Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Іноземна преса: три сценарії конфлікту на Донбасі

Спецтема:

Найгірший – відновлення наступу проросійських сил, які спробують прокласти наземний коридор до Криму. Можливо, українські військові підуть у контрнаступ та звільнять Донбас. Найбільш реалістичний сценарій – збереження статус-кво. Безкінечні даремні переговори у мінському форматі, ніяких активних бойових дій – але постійні терористичні акти.

Так вважає Ігор Тодоров, професор з міжнародних відносин, який у липні покинув Донецьк і зараз викладає в Ужгороді, і якого цитує американський тижневик Newsweek. 

В огляді іноземної преси Андрія Кондратьєва зі Служби моніторингу ВВС йдеться про статті з американської Newsweek та з російських "Независимой газеты" і "Комсомольской правди".

Newsweek присвячує одну із статей прифронтовому Маріуполю – де "ширяться чутки про диверсантів, шпигунів та невідворотній напад".

Це портове місто, яке знаходиться на шляху між Росією та анексованим Кримом, вимушено стало форпостом української влади. А його мер Юрій Хотлубей, "політичний хамелеон", який на посаді вже майже двадцять років, так само став вимушеним патріотом України, додає Newsweek.

Міський голова розповідає, що на початку конфлікту на Донбасі Маріуполь був уразливим та незахищеним.

"У нас не було достатньо танків та артилерії для стримання агресора, – каже пан Хотлубей. – А тепер ми – неприступна фортеця".

Втім над містом чи не кожен день пролітають російські безпілотники, а наприкінці грудня тут підірвали залізничний міст.

Яка ж доля очікує на Маріуполь та весь схід у 2015 році?

На думку Ігоря Тодорова, професора з міжнародних відносин, який у липні покинув Донецьк і зараз викладає в Ужгороді, можливі три сценарії. Найгірший – відновлення наступу проросійських сил, які спробують прокласти наземний коридор до Криму. Можливо, українські військові підуть у контрнаступ та звільнять Донбас. "Найбільш реалістичний сценарій – збереження статус-кво. Безкінечні даремні переговори у мінському форматі, ніяких активних бойових дій – але постійні терористичні акти", – прогнозує пан Тодоров.

Російська "Независимая газета" звертає увагу на невідповідності у політичних заявах українського керівництва щодо подій на сході.

Президент Петро Порошенко уникає згадок про Росію, коли висловлюється з приводу ситуації на Донбасі. А от секретар РНБО Олександр Турчинов, навпаки, заявив про "російську агресію" у своєму вчорашньому виступі в парламенті.

Немає одностайності і в лавах правлячої коаліції. Адже кілька десятків її членів, як і багато позафракційних депутатів, не голосували за президентський законопроект про мобілізацію.

На думку політолога Віталія Бали, керівника Агентства з моделювання ситуацій, таку не зовсім одноголосну підтримку ініціативи Петра Порошенка можна пояснити тією ж політичною непослідовністю. Адже українські керманичі заявляють, що на сході йде війна, але не ризикують оголосити воєнний стан і продовжують називати події на Донбасі антитерористичною операцією.

Пан Бала вважає, що основа причина вищезазначених невідповідностей полягає в тому, що багато процесів в українській політиці відбувається поза публічною площиною.

"Багато буде залежати від того, чи визнає Європа ДНР та ЛНР терористичними організаціями. Це б змінило усю логіку подій", – каже він.

Проте Віталій Бала відмовився спрогнозувати, чи призвело б таке рішення до врегулювання ситуації чи до її загострення, додає "Независимая газета".

Колумніст російського видання "Комсомольская правда" Олександр Грішин пише, що Україна стоїть на порозі чергової громадянської війни.

Він вважає, що українська влада вирішила воювати до кінця. Свідченням таких намірів є указ про мобілізацію та заклики "Народного фронту" Арсенія Яценюка оголосити воєнний стан. А ще автор каже, що українці стали дедалі частіше обстрілювати позиції "ополчення" ДНР, що вказує на відмову Києва від перемир'я. "Не додає миротворчих настроїв і трагедія під Волновахою", – додає він.

Грішин стверджує, що до війни залишились лічені дні, тому що у Порошенка з Яценюком буцімто нема вибору. Вони не можуть відпустити Донбас, адже бояться народного гніву – "нового Майдану". Але вони і не можуть дотримуватися режиму припинення вогню – бо тільки війна дозволить їм виторгувати більше грошей з Заходу, аби утриматися при владі, розмірковує автор.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи