Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Івано-Франківську створили власне Urban Space Radio

Це перше радіо в Україні, яке розміщено в повністю прозорій студії, встановленій посеред громадського ресторану. Проект належить платформі "Тепле місто" — об'єднанню франківських підприємців та активістів, які підтримують громадські ініціативи Івано-Франківська.

В українському ефірі багато говорять про політику і мало про розвиток міського життя", — подумали в Івано-Франківську та створили власне радіо про урбаністику. Urban Space Radio — онлайн-радіостанція, яка з 4 листопада мовить про міську культуру, способи її поліпшення та розвитку. 

Проте вони унікальні не лише тематично — це перше радіо в Україні, яке розміщено в повністю прозорій студії, встановленій посеред громадського ресторану.

— Якось під час ефіру до студії забігла жіночка, спитала, на якій хвилі ми мовимо, та пішла, — розповідає про специфіку роботи на публіці керівник Urban Space Radio Тарас Малий. — У Європі такі прозорі радіостудії є в багатьох кафе та супермаркетах, але для України такий підхід є новаторським. І люди щиро дивуються, коли бачать у франківському ресторані радіоведучих за роботою, але таке здивування викликає лише усмішку.

Прозорість і публічність — стовпи, на яких засновано Urban Space Radio. Проект належить платформі "Тепле місто" — об'єднанню франківських підприємців та активістів, які підтримують громадські ініціативи Івано-Франківська.

Саме вони зібрали кошти на перший в Україні громадський ресторан Urban Space 100, в якому й установили скляну радіостудію. Більшість витрат на створення радіо "Тепле місто" покрили завдяки гранту від міжнародної організації Freedom House, але гроші на вже легендарну радіостудію Urban Space Radio зібрали на "Спільнокошті".

— Тема урбаністики цікава платформі "Тепле місто", є локальні середовища в Україні, які займаються розвитком міст, але загальноукраїнські медіа про це мало говорять. Власне, Urban Space Radio започаткували для того, аби дати більший розголос тому, як люди змінюють свої міста, — пояснює Тарас.

Окрім Тараса, над радіо працюють іще двоє ведучих — Артур Бобрик і Наталя Єрьоменко. Всі троє — випускники Українського Католицького Університету, всі переїхали до Івано-Франківська з інших міст заради роботи в незалежному онлайн-радіо, проте разом вони працюють уперше. З них трьох радійний досвід є лише в Артура, який рік був ведучим львівської FM-станції, але звільнився заради свободи формату та самовираження, який дає онлайн-радіо.

— Я дитя fm, тому не хочу говорити про нього нічого поганого. Он-лайн не краще, і не гірше — це просто альтернатива. Проте, коли ти працюєш на fm, ти є своєрідним додатком до пісень. Розказав про погоду, про те, що звучало або буде звучати, нагадав, яке це радіо та анонсував шоу ведучого, який давно там працює. Просто балабол, якого замінять на іншого й ніхто не помітить, - каже Артур. На fm-станції він мав у рази більше слухачів, проте обрав он-лайн, оскільки бачить за ним майбутнє.

—  Fm ганяється за баблом, вони живуть із реклами. Тому їм важлива не якість слухачів, а їхня кількість. В Urban Space Radio мене не обмежує те, що мене не слухає 140 тисяч. Ми хочемо робити продукт, який буде подобатись і нам, і слухачам, - додає Артур.

На Urban Space Radio немає реклами,  яка на традиційному радіо транслюється за розкладом та обмежує роботу ведучих у часі. Тут їхнє ранкове шоу переривається лише музикою, тому й теми, й інтерв'ю висвітлюються глибше.

- Більшість радіостанцій і телеканалів є "швидкими". Вони запрошують гостя за принципом новинарності: що сталося і що має статися. Ми теж намагаємося прив'язувати гостей до якихось подій, але приділяємо більше уваги конкретній людині та темі. Якщо в ефір накидати багато інформації, то він вийде поверховим. Неможливо за один день нормально підготуватися до ефіру про сучасне кіно, зарубіжну літературу та крафт. Мені не подобається, коли я почуваюся некомпетентною як журналіст. Підозрюю, що гостям теж, бо тоді вони можуть почуватися використаними, - каже співведуча Наталя.

Вона прийшла на ранкові ефіри в Urban Space Radio після текстової журналістики. Через відсутність досвіду її голос теж звучить інакше, ніж звичайні fm-голоси, проте Наталя каже, що їхні слухачі — аудиторія, яка шукає альтернативного радіо, тому ця відмінність звучання, можливо, саме те, що вони шукають.

Те, що радіо вдалося створити завдяки гранту та краундфандингу, показує, що франківський стартап має великий кредит довіри. Команда Urban Space Radio пояснює це тим, що в Україні незалежні ЗМІ можна перерахувати на пальцях, тому саме медіа-стартапи збирають великі суми на "Спільнокошті".

— Ти можеш тупити перший місяць, але все одно всі казатимуть, що ти робиш щось класне, - каже Наталя. — Тому мені зараз дуже важливо виправдати цей кредит і показати, що ми не будемо тупити.

Попри усталену думку, що українці цікавляться політикою понад усе, організаторів проекту слухачі, навпаки, просили говорити про неї якнайменше.

— Люди втомлюються, ти відкриваєш стрічку новин — політика, гортаєш газету — політика, все одне й те саме. Людям треба чогось іншого, — вважає Тарас Малий.

Urban Space Radio — медіа не для всіх. Коло тем, які там обговорюють, обмежені міською культурою, тому цей проект для нішевої аудиторії.

— Ми точно не будемо мати аудиторію 50 або 100 тисяч, вона буде маленька, зате наша. Тому їй буде цікаво саме те, що говоримо ми, а не те, що хтось у когось чимось кинув у Верховній Раді, - каже Тарас.

Своїх слухачів радіо Urban визначає як представників середнього класу з активною громадською позицією — студенти, підприємці, ті, хто займається розвитком культури. Також думають над тим, чим зацікавити школярів.

— Закінчуючи школу, вони планують своє життя, яке їм поки що невідоме. Я хочу дати їм розуміння того, що світ не обмежується тільки школою, батьками й університетом у майбутньому— каже Тарас.

На його думку, по всій країні відбуваються схожі урбаністичні процеси, тому їхнє радіо буде цікавим не лише франківчанам.

— Поки що багато цікавих тем є й тут, проте ми шукатимемо точки дотику з іншими містами, — каже Тарас. — Ми точно не будемо лише франківським радіо, але будемо радіо з теплою франківською атмосферою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи