає більше на надію ніж на відчай».

Бинидікта Бане зуміла схопити духову силу українців, а її камера пішла їй услід.

 

* Новий показ у паризькому кінотеатрі: Action Christine, 4 rue Christine, Paris 6ème, 28 січня 2014 року о 20. 15 (тривалість 90'). А DVD «Holodomor» буде доступний на початку 2014 року.

В тему:

http://ddata.over-blog.com/xxxyyy/2/03/17/22/Documents-joints/communique-presse-28012014-Holodomor.pdf

http://www.revue-projet.com/comptes-rendus/2013-11-film-holodomor-le-genocide-ou...

http://www.ouest-france.fr/holodomor-des-temoignages-bouleversants-1760454

https://www.facebook.com/holodomor.sortirdusilence

https://www.facebook.com/holodomorbenedictebanet

https://www.ar25.org/fr/article/le-holodomor-interdit-au-public-pourquoi-un-manuscrit...

https://www.ar25.org/fr/article/le-holodomor-bientot-au-cinema-francais.html 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи